COVID-19 Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

COVID-19 Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
COVID-19 Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler yan etkileri

COVID-19 Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

COVID-19 Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler; Ülkemizde ve dünyada salgın haline gelen ve milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korana virüs ile ilgili tüm önlemler ile hastalığın kalıcı olarak tedavi edilmesi için aşı çalışmalarına hızla devam edilmiş ve birkaç ülke tarafından Korana virüs aşı çalışmaları başarılı bir şekilde sonuçlanmıştır.  Son birkaç ay içinde hazır olan ve çoğu kişiye yapılan korana virüs aşısı ile ilgili dikkat çeken soru ve konularda gündem de düşmüyor. Korona virüs aşısı kaç dozda yapılıyor, etkileri nelerdir ve benzeri sorular binlerce hayatın kurtulması için hazırlanan korana virüs aşısını içeriğinin ne olduğunu açıklamaya yardımcı oluyor.

Korana virüs Aşısı Nedir

Korana virüs covid-19 aşısı virüsünden kurtarmak için Çin, Türkiye ve Amerika ve Alman gibi farklı ülkeler tarafından hazırlanan aşılardır. Türkiye henüz aşıyı tam olarak çıkarmış olmasa da bu konu üzerinde çalışmaları devam etmektedir. Vücuda hastalığa karşı özgül koruyucu yanıt oluşturan maddeler ile hazırlanan bu aşının içerisindeki maddeler iğne ile koldan yapılarak hastaya aktarılıyor.

Covid Aşısı Hastalıktan Ne Derece Koruyor

Covid 19 aşısı hem kişiyi hem de kişinin çevresindekilerini hastalıktan tamamen koruyup, çok sayıdaki kişini hayatını kurtarabilir. Hastalığı tamamen koruyabilir denilmesi yanlıştır. Bazı kişilerin hastalığı hafif düzeyde geçirmeleri söz konusu olabilir.

Covid19 Aşılarını Hangisi Hazır

Farklı ülkelerde çıkan covid19 aşıları konusunda çalışmalar halen devam etmektedir. Sağlık Bakanlığından onaylanan aşılar yakın bir süre içerisinde kullanılmaya başlanmıştır. Çin’de Sinovac şirketi tarafından üretilen Coronavac aşısı inaktive olan bir aşıdır 28 gün ara ile iki dozda yapılır. Geleneksel yöntemlerle binlerce aşının üretildiği çalışmalar ile hazırlanan bu aşı, virüsün çoğaltılıp sonrasında etkisiz hale getirilmesi için üretilen ölü, tam virüs aşısıdır

Ölü virüs ile karşılaşan bağışıklık sisteminiz bunu bir tehdit olarak algılayıp, virüsü tanıyarak antikor gibi koruyucu maddeleri harekete geçirmekte ve hastalığın bulaşmasını engellemektedir.

Daha Önce Covid-19 Olanlar Bu Aşıyı Yaptırmalı Mı

Daha önce covid olanların bu virüse yeniden yakalanma ihtimali bulunmaktadır.  Ama hastalığı geçirmek ya da covid aşısı yaptırmanız kişiyi ne kadar süre koruyabildiği konusunda kesin bir bilgi verilmemiştir. Bu durum tamamen Sağlık Bakanlığını açıklamalarına bakmaktadır.

Covid-19 Aşısının Yan Etkileri Var Mı

Aşı sonrası kolunuzda hafif düzeyde ağrı, ateş ya da halsizlik gibi yan etkiler görülmektedir. Bunlar tamamen vücudunuzu aşıya gösterdiği tepki ile alakalıdır ve kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu yan etkileri atlatmak için ateş düşürüşü ya da ağrı kesici gibi ilaçlar kullanılamaması gerekmektedir.

Aşı Olduktan Sonra Önlemlere Devam Etmeli Miyiz

Salgın başladığı günden bu yana sağlık bakanlığını üstüne basarak önemle vurguladığı maske, mesafe ve hijyen kuralı covid-19 aşısı sonrası da devam etmek zorundadır.

Çocuklara Covi19 Aşısı Yapılıyor Mu

Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye de de covid-19 aşısı öncelikle sağlık çalışanların ve hastalığın bulaşma riski yüksek kişilere uygulanması planlandı. Çocuklara aşının yapılıp yapılmayacağı ve yapılırsa da ne zaman yapılacağı konusunda net bilgi Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından ileriki zamanda açıklanacaktır. Şu anda aşı sadece 18 yaşından büyüklere yapılıyor.

 

COVID-19 Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin