1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Demir Eksikliği Olanlar İçin Beslenme Önerileri

Demir Eksikliği Olanlar İçin Beslenme Önerileri

Demir Eksikliği Olanlar İçin Beslenme Önerileri
Demir Eksikliği Olanlar İçin Beslenme Önerileri

Demir Eksikliği Olanlar İçin Beslenme Önerileri

Demir Eksikliği Olanlar İçin Beslenme Önerileri. Kansızlık ya da demir eksikliği özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için çok ciddi bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü demir eksikliği nedeni ile   çocukta zekâ gelişiminde gerilik ve bununla birlikte de koordinasyon sorunu dikkat dağınıklığı ve algıda yetersizlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Aynı zamanda demir eksikliği olan bir çocukta büyüme geriliği ve çeşitli enfeksiyonlar oluşmaktadır.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Bir birey ya da çocukta demir eksikliği bulunuyorsa, aşağıdaki belirtileri ve bulguları taşır. Eğer çocuğunuzda ya da bir yakınızda iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kâğıt toprak benzeri anormal maddeler yeme isteği gibi belirtiler taşıyorsa, bu kişilerde demir eksikliği bulunmaktadır. Zamanında tedavi edilmezse bu belirtiler artar ya da farklı semptomlar ortaya çıkarabilir.

Örneğin; demir vitamini eksik olan bir kişinin tırnak yapısı bozulur, ağzında yaralar çıkar, büyüme ve gelişiminde gerileme görülür. Öğrenme ve zekâ gelişiminde azalma görülür. Hepsinden önemlisi de kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara tutulabilir. Hastalığın önlenmesi ve tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kişinin beslenme şeklidir.

Demir eksikliği bakımından en faydalı besin anne sütüdür. Bu da kişinin bebekliğinde alması gereken bir gıdadır.  Bunun için doktorlar yeni doğanların en az iki yaşına kadar anne sütü alması gerektiğini altını çizerek ifade ediyor.  Zorunlu hallere bağlı olarak çocuk anne sütü alamamışsa da demir vitamini bulunan besinlerde bol bol tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle 2 yaşından sonra çocuğunuza kesinlikle yedirmeniz gereken besin gurupları şunlardır;

  • Ciğer ve kırmızı et
  • Yumurta (sarısı bu konuda daha çok faydalı)
  • Tahin
  • Ev yapımı pekmezlerin topraktan süzüldüğünden dolayı demir vitamini kaybedebilir. Bunun için Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı   ve ambalajlı şeker ya da glikoz içermeyen üzüm pekmezi keçi boynuzu’ nun pekmezi ya da dut pekmezi türlerinden birisi tükettirebilirsiniz.
  • Tavuk ve balık gibi beyaz et türleri
  • Soya fasulyesi, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut benzeri kuru baklagiller
  • Ispanak biber, kereviz, yaprağı, roka, maydanoz gibi koyu ve yeşil sebzeler
  • Ayrıca günde kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm gibi besin gruplarından günde bir tanesini 10 adet olmak üzere tüketebilirsiniz.
  • 4 yaşından büyük çocuklar için antep fıstığı, badem, kabak çekirdeği
  • Bunlarla birlikte narenciye, turunçgiller ile patatesi karnabahar, lahana gibi kış sebzelerinden bol bol tüketmelisiniz.  Aynı zamanda   demir eksikliği olanların günde bir barda taze sıkılmış portakal suyu içmeleri gerekmektedir.

Yetişkinlerde Demir Eksiliği

Demir eksikliği sadece bebeklerde ya da çocuklarda değil, aynı zamanda sağlıksız beslenmeye bağlı olarak yetişkinlerde de görülebilir. Bu yüzden sağlıklı beslenme programı ile beslenmeleri çok önemli olmaktadır. Özellikle sigara alkol çay kahve, çok fazla süt ve kalsiyum içeren besinler tüketmek etlerin  fırında pişirilerek ya da kavrularak tüketilmesi, salam sosis, sucuk benzeri nitrit ve nitratin kullanılan hazır besin guruplarının aşırı tüketilmesi demir eksikliğine neden olan besin ve besin gurupları arasında yer almaktadır. Demir eksikliği aynı zamanda kansızlık oluşturacağı için kan yapan besinlerin bol bol tüketmenizde fayda vardır. Aynı zamanda doktorlar demir eksikliği gideren takviye ilaçlarda önerecektir. Bunları kullanarak da bu hastalığı kısa sürede tedavi edebilirsiniz.

 

Demir Eksikliği Olanlar İçin Beslenme Önerileri
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin