Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız?

Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız
Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız

Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız?

Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız? Çocuğunuz Sizi Dinlemiyor mu? Sağlıklı bir ebeveyn-çocuk ilişkisi kurmanın ve davranış bakımından en önemli adım birbirinizle doğru iletişim kurabilmektir. Siz de iyi bir dinleyiciyseniz, çocuklar da iyi birer dinleyici olurlar. Bu nedenle çocukları dikkatle dinleme alışkanlığını geliştirmekte fayda vardır. Örneğin, yatma zamanının geldiğini ona bildirin, bir süre bekleyin ve ardından yatağı geçin. Çocuklarla iletişim kurmanın en önemli yanı onların sizin de dinlemeniz gerektiğidir. Çocuğunuz size bir şey söylediğinde, ne kadar saçma olursa olsun, dinleyin ve ona bakarak ve ne dediğini sorarak dinlediğinizi gösterin.

Çocuğunuz size karşı sesini yükselttiğinde, sakin tonunuz onu olumlu yönde etkileyecektir. Her iki taraf da konuştuğunda durum daha ciddi hale gelebilir. Çocuğunuza aktif olarak dinleyerek ona nasıl yardım edip destekleyeceğinizi sorabilirsiniz. Çocuğunuza eleştirel veya tehdit edici bir dil kullanmayın.

Çocuğunuz Sizi Neden Dinlemez?

Çocukların ebeveynlerini dinlememek için çok farklı nedenleri vardır. Bunun farkında olmasak da günlük hayatımızda çocuklara karşı tavrımız bize olumsuz bir şekilde geri dönecektir.

Çocuk anne ve babasını dinlemiyorsa bunun birinci nedeni büyüklerin çocuğa saygı duymaması ve çocuğun bunu kabul etmesinin zor olmasıdır. Ayrıca anneler veya babalar çocuklarına saygı duymadıklarını kabul edemezler. Bir diğer önemli sebep ise ebeveynlerin çocuklarına isteklerini ifade ederken yaptıkları zaman hatasıdır.

Çocuklar büyüklerini dinlemeli ve söylediklerinizi yapmalı, önemsediğiniz konulara saygı göstermeli, onların önemsediği konulara saygı duymalı ve önemsemelisiniz. Örneğin bir çocuğun kırık oyuncağı izniniz olmadan atılırsa en sevdiği oyuncağı kırılır ve buna çok üzülür. Bu onun duygularını görmezden gelmek ve aynı tepkiyi görmenize izin vermektir.

Çocuğunuzun inatçı ve sabırsız davranışları onu vazgeçirmemelidir. Her koşulda yanında olduğunuzu hissettirin ve çocuğunuzun iyileşeceğinden ümidinizi kesmeyin. Bu tutumlarla karşı karşıya kaldığınızda zamanla kendinize olan güveninizi kaybetmezsiniz.

Çocuğunuzdan Bir Şey İsterken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Çocuklardan bir şey yapmalarını istediğimizde hemen yapmalarını isteriz ama bu yanlış bir tutumdur. Çocuğun şu anda yaptığı ve zevk aldığı işi tamamlamasını beklemek, ondan bir şey yapmasını istemekten daha uygundur. Elbette çocuklar zaman sınırını bilmiyorlar, bu yüzden onlardan bir şey yapmasını istediğinizde, onlara belirli bir süre vermek ve geri sayım yapmak yardımcı olur. Çocuk Gelişiminde Anne ve Babanın Görevleri Nelerdir?

Her ebeveyn, çocuklarının mutlu bir çocuğa dönüşmesini ve büyüdüğünde mutlu yaşamaya devam etmesini umar. Aile değerleri de mutlulukta önemli bir rol oynamaktadır. Çocuklar toplumda uyum içinde yaşamak, sorumluluk duygusu ve iç kontrol kazanmak istiyorlarsa belli bir disiplin içinde büyümeleri gerekir.

Kuralları anlamayan, istediklerini yapan ve söylediklerini dinlemeyen çocukların mutlu olmaları kolay değildir ve davranışlarında benmerkezci tutumları nedeniyle sosyal çevre tarafından reddedilme olasılıkları daha yüksektir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarına bazı doğru sosyal kuralları ve davranış kalıplarını öğretmeleri çok önemlidir.

Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin