Bu yıl kadir gecesi

Bu yıl kadir gecesi nezaman
Bu yıl kadir gecesi hangi gün

Bu yıl kadir gecesi 17 Nisan 2023 Pazartesi günü

Bu yıl Kadir Gecesi’ nin anlam ve önemi; Kadir gecesi, leylet-ül Kadir, Kuran’ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı bir gecedir olarak tarif edilmektedir. Ramazan ayının 27. Gecesi olduğu söylenilse de Ramazan ayında Kadir gecesinin hangi gece olduğu bilinmemektedir. Ancak İslam nebisinin Müslümanlara tavsiyesine göre bu gecenin Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinin birinde olduğu belirtiliyor. Yani kadir gecesi Ramazan’ın 21. 23.25.27. ve 29.  gecelerinden birisidir. Kadir gecesi Müslümanlar tarafından ihya edilmeye çalışıldığı gibi, hepinizin bildiği gibi tek gecede sabit kalmayıp, gizlenmiştir.

Kadir Gecesi’ nin Önemi

Ramazan ayına girmişken Müslüman dünyasını yakından ilgilendiren konulardan birisi olan kadir gecesi anlam ve önemine işaret eden bilgiler oluyor.

Kadir kelimesini sözlük anlamı; yücelik, güç, şeref, hüküm olarak ifade ediliyor. Dinimiz de ise kadir gecesi Leylet-ül Kadir şekline tanımlanıyor. Kuran-ı kerimin indirildiği gece olarak da belirtilen kadir gecesi ile ilgili faziletler Kuran-I Kerim’in 97. Suresi olan Kadir Suresinde belirtiliyor.

Kadir Gecesinde Neler Oldu

Müslümanların heyecanla beklediği kadir gecesinde ne oldu, binlerce Müslüman oruç tutarken bir yandan da kadir gecesini de bol ibadet ve şükürler ile geçirmek istiyor. Kadir gecesinde ne olduğu konusunda birçok kişi bilgi sahibi olabilir ama konuyu kısaca özetlersek Hz. Peygamber Efendimizde ilk vahiy bu gecede gelmiş, yüce kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim bu gecede indirilmiştir. Aynı zamanda Yüce Allah’ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan  Kuran’ı Kerimin indirilmeye başlanması, güvenliğin her tarafa yayılması, dua ve tövbelerin kabul edildiği, sema kapılarının açıldığı bir gecedir. Ayrıca kadir gecesi için özel melekler yaratıldı ya da   bu gecede daha önce hiç yeryüzüne inmemiş melekler indirildi. Bu emekler yeryüzünde her biri bir tarafa dağılıp, Allah’a yalvaran ve eğilenlerin saflarına konularak dualarına âmin demeleri emredildi.

Böylece her kim ihlas ve temiz bir kalple yüce Allah’a tövbe edip, bol bol dua ederek dilekte bulunursa, onun Allah katında geri çevrilmeyeceği söyleniyor. Ayrıca peygamberimize ilk vahiy indiren melek Cebrail aleyhisselam’da kadir gecesinde melekler ordusuyla yeryüzüne indiği söyleniyor. Cebrail meleğin yeryüzüne inmesi ise bu gecenin feyz ve faziletini iki kat daha artırmaktadır. Bu geceye verilen değeri ve kadir gecesinin feyzinden ya da faziletinden habersiz olanları ise dehşet ve pişmanlığının kat kat artacağı bildiriliyor. Kadir gecesinde ertesi günü sabahına kadar tüm dünyayı esenlik, hidayet, rahmet, barış ve kurtuluş nuru kuşatacak, bu geceden nasibini alabilen aldığı ile kalacaktır. İslam dini acısından son derece önemli olan bu geceyi mutlaka iyi değerlendirmeli, dünyalık işlerle uğraşmayı bir kenara koyup biraz da ahiret için çalışmalısınız.

Kadir Gecesinde peygamberimize ilk vahiy nasıl geldi?  

Peygamber Efendimiz 40 yaşını girdikten sonra ilk vahiy gelmiştir. O zamanlar Efendimiz Milattan sonra 610 yılında, Mekke yakınlarında bulunan Nur dağının Hira mağarasında dinlemeye çekiliyordu.  Evliliğinden 15.yılından sonra yalnızlık içine düşen peygamberimizi dinlenme duygusuna cevap verebilmek adına Hira mağarasına daha sık sık gitmeye başladı.  Burada yalnız kalır, göklerin senfonisini dinler ve Hz.  İbrahim’in Hanif dinine uyarak Yüce Allah’a temiz fıtrat ile yönelip ona kulluk etmeye çalışır, bir yandan da dua ediyor.

Yine bir gün hira mağarasında böyle bir haldeyken peygamberliği için bir melek indi. Bu meleğin adı Cebrail’di. O gün tarihte peygamberimizin doğumunu 41. Senesi, Ramazan’ın ise 17.  günü, tarih ise 6 Ağustos 610 yılını gösteriyordu. Cebrail melek peygamberimizin huzuruna gelerek oku emrini verdi.  Böylece ilk vahiy indirilip hem peygamberimize peygamberlik görevi hem de kuran-ı kerim kutsal kitabı indirilmiş oldu.

Kadir Gecesinde Yapılacak İbadetler

Kadir gecesinde hangi ibadet yapılır, aslında bu sorunu cevabı sınırsızdır. Kadir gecesinde sabaha kadar oturup, namaz kılıp, Kuran okuyabilirsiniz. Bin aydan daha hayırlı bir gece olan kadir gecesinde Yüce Allah’tan af ve mağfiret isteyebilirsiniz. Geçmişte işlediğiniz günahlardan tövbe edebilir, bol bol Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) ‘e   salavat getirebilirsiniz. Bu gecede binlerce vatandaş cami ve mescitlere akın ederek cemaatle birlikte kadir gecesi namazı kılar. Ayrıca ülkemizde kadir gecesine özel programlarda düzenlenmektedir. Aynı zamanda ramazan ayı içerisinde olduğu için kadir gecesinde oruç tutmak da yapılması gereken önemli ibadetlerde birisi oluyor.

Bu yıl 27 Nisan 2022 Çarşamba günü kadir gecesi olarak kutlanacaktır.

Ayrıca daha önce kılmadığınız ve kazaya bıraktığınız namazlar varsa, bunları kadir gecesinde kılabilir, bol bol zikir çekebilirsiniz. Bu gece de sadaka da vermek yapılacak ibadetlerden biridir. Ayrıca peygamber efendimizi kadir gecesinde bir defa da olsa Kadir suresini okumanızı emretmiştir.

Kadir gecesinde kadir suresini okumak kuran’- kerimi hatmetmekten daha sevaptır buyurmuştur. Ayrıca bu gecede koyun sağma süresi kadar da olsa nazma kılmak her ayı her geceyi ibadetle geçirmekten daha kıymetli olduğunu söylüyor. Kadir gecesini gündüzü de en az gecesi kadar kıymetli olduğundan dolayı gün içinde de ibadetlerinizi eksiksiz yapmaya özen göstermeliyiz.  Kadir gecesinde seher vaktinde iki rekât namaz kılıp, silsile-i aileye okuyup, gelmiş geçmiş tüm alimlerin, peygamberlerin ölmüşlerinizin hürmetine yasin okuyup dua ederek ruhlarına hediye edebilirsiniz.  Ayrıca kuran okuyanlar dinlenmeli uygun mekanlarda koran ziyafeti verilmelidir.

Her şeyden önemlisi Tefekkürde bulunup ben kimim, neyim, nereden geldim nereye gidiyorum, Yüce Allah’ın bana emrettikleri nelerdir gibi sorular ile kendinizi sorguya çekmeli ve hayati meseleler konusunda derin düşüncelere dalmalısınız. O zaman dünyaya ne için geldiğiniz hatalarınızı eksiklerinizi kendiniz bulup, bu gece de yaptığınız hatalardan dolayı Yüce Allah’tan af dileyerek daha Salih ve temiz kul olabilmek için söz vermelisiniz. Eğer daha önce dargın olduğunuz ya da kalbini kırdığınız arkadaşınız akrabanız eşiniz dostunuz varsa bu gecede onun gönlünü alıp helallik dilmelisiniz.

Kadir Gecesinin İşaretleri Var Mıdır

Kadir gecesini Ramazan ayında hangi gece olduğu konusunda kesin bir bilgi bulunmaktadır. Sadece Ramazan ayını son 10 günü içerisinde tek gecelerden birisi olduğu belirliyor. Ama kadir gecesinin olduğunu ifadede eden işaret vardır. Kadir gecesi işaretleri ise şunlardır;

  • Kadir gecesini olduğu gece köpekler havlamaz.
  • Kadir gecesinde hava sakin ve açık olur. Yani hava ne çok fazla sıcak ne de aşırı soğuk olur.
  • Kadir gecesinin ertesi günü güneş kızıl, şuasız doğar
  • Ubeyd bin Ömer hazretleri kadir gecesi ile ilgili şunları anlatıyor;

Kadir geresinde denizdeydim. Denizin suyunu içtim ve tatlı hoş bir tadı vardır. Tuzlu değildi. Hadisi şeriflerde ise kadri gecesi şöyle anlatılır;

  • Kadir gecesi açık ve mülayim olur yağmur rüzgâr ve bulut olmaz,
  • Gecenin sabahının alameti ise güneşin kızıl ve şuasız doğmasıdır.
  • Sabah güneş doğup yükselinceye kadar büyük bir tabak gibi bir görüntü oluşturur.

Kadir Gecesi İçin Bin Aydan Daha Hayırlı Denmesini Hikmeti Nedir;

Kadir gecesi için bin aydan daha hayırlı bir gece denmesini hikmeti şu şekildedir; bin ay yaklaşık 83 yıl dört aya denk geliyor. Geçmişteki Salih kimselerin ya da alimlerin bir ömür boyu yaptığı ibadeti ve kazandıkları maneviyatı kadir gecesini bol bol ibadetle geçirerek bir gecede kazanabilir ve tüm günahlarınızdan arınabilirsiniz. Ayrıca islam dinine göre en nurlu ve feyizli gece kadir gecesidir.

Tuzla Gazetesi Gündem haberleri 2023..

Bu yıl kadir gecesi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin