Çin Aşısı Mı Alman Aşısı Mı yaptırmalıyım

Çin Aşısı Mı Alman Aşısı Mı yaptırmalıyım
Çin Aşısı Mı Alman Aşısı Mı yaptırmalıyım

Çin Aşısı Mı Alman Aşısı Mı yaptırmalıyım

Çin Aşısı Mı Alman Aşısı Mı yaptırmalıyım? Korona virüs salgınından kurtulmak için yakın zaman içerisinde hayatımıza Çin aşısı ve alman aşısı girmiş bulunuyor. Hal böyle olunca vatandaşlar Çin aşışı mı alman aşısı mı yaptırmalıyım, tereddütte kapılıyor. Peki bu aşılardan hangi daha iyi ya da hangisi yan etkileri daha fazla…. Yaptığımız araştırmalar ile hem Çin aşısının hem de Alman aşının etkilerini ve yan etkilerini tespit ettik ve çıkan sonuca göre her ikisini de yan etkilerini olduğu ama korona virüsten koruduğu sonucuna vardık. Üstelik her iki aşını da yan etkileri hafif düzeyde. Sadece içeriği farklı.  İşte Çin aşısı ile Alman aşısı arasında farklılıklar.

Çin Aşısı ve Alman Aşısı Arasındaki Farklılıklar

Günümüzün güncel konuları arasında ilk sıralarda yer alan Covid-19 aşıları yer almaktadır. Biontech  Sinovac yani alman aşısı ve Çin aşısı olarak adlandırılan bu aşıların her ikisinin de temel amacı insanları korona virüs salgınından korumaktadır. Ama her ikisi de yurt dışında geldiği için ve her iki aşı türü için ortaya çıkan bazı olumsuz söylentiler nedeni ile insanlarda bir güvensizlik durumu ortaya çıkmış ve sinovac aşısı mı yaptıralım Biontech aşısı mı yaptıralım konusu ortaya çıkmıştır.

Uzmanlar bu konuyu aşıların özelliklerine göre değerlendirmiş her ikisini de yan etkileri ya da zararlı konusunda herhangi bir bilimsel veriler bulunmamakla birlikte ortaya çıkan olumsuz söylemlerde tamamen öngörülenlerden ibaret olduğunu dile getirmiştir. Vatandaşlarda hangi aşı türünü seçmesi konusunda kararını aşını özelliklerine bakarak değerlendirilebilirler. İşte size Türkiye’ye ilk gelen sinovac yani Çin aşısının özelikleri….

Sinovac   Aşısı İçeriği ve Özellikleri

Sinovac yani halk arasındaki adı ile Çin aşığı Türkiye’ye ilk giriş yapan aşı türüdür. Çünkü korona virüs salgını ilk olarak Çin’de görülmüş ver zamanla dünyaya ve ülkemizde giriş yaparak herkesi risk altında bırakmıştır. Çin bilim adamları da vakit kaybetmeden aşı çalışmalarına başlayarak uzun uğraşlar sonucu sinovac adındaki aşı türünü geliştirmişlerdir. Çin aşısı viral vaktör tabanlı bir aşı türüdür. Aktif bileşen olarak etkisiz hale gelen covid-19 virüsleri yer alır. Aşının içeriğinde bulunan bu virüsler hastalık yapma yeteneğinin kaybettiğinden dolayı vücuda girdiğinde herhangi bir enfeksiyon oluşturtmaz.

Fakat vücutta antijen olarak algılandığından dolayı vücut bunu antikor olarak üreterek, bağışıklık sistemin güçlendirir. Yan etkileri ise birinci doz ve ikinci dozda şimdiye kadar ciddi bir yan etkisi gözlenmemiştir. Herkeste  aynı olmasa da sinovac aşısında görülmesi tahmin edilen hafif ya da orta şiddetteki yan etkiler; ateş, aşının yapıldığı kolda şişlik kızarıklık ya da ağrı yorgunluk, vücut ve baş ağrısı, titreme ve ishal gibi her aşı türünde görülebilecek yan etkiler olmaktadır.

Peki Biontech Aşısının Özellikleri

Biontech aşısının ise Alman aşısı olarak bilinmekte ve çok kısa önce ülkemizde giriş yapmış bulunmaktadır. Halk arasında bu aşının Çin aşısına göre daha fazla güvenli olduğunu söyleniyor. Alman aşısı yapan vatandaşların sayısı da çok fazladır. Alman aşısı iki doz olmayı gerektirmekte ve etkisini görmek için 21 gün aralıklar ile yapılmaktadır. Tek dozdan sonra   %85 oranında etki etmektedir.  Aşını içeriğindeki en önemli bileşen ise mrna’dır.  Alman aşısı tamamen mrna ya da haberci RNA teknik üzerine kurludur.  Mrna tabanlı aşılarda COVİD-19’a neden olan herhangi bir canlı bulunmaz İnsan DNA’nın bulunduğu hücrenin çekirdeğine de giriş sağlamaz. Alman aşısı sadece insan hücresine spike protein adı verilen proteini zararsız parçasını yapma bilgisi taşır. Alman aşısında ortaya çıkabilecek yan etkiler ise;

  • Aşının yapıldığı çevrede ağrı
  • Nadir olarak cilt reaksiyonları
  • Baş ve kas ağrısı ve hafif yorgunluk

Çin Aşısı Mı Alman Aşısı Mı yaptırmalıyım

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin