Varisin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Varisin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Varisin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Varisin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Varisin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri nelerdir? Vücutta toplardamarların derinin altı kısmında mavi renkte genişlemiş ve kıvrımlar oluşturmuş haline varis denilmektedir. İlk başlarda toplardamarların genişlemesi nedeni ile şişlikler meydana gelse de varis hastalığının şiddetlenmesi ve bulguların artması sonucunda büyük damar paketleri oluşturarak damar çatlamalarına neden olmaktadır. Varis ilk zamanlarda estetik bir sorun olsa da ağrılar oluşturduğunda ciddi bir sağlık sorunu haline gelmektedir. Eğer oluşan varis sonucu toplardamar yetmezlik bir diğer adı ile venöz oluşursa bacaklarda şişlik meydana gelir. Varisli bir damarda pıhtı oluşması halinde bacaklarda şişlik kızarıklık ve şiddetli ağrı gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Peki Varis Neden Olur

Varis neden olur, aslında varisin oluşumunun altında çok sayıda neden vardır. Özellikle obezite ve aşırı şişmanlık hamilelik ve uzun süre ayakta kalma doğum kontrol hapları ve bazı mesleklerin ağırlıkları, hormon tedavisi görmek, kabızlık, yaşlılık, dar elbiseler giymek ve genetik faktörler olarak varis nedenleri kişiden kişiye değişmektedir. Bunun dışında toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu varis oluşabilmektedir. Varis oluşurken kan sürekli geriye kaçar ve bir yerde göllenir. Bunun sonucunda da damarda basınç artışı ve buna bağlı olarak şişlik oluşur. Zaman içerisinde damarlar genişler ve kıvrımlar meydana gelir. Toplardamarın herhangi bir seviyesinde ortaya çıkan varisler aynı zamanda toplardamar yetmezliği oluşturabileceği gibi bacak düzeyinde de yetmezlik gibi sağlık sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bazen toplardamarda pıhtı atması da varise neden olabilir.

Varisin Belirtileri Nelerdir

 Varisin belirtileri neden bazıları şunlardır;

  • Bacaklarda mavi mor şişliklerin oluşması
  • Bacaklarda ağrı ve ağırlık hissi
  • Bacaklarda şişlik
  • Bacaklarda uyuşukluk ve kaşınma

Varis Ciddi Bir Sağlık Sorunu Mu

İlk başlarda sadece bacaklarda estetik bir sorun olan varis, ilerlemesi durumunda hastanın yaşam kalitesini epey etkilemektedir. Çünkü zamanla şiddetli ağrı, damarda iltihaplanma ve varisin yırtılıp kanaması ve hepsinden önemlisi varisin içerisindeki pıhtının oluşup akciğere kadar atması gibi pek çok sağlık sorunu ortaya çıkarmaktadır.

Varis Olmamak İçin Ne Yapılmalı

Varisi önlemek için ne yapılması bu konu üzerinde durulması gereken ciddi bir konu olmaktadır. Günümüzde neredeyse her 5 kişiden birinin varis olduğu biliniyor. Varise neden olan etmenlerin başında uzun süre ayakta kalınması geliyor. Yani uzun süre ayakta hareketsiz kalmadan sabit olarak uzun süre ayakta kalınması varis oluşturuyor. Düzenli egzersiz yaparak varisten korunabilirsiniz. Ayrıca fazla kilo almamaya özen gösterin. Bunların dışında;

  • Topuklu ayakkabı yerine spor ayakkabı babet gibi rahat ayakkabılar giyin
  • Uzun süre bacak bacak üstüne atarak oturmayın
  • Kabızlıktan ve aşırı kilodan korunmak için lifli gıdalar tüketin
  • Kaplıca hamam gibi çok sıcak mekanlar varisi oluşumunu kolaylaştırır ve varis şikayetlerini de artırır
  • Varise karşı genetik yatkınlığı olanlar ya da ayakta durmayı gerektiren mesleği olanlar varis çorabı kullanabilirler.

Varisin Tedavisi Nedir

Varisin tedavisi için skleroterapi veya transdermal lazer tedavisi uygulanmaktadır. Gerek duyulması halinde stripping adı verilen klasik cerrahi tedavi yöntemleri uygulanıyor. Bu cerrahi operasyonda klasik ya da ayak bileğindeki kesirlerden yararlanılıp varis toplardamar boylu boyunca sıyrılarak çıkartılıyor. Buna ek olarak diz altı bölgesinde genişleyen yan dallar 2 ile 3 mm’lik kesiler ile temizleniyor. Bu cerrahi operasyon genel anestezi ile yapılıp hasta bir gece yatmak zorundadır.

Varisin Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin