Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler
Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler; Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle kaybolmuş veya artık çok az olan kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden bahsetmek istiyorum. Bu konuyla ilgili araştırma yaparken “Kaybolmuş Meslekler Ve Son Ustalar “adında ikide kitap yazıldığını görünce kitabı ve yazarını da sizlerle paylaşma ihtiyacı duydum, belki de kaybolan meslekler hakkında merak ettikleriniz var ise bu kitaplardan yararlanabilirsiniz. Kitabın yazarı “Mehmet Ali Diyarbakırlı” kaleme aldığı bu kitaplarda kaybolan meslekler hakkında son ustalarla yapılan röportajlar ve resimler bulunmaktadır.

Teknolojinin Verdiği Zararlar

Maalesef ki teknoloji ye yenik düşen bu mesleklerin kıymetini şimdilerde daha iyi anlıyoruz. Sadece alıp tüketirken aslında bu mesleklerin kaybolduğunu hiç fark etmemiş olacağız ki şimdiki şartlar içerisinde aradığımız ustaları artık bulamaz olduk “Mehmet Ali Diyarbakırlının” kitabında ayrıntılı bir şekilde bu mesleklerden bahsedilmiş ama ben sizlere kendi ihtiyaçlarımıza göre bulamadığımız meslekleri aşağıda paylaşacağım.

  • Değirmencilik
  • Kalaycılık
  • Sepetçilik
  • Tamirci
  • Marangozluk
  • Halı Ve Kilim Dokumacılığı
  • Keçecilik
  • Süpürge Yapimı
  • Misci/ Esansçı
  • Şapkacılık
  • Oymacılık
  • Terzilik
  • Taş Yontmacılığı
  • Demircilik
  • Yorgancılık
  • Çiftçilik
  • Bakırcılık

 

Sizde Bu Meslekleri Yapan Ustalara İhtiyaç Duyuyor musunuz?

Bunlar benim şimdiki koşullarda da ihtiyaç duyup da bulamadığımız mesleklerden. Eminim ki sizlerin de aklına gelen meslekler vardır. İhtiyaçlar artıkça yok olan mesleklerin kıymetini daha iyi anlıyoruz, ama maalesef sahip çıkamadığımız için artık geç kalmış olabiliriz. İlk önce teknoloji ile hayatımızı kolaylaştırdık. Her şeye kolay ulaşır olduk, kolay ulaşabildiğimiz içinde çok kolay tükettik, ama zaman içerisinde görüyoruz ki aslında bizler sağlıksız, sürekli tüketen ve değerlerine sahip çıkamayan toplumun bireyleri haline dönüşmüşüz. Şimdi de bu kadim değerlerimizi arıyoruz ama bulamıyoruz artık.

Bakır kullanırken bizi teflon tencereye yönelttiler bakırcılık öldü. Şimdide teflon tencere sağlıklı değil, bakırda yemek pişirin diyorlar ama bakır ustası yok. Bakırı olan ve kullanan da bakırı kalay yaptıracak, ama bu seferde kalaycı ustası yok. Aynı olay yataklarımızda da oldu elyaf çıktı kolay yıkanıyor, yorgancıya götürmeye gerek yok makinaya at yıka oh kolaylık dediler. Şimdi elyaf sağlıksız pamuk ve yün kullanın diyorlar ama yorgan yaptıracak yorgancı ustası yok. Modifiye mobilyalar kolay montaj hemen al yap kullan eee şimdi kırıldı mı? Ne yapacağız tamir ettirecek marangoz yok.

Makine halısı yıkaması kolay temizlemesi kolay ucuz diye evlerimizdeki el dokuması kilimi ve yine el dokuması halıyı attırdılar. Sonuç olarak herkesin evine sağlıksız sentetik ürünlerle doldurdular şimdi de sağlık sağlık diye aranıyoruz doğal ürünler arıyoruz. Çok üzülerek söylüyorum ki bilimsel bir veri değil ama etrafımızdaki 10 kişiden 1 tanesi maalesef kanser hastası sizce bunların sorumlusu kim?

Doğal Ürün Bulabiliyor muyuz?

Hastalıklar artıkça hepimiz artık doğal ürünler arar olduk. Gerek eşyada gerekse gıdada. En temel gıdalardan olan un doğal bulmak imkansız neden mi? doğal üreten çiftçi yok. Hadi buğdayı yine de buldunuz onu öğütecek değirmen yok. Varsa bile ulaşılamayacak kadar az maalesef yok olmak üzere.

Tamirci Olmak Bu Kadar Kolay mı?

Diğer bir meslekte ayakkabı tamircisi malum fiyatlar pahalı artık almak yerine eskisini tamir ettirmek istiyoruz ama tamirci bulamıyoruz. Var olanlarda artık gerçek anlamda tamir yapmıyor çünkü ayakkabı tamirciliği gibi bazı meslekler bence bir meslekten ziyade zanaatkarlık ama gerçek anlamda zanaatkar da yok maalesef. Ne bileyim; bir kıyafet dikecek terzi yok, sadece tamir tadilat yapanlar kendini terzi zannediyor. Ama bence terzi demek ölçü alıp kumaştan kendi biçip diken kişidir. Ama maalesef oda yok artık.

Örneğin tencere, çaydanlık kulpu tamiri yapan ustalarda yok artık ya da evde küçük bir ev aleti bozuluyor tamire götürüyorsunuz, size söylediği şu parçası yanmış veya bu parça kırılmış, parça değişecek, bu sizce tamir mi? hayır bence tamir değil, o parçayı alıp değiştirmek ustalık değil, önemli olan orda ki arızayı gidermek ve eldeki malzemelerle tamir edebilmektir. Ama kimse uğraşmıyor artık hemen kolay olan şeyi yapıyorlar ve parça alıp değiştirmek. Parça gerektiğinde tabi ki parça alıp takılır, ben buna karşı çıkmıyorum ama yapabilecekleri arızada bile hiç uğraş vermeden hemen parça değiştirilecek denmesi sizce de yanlış değil mi?

Bir Saat Tamircisinin Serzenişi

Geçen yıl yaşadığımız bir olayı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Babamın saati arıza yapmıştı tamirciye götürdük saat tamircisinin söylediği arıza yapmış tamir edilemez parçası değişmesi gerekiyor dedi. Orijinal parça pahalı ve oda çok nadir bulunuyor. Mudil parça daha uygun ama olur mu olmaz mı garanti veremiyorum dedi. Ve biz orada yaptırmadık. Sonra çok eski bir saat tamircisi olan bir tamirciye götürdük saati önce baktı sonra tamam ben tamir ederim dedi. Ben tamir ederim deyince bizde diğer tamirci ile yaşadığımız olayı anlattık. O bizden daha çok üzüldü ve dedi ki maalesef artık kimse saat tamir ettirmiyor. Benim de gençliğimden bu tarafa yaptığım mesleğim olduğu için ayakta durmak için savaş veriyorum ama belki de yakında bende bu savaşa yenik düşerim dedi. Sizce de çok üzücü değil mi? Bu işe yılları vermiş dürüst bir saat tamircisi de artık yok belki de

Araba Tamir Ettirmek Bu Kadar Zor Olmamalı

Şimdide araç sahiplerinin en çok yaşadığı olaylardan bahsetmek istiyorum. Aynı sıkıntıyı eminim ki arabası olan herkes yaşıyordur. Tuzla Oto Tamircisi ya da tornacılık, kaportacılık bunlar birer meslekti? Şimdi tamirhaneye ya da servise gidiyorsunuz. Arıza tespit ediliyor ve tamir etmek yerine parça değiştiriliyor. Ve insanlardan akıl almaz paralar alınıyor parça zaten muadil asla orijinal yok, orijinal olursa iki katı daha pahalı en acısı da orijinal diye satılan mudiller. Ve kişilerin usta diye anılması… Diğer bir iç acıtan konu ise eskiden insanlar para kazanırken gerçekten alın teri dökerek kazanıyordu şimdilerde ise insanlar sadece mağdur ediliyor. Tabi ki bu işleri dürüst yapan ustaları tenzih ediyorum.

Sevgilim okuyucularımız, bugün sizlerle kaybolan meslekler hakkında düşüncelerimi paylaşmaya çalıştım. Bu konu hakkında siz neler düşünüyorsunuz?

Sümeyye Nur Gündüz

 

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin