Ayaklardaki Kuruluk ve Çatlaklıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Ayaklardaki Kuruluk ve Çatlaklıklar Nasıl Tedavi Edilir
Ayaklardaki Kuruluk ve Çatlaklıklar Nasıl Tedavi Edilir

Ayaklardaki Kuruluk ve Çatlaklıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Ayaklardaki Kuruluk ve Çatlaklıklar Nasıl Tedavi Edilir? Ayaklarda meydana gelen çatlaklar, genellikle cildin çok fazla kuruması sonucunda ortaya çıkar. Örneğin hızlı yürüme alışkanlığı ya da merdiven çıkmak gibi günlük aktiviteler ayak bölgesinin hızla kurumasını tetikler. Bu yüzden topuklarımızda çatlaklı bir görünümün oluşmasını istemiyorsak yapmamız gereken günde en az bir defa nemlendirici krem kullanmaktır.

Eğer ayaklarınızı saran cilt tabakası kuru ve çatlaksa, cildinizi yeniden ipeksi bir pürüzsüzlüğe kavuşturacak, sandalet ve terliklerinizi çekinmeden kullanmanızı sağlayacak çeşitli bakım ritüellerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ayaklar Neden Çatlar? 

Ayaktaki kurumanın ve çatlamaların en büyük sebebi, cildin nemini kaybetmesi ve buna bağlı olarak elastikiyetini yitirmesidir. Bununla birlikte hidrasyon kaybına yol açan diğer faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

– Uzun süre çıplak ayakla yürümek.

– Sık sık sandalet ve terlik kullanmak.

– Fazla kilolu olmak.

– Çok sıcak suyla banyo yapmak.

Ayrıca gün içinde yeterli miktarda su içmemek de cildi kurutacağından dolayı ayaklarda çatlamalara neden olabilmektedir. Daha sağlıklı bir cilde sahip olmak için günde en az 1 litre su tüketmelisiniz. Ayak kokusuna ne iyi gelir?

Ayaklarda Oluşan Çatlaklar İçin Evde Uygulayabileceğiniz Bakımlar

Aşağıda sıraladığımız bakım ritüellerini ayaklarınızı çok kuru hissettiğiniz dönemlerde, haftada en az dört defa uygulamalısınız.

Nemlendirici Ayak Banyosu 

Çatlaklara karşı mücadelede ilk adım ayak banyosu yapmaktır. Bu sayede ayak cildinizi yumuşatıp tazeleyerek ve gözenekleri genişleterek nemlendirici kremin cilt tarafından etkili bir şekilde emilmesini kolaylaştırabilirsiniz.

İyi bir ayak banyosu için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:

– 8 – 10 cm yüksekliğinde yada ayağın tamamının suda kalmasına izin verecek derinliğe sahip bir leğene ılık su koyun.

– Su miktarına bağlı olarak 1 ila 2 yemek kaşığı kadar nemlendirici kremi suya ekleyerek iyice karıştırın.

– Cildin yumuşamasını ve kremi emmesini sağlamak için ayaklarınızı 10 – 15 dakika kadar suda bekletin.

– Ayak banyosu çok sıcak suyla ya da nemlendirici krem olmadan yapılmamalıdır. Bu hatayı yaparsanız cildi saran yağlı tabakayı kaybedeceğiniz için ayaklarınız çabucak kuruyacaktır.

Ayakları Doğru Kurulamak 

Ayak banyosu işlemi bittikten sonra, özellikle ayak parmakları arasında mantar oluşmasının önüne geçmek için cildi iyice kurutmak ihmal edilmemesi gereken bir alışkanlıktır. Fakat bu işlemi yaparken bilmeniz gereken ilk kural, havluyu cilde sürmekten kaçınmaktır. Çünkü bu hareket oldukça ince bir yapıda olan ayak cildini tahriş etmeye yeter ve kuruluğun artmasına sebep olur.

En doğru olan, ipek bir havlu kullanmak ve hafif baskı hareketleriyle cildi kuruttuktan sonra ayakları tamamen kuruması için 2 dakika kadar açık havada bekletmektir.

Ayak Törpüsü Kullanmak 

Ayak bakım ritüelinin bu adımı da önemlidir ve atlanmaması gerekmektedir. Genellikle çatlak olmadığı fakat cildin hala kalın ve kuru olduğu dönemlerde yapılmalıdır. İşleme başlamadan önce ayağınızı yıkayıp havluyla kurulamalısınız. İşleme başlamadan önce ayağınızı ıslatıp hafifçe kurulamalısınız. Törpü yaparken ayağınız biraz nemli kalmalıdır. Bu sayede törpü daha kolay hareket edebilecek ve sert tabakayı daha etkili çıkartabilecektir. Dokunuşlarınız hafif ve yumuşak olmalıdır. Ölü deri tabakasını çıkarmak için bir ayak törpüsü ya da sünger taşı kullanabilirsiniz. Bu teknik, ayak başparmağı gibi ayağın diğer kuru bölgelerine de uygulanabilir. İşlem bittikten sonra ayağınızı tekrar ılık suyla durulamalı ve havluyla iyice kurulamalısınız.

Nemlendirici Kremler 

Ayaklarınızı tamamen kuruladıktan sonra hemen çorap giymek doğru değildir. Öncelikle ayağınıza kaybettiği nemi geri kazandırmak için nemlendirici krem kullanmalısınız. Krem ne kadar kalın olursa hidrasyon derecesi o kadar yüksek olur. Yine de krem seçimi her kişinin ihtiyacına göre farklılaşabilir.

Kremi uyguladıktan sonra çorap giymek doğrudur. Bu sayede krem cilt tarafından tamamen emilebilir. Ayrıca krem ayağınızı kaydırabileceği için çorap giyerek olası düşme kazalarından kendinizi korumuş olursunuz.

Ayaklardaki Kuruluk ve Çatlaklıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin