Biontec Sinovac Aşı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biontec Sinovac Aşı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Biontec Sinovac Aşı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biontec Sinovac Aşı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biontec Sinovac Aşı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler nelerdir? Dünyayı ve bütün ülkeleri 1 yıldır etkisi altına alan Covid-19 için aşı çalışmaları hayla devam etmektedir. Bu aşılardan 2’si Türkiye’de de uygulanmakta. Sinovac ve Biontec aşıları vurulan kişilerin nelere dikkat etmeleri gerekmekte, sırasıyla inceleyelim…

BİONTEC & SİNOVAC AŞI SONRASI BESLENMEDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

✔  En önemli noktalardan birisi bağışıklığımızı güçlendirmek. Bunun için yapılabilecek en kesin çözüm olan vitamin takviyeleri kullanmak olacaktır.
Örnek vermek gerekirse, başlıca Omega3 yağ asitleridir. Onun haricinde kullanılacak B vitaminleri A D E K vitaminleri ve C vitamini takviyeleridir. Fakat bunları günlük olarak almamız lazım aksi takdir de fazlaca bir etkisini göremeyebiliriz.
✔  Kemik sisteminizi kuvvetlendirecek ve bağışıklığınızı güçlendirecek çorbalar tüketebilirsiniz.
Uzmanların en çok önerdiği çorbalar, bal kabağı çorbası, kelle paça çorbası, etli düğün çorbası, sarımsaklı soğan çorbası, sebze çorbaları, tavuklu havuç çorbası ve işkembe seçenekleridir. İlaveten bu çorbalarından en az iki ila üç çeşidinin haftada 3-4 kez tüketilmesini önerilmektedir.

Biontec Sinovac Aşı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler nelerdir

✔  Ara öğünlerinizi atlamamalısınız. Günde 3 ana 3 ara öğün olarak beslenmelisiniz.
✔  Yüksek lif ve protein ağırlıklı beslenmeniz sizi aşı sonrasında daha dinç yapacaktır.
✔  Gün boyu bütün besinlerden azar azar tüketilmelidir. Kuruyemişler, meyveler, sebzeler, lif kaynaklı besinler ve protein ağırlıklı beslenmelisiniz. Böylelikle aşının üzerinizdeki bağışıklığı kat ve kat yükselecektir.

AŞI SONRASI BANYODA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 

✔  ”Aşı sonrası banyo yapmayın.” Gibi söylentiler duyuyoruz. Lakin bunlara kulak vermeyiniz. Aşı sonrası rahatlıkla banyo yapabilirsiniz. Aşının girdiği gözenek aşı sonrası hızla kapanacaktır. Oradan kapacağınız herhangi bir mikrop olayı söz konusu değildir.
✔  Uzman doktorlarımız bir konuda uyarmaktadırlar. ”Aşırı kaynar su ile yıkanmayınız.” Aşı sonrası çok kaynar su ile yıkanmak, lokal reaksiyon ihtimalinizi yükseltebilir.

LOKAL REAKSİYON NEDİR?

Lokal reaksiyon, kullanılan ilaçların içerisindeki maddelere karşı duyulan hassasiyettir. Vücudumuz kişiden kişiye değişmekle birlikte, bazı maddelere karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler.
Aşı sonrası yıkandığınız kaynar su, aşının içinde bulunan ağır tedaviden kaynaklı vücudunuzda lokal reaksiyon gösterebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için aşı sonrasındaki bir hafta boyunca bu duruma dikkat edilmelidir.

AŞI SONRASI ALKOL VE SİGARA KULLANIMI

✔  Uzmanlarımız, bu konuya dikkat çekmektedirler. Aşı sonrası sigara ve alkol kullanımı aşının etkisini azaltıyor.
✔  Sinovac ve Biontec aşıları Covid-19’a karşı bağıklığımızı güçlendirmek için üretilmiş aşılardır. Alkol ise bu etkiyi en negatife indirerek vücudunuzun antikor üretimini azaltacaktır. Yani alkol ve sigara kullanıyorsanız, ‘benim virüse karşı bağışıklığım var’ demeyiniz. Aşının etkisini daha iyi görmek için vücudunuz yeteri kadar antikor üretene dek sigara ve alkol tüketimini durdurmalısınız.

AŞI SONRASI UYKU NASIL OLMALIDIR?

✔  Bir çok doktor Sinovac ve Biontec aşılarından öncesinde ve sonrasında en az 7 saat uykuyu önermektedirler.
✔  Uyumadaki önemin sebebi, vücudunuzdaki savunma sistemini harekete geçirmektir. Aşının etkisiyle savunma hücreleri çoğalacaktır. Bunun içinse tek çözüm rahat ve konforlu bir uykudur.
✔  Eğer aşı sonrası, yeteri kadar uyku alınmaz ise virüse karşı olan direncinizde yarı yarıya düşecektir. Bu durumda uykuda en az beslenme kadar önemli bir hal almış oluyor.
✔  Vücudunuzun yeterli sayıda antikor üretmesi için bütün bir hafta boyunca en az 6 ila 7 saat sağlıklı ve dingin bir uyku şarttır.

AŞI SONRASINDA SU TÜKETİMİNE DİKKAT !

✔  Bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Günlük olarak hem aşı öncesi hem aşı sonrası 2 ila 3 litre (her 23 kilonuz için 1 litre önerilmektedir) su tüketilmelidir.
✔  Bu konuyu sadece su olarak düşünmeyin. Sağlığınıza sağlık katacak, şifalı bitki çayları tüketmeyi ihmal etmeyin. Örnek verecek olursak içeriğinde yüksek antiseptik taşıyan kekik çayını ve sarı kantaron çayını tercih edebilirsiniz.

Biontec Sinovac Aşı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin