Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenebilirim?

Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenebilirim
Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenebilirim

Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenebilirim?

Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenebilirim? Kişiler çeşitli nedenlerden ötürü babasının üzerine kayıtlı olan mal varlığını öğrenmek isteyebilir. Fakat bu mal varlığının öğrenmek kişinin ufak bir araştırma yapması ile olamaz.

Babanın Mal Varlığını Öğrenmenin Yolu

Babanın mal varlığının öğrenilmesi için babanın vefat etmiş olması gereklidir. Baba vefat ettikten sonra veraset ilamının alınmış olunması lazımdır. Veraset ilamı şu şekilde alınabilir;

  1. Vefat etmiş olan kişinin ikametgâhındaki Sulh Mahkemesi
  2. Noter
  3. E-devlet

Bu yollardan ilk ikisi ile veraset ilamı çıkartılabilir. Fakat her iki yoldan da veraset ilamının çıkartılması için bazı belgeler gereklidir. Bu belgeler şöyledir;

  1. Vefat etmiş olup miras bırakan kişinin ölmüş olduğuna dair ölüm belgesi
  2. Miras hakkı talep eden kişilerden birisinin veya kişinin nüfus cüzdanı
  3. Aile nüfus kayıt örneği. Aile nüfus kayıt örneği E-devlet üzerinden alınabilir.

Bu belgeler ile veraset ilamı çıkartılabilir. Fakat veraset ilamının vefat eden kişinin ölüm gününden itibaren 30 ila 31 gün içinde alınması gerekir. Yani veraset ilanı ölüm gününden itibaren bir ay içerisinde alınmalıdır. Aksi halde veraset ilamını çıkarttırırken bir ceza ücreti ödenmesi gereklidir.

E-devlet ile Veraset ilamı çıkartılmazE-devlet ile veraset ilamı çıkartıldıktan sonra miras sorgulaması yapılabilir. Noter ve Sulh mahkemelerinden de veraset ilamı çıkarttırdıktan sonra miras sorgulama yapıp babanızın mal varlığını görebilirsiniz.

E-devlet İle Veraset İlamı Sorgulama

Önceden sadece noter ve Sulh Mahkemeleri ile veraset ilamından sonra miras sorgulaması yapılıyordu. Fakat artık E-devlet üzerinden de veraset ilamı çıkarttıktan sonra miras sorgulaması yapabiliyorsunuz. Bunun yapmanız için hem kendi E-devlet şifrenizin olması gereklidir hem de miras bırakan kişinin T.C. kimlik numarasının olması gereklidir.

E-devlet sistemine giriş bilgilerinizle birlikte erişim sağladığınızda ana sayfada bulunan arama kutusuna Veraset İlamı Sorgulama yazın. Bunu yazdıktan sonra karşınıza size miras bırakan kişinin T.C. kimlik numarasını yazmanız için bir kısım olacak. Bu kısma T.C. kimlik numarasını yazın. Yazdıktan sonra ekrana size bırakılan bütün miras detaylarını görebilirsiniz. Eğer size bırakılan bir mal varlığı yani miras yok ise ekranda karşınıza sonuç bulunamadı yazısı ile karşı karşıya gelirsiniz.

E-devlet ile veraset ilamından sonra miras sorgulaması ancak yargılama gerektirmeyen durumlarda sorgulanabilir.

Noter ve Sulh Mahkemelerinden Veraset İlamı Sonrası Miras Sorgulama

Noter veya Sulh Mahkemelerinde veraset ilamı sonrası miras sorgulaması yapmak için bütün miras hakkı olanların bir arada olması gereklidir. Veraset ilamı ile tapu dairesine gidip taşınmaz mirasların listesini alabilirsiniz.

Sulh mahkemesinden veraset ilamı ile takbis sorgulama belgesi isteyerek de miras sorgulamasını yapabilirsiniz.

İlginizi çekebilir; Miras nasıl Reddedilir?

Babamın Mal Varlığını Nasıl Öğrenebilirim?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin