Çocuk Psikolojisi nedir?

Çocuk Psikolojisi nedir
Çocuk Psikolojisi nedir

Çocuk Psikolojisi nedir?

Çocuk Psikolojisi nedir? Çocuk psikolojisi, çocuğun küçük yaştaki yaşadıklarının etkisi ve gördüklerinin etkisiyle şekillendiği bir olgudur. Bu psikoloji, geri dönüşü olmayan birçok olanaklara yer verir. Yani bu yaştayken beyin, adeta bir sünger gibidir, gözle görülen ve ağızdan çıkan her şeyi kaydeder, bilinç altına iyi-kötü bir zemin inşa eder. Bu zeminin başlıca sorumlusu “ebeveynlerdir”. Çünkü ebeveynlerin göstermiş olduğu hal ve hareketler, tavır ve psikolojik baskılar, konuşma üslubu ve anlatış biçimi çocuğun bilişsel gelişimini şekillendirir.

Çocuk Psikolojisini etkileyen etkenler nelerdir?

Ortam ve o ortamın yaydığı atmosfer. Evet çocuk psikolojisini etkileyen en büyük neden yaşadığı yerdir. Yaşadığı yerden aldığı enerjiler onun ilerde nasıl bir çocuk olacağının göstergesidir. Küçükken yaşanan travmalar nasıl geçer? O ortama eğitim seviyesi olmayan bireyleri bulundurmamızda fayda var, ne de olsa çocuk hiç tanımadığı kişileri önemser ve onun dediklerini kafasında yer eder. Bu yüzden bir çocuğu iyi yetiştirmek istiyorsak o çocuğun sadece eğitimli bireylerin/ebeveynlerin tarafından büyütülmesi gerekir.

Günümüz çağındaki çocukların evlerinde ya bakıcı oluyor ya da büyükbabası/ büyükannesi. Bu durum ne kadar üzücü olsa da aralarında istisnai durumlar vardır. Yani ebeveyninden daha eğitimli daha bilgili bir büyükbaba/büyükanne. Çocuk için iyi bir yetiştirme durumudur.

Çocuk Psikolojisi Neden önemlidir?

Ağaç yaşken eğilir, eğer bir ebeveyn olarak çocuğunuzu yetiştirme konusunda bilgi sahibi değilseniz, o çocuk ilerde farklı bir psikolojiyle karşınıza çıkarsa hiç şaşırmayın! Çünkü artık yosunlar ekilmiş bitmiş geri dönüşü maalesef olmayabilir. Bu nedenle çocuk eğer akışına bırakılıp kötü yollara başvurmasına göz yumulursa o çocuk ilerde haliyle kötü biri olacaktır.

Arkadaş çevresi hiçbir zaman gerçekçi olmayacaktır, iyi ilişkiler kuramayacaktır, tanıştığı kişilerle menfaat için konuşacaktır. İşte bu yüzden bir çocuğu yetiştirmek bilgiden ve eğitimden geçer, bilgisiz ve eğitimsiz ebeveynlerin çocukları, aynı şekilde büyüme gösterir yani birbirine benzeyen dominant genler gibi. İlginizi çekebilir; Çocuğunuzun Sizi Dinlemesini Nasıl Sağlarsınız?

Peki kötü bir psikolojiyle büyüyen çocuk ilerde düzelir mi?

Evet neden olmasın, sosyalleşmeyi ve farklı ortamlara girip sürekli farklılaşan bir dengede giderse o psikoloji yavaştan sağlıklı bir hale gelir.

Sağlıklı ilişkiler kurarak o kişinin yaşam kalitesi yükselebilir böylelikle iyi huylu psikolojiye sahip olur. Tabii bunların hepsi zamanla gerçekleşir, öyledir ki küçükken sağlıksız büyüyen bir çocuğun sağlını geri kazandırmak oldukça zordur. Bu tarz çocukların sadece bulunduğu ortamı değiştirerek onun iyi birine dönüşmesini sağlayabiliriz.

Çocuk Psikolojisinin türleri nelerdir?

  • Evinde sürekli huzursuzluk yaşayan çocuk mutsuzdur ve içine kapanık olur, genellikle a-sosyal olarak bilinir.
  • Evde hem kavga hem huzursuzluk hem de baskı yaşayan çocuk hem agresif hem içine kapanık hem de duygusal olur.
  • Evde sevilmeyen çocuk, aradığı sevgiyi dışarda arar ve dışa bağımlı olur. Eve gitmek istemez ve sürekli evden kaçmak ister, çünkü istenmeyen çocuk o ortamda bulunmak istemez. Fakat mecbur kalırsa yani baskıyla veyahut zorla, bu çocuk çeşitli travmalar yaşayabilir.
  • Evinde sürekli mutlu olan çocuğun dışa dönük olması beklenilir çünkü mutlu olarak büyüyen çocuk ifadelerinde asla çekinmez konuşurken teklemez, bu tarz çocuklar cevher gibidir geleceği parlaktır.

Çocuk Psikolojisinin yaşadığı coğrafyaya etkisi nelerdir?

Zincirleme bir kısır döngü gibidir, belirli ortamları oluşturan da budur. Bir ülkede neden “İyi yerler ve kötü yerler” var çünkü uyumluluk probleminden dolayı. Fark ettiyseniz medeniyetin ve kültürel faaliyetlerin yoğun olduğu yerler genellikle lüks yerler oluyor. Bu tarz yerlerde bireyler veya ebeveynlerin eğitim seviyesi yüksek oluyor. Eğitim seviyesi yüksek olan yerlerde çocukların daha sağlıklı büyümesi öngörülür.

Peki diğer türlü bakarsak?

Fakir ve yoksul yerlerde eğitim seviyesi düşüktür, bu tarz yerlerde ise çocuklar daha çok medeniyetten ve eğitimden yoksun olduğu için sağlıksız bir psikolojiye tanıklık eder. Bu nedenle bu tarz yerlerde barındırmak da bir döngüye bağlıdır. Bu döngüyü değiştirmek anarşist bir otorite ister.

Tuzla Gazetesi

Çocuk Psikolojisi nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin