Dünya ve Ülkemiz Kuraklık ile Karşı Karşıya

Dünya ve Ülkemiz Kuraklık ile Karşı Karşıya
Dünya ve Ülkemiz Kuraklık ile Karşı Karşıya

Dünya ve Ülkemiz Kuraklık ile Karşı Karşıya

Dünya ve Ülkemiz Kuraklık ile Karşı Karşıya! kuraklık nedir? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle ülkemizin ve dünyamızın karşı karşıya kalmış olduğu önemli bir konu hakkında makale yazmak istedim. Ülkemiz ve dünyamız kuraklık ile karşı karşıyadır. Dünya üzerinde mevsim değişikliği ve farklılığı bu şekilde farklı ve olumsuz şekilde gitmeye devam ederse ilerleyen yıllarda su sıkıntısı ve kuraklık çekmeye başlayabiliriz. Eğer hazırsanız buyurun başlayalım.

Kuraklık nedir?

Kuraklık, belirli bir bölgenin ya da ülkenin uzun süreli olarak yeterli miktarda yağış almaması sonucu oluşan su kıtlığı durumudur. Kuraklık, insanların içme suyu, tarım ve hayvancılık ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekmelerine neden olabilir.

Çevresel değişiklikler, su kaynaklarının yanlış kullanımı ve büyüyen nüfus gibi faktörlerle kısıtlanabilir. Bunun yanı sıra, kuraklık aynı zamanda tarımsal üretimi de olumsuz etkileyebilir. Tarım alanlarının su ihtiyacını karşılamaya yönelik yeterli su kaynağı bulunmaması, ürünlerin yetersiz veya hiç üretilmemesi sonucunu doğurabilir.

Hayvanlar için de zorlu bir durumdur. Hayvanların su ihtiyacını karşılamak için yeterli su kaynağı bulunmaması, hayvanların sağlıklı bir şekilde büyüyememesine ve üremelerine engel olabilir. Aynı zamanda, hayvanların sağlıklı ve hijyenik bir ortamda barınması için gerekli su kaynaklarının da kuraklık nedeniyle bulunmaması hayvanların sağlıklarını ve verimliliklerini olumsuz etkiler.

İnsanlar için de zorlu bir durumdur. Kuraklık nedeniyle su kaynaklarının azalması, insanların içme suyu ihtiyacını karşılamakta zorluk çekmelerine neden olabilir. Aynı zamanda, kuraklık nedeniyle tarımsal üretimin azalması, insanların gıda ihtiyacını karşılamada zorluk çekmelerine neden olabilir.

Kuraklığın önlenmesi için, su kaynaklarının yanlış kullanımının önlenmesi, tarım alanlarının su verimliliğinin artırılması, su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Sevgili okuyucularımız, özellikle ülkemiz de sizlerde mevsimlerde olan değişikliğin olumsuzluğun sizlerde farkındasınızdır. Ocak ayı  neredeyse bitmek üzere ve ülkemizin özellikle İç Anadolu kesimlerine neredeyse kar ve yağmur yağmadı. Ülkemizde kış aylarında sürekli bir bahar havası mevcuttu. Bu durum özellikle yetiştirilen meyve sebze tahıl gibi birçok mahsulü olumsuz yönde etkileyebileceğini söyleyebiliriz. Durum böyle olunca ekonomik açıdan da gıda fiyatlarında artış ve olumsuzluklar da arkasından gelecek gibi görünüyor maalesef.

Doğa Demek İnsan Demek

Ama durum bence sandığımızdan daha ciddi ve önemli özellikle mevsimlerde ki bu olumsuzluk ve değişiklikten dolayı dünyamız ve ülkemiz kuraklık ile resmen karşı karşıyadır. Barajlarımızdaki suların dolması gerekirken azalmasından da durumun ciddiyetinin aslında en büyük göstergesinden biridir. Özellikle ülkemizin İç Anadolu kesimlerinde aralık ocak aylarında yağması beklenen kar maalesef ki yağmadı ve bahar havası gibi bir hava yaşamak zorunda kaldılar. Dünya üzerinde bu yaşanan olumsuz mevsim değişikliği ilerleyen yıllarda su problemleri ile karşı karşıya olabileceğimizi gösteriyor diyebiliriz.

Peki ama bu kuraklığın yaşanmaması ve su problemleri çekmemek için biz vatandaş olarak neler yapıyoruz? Elimizdeki suyumuzun kıymetini biliyor muyuz? Açıkçası kendi çevremden de gözlemlemiş olduğum kadarıyla asla kullanmış olduğumuz suyun kıymetini bilmiyoruz ve sanki sürekli olacakmış ve tükenme ve bitme riski yokmuş gibi sürekli tüketiyoruz. Gereksiz yere su akıtıyoruz, yeteri kadar değil hep daha fazlasını kullanıyoruz. Doğa Demek İnsan Demek!..Su demek hayat demek diye ortada dolanıyoruz ama asla ne suyun ne hayatın kıymetini bilmiyoruz. Denizlerdeki ve göletlere karşı hep nankörce ve gaddarca pisleterek zarar veriyoruz.

Su demek hayat demek

Oysa bugün kuraklık ile karşı karşıya olduğumuz zaman ne içecek suyumuz ne yiyebilecek bir lokma ekmeğimiz olacak. Sevgili okuyucularımız, bunun için üzerimize çok fazla görev ve sorumluluk düşmektedir. Eğer ilerleyen yıllarda su sıkıntısı ve kuraklık sıkıntısı yaşamak istemiyorsak, evimizde denizlerde, göletlerde bulunan sulara gereken önemi vermeli ve hassasiyeti göstermeliyiz. Ayrıca geleceğimiz olan çocuklarımıza suyun önemini anlatmalı ve onlara suyu gereksiz yere kullanmamaları gerektiğini, yeteri kadar kullanmaları gerektiğini anlatmalı ve öğretmeliyiz. Su hayat demek ise hayatımıza yani suya çok önem vermeliyiz.

Hepimiz haberlerde ve evlerimizde yaşanacak olan kuraklıktan bahsediyor ve telaşlanıyoruz ama sadece bu sene için ve sadece konuştuğumuz ile kalıyoruz. Hala suyu gereksiz yere kullanıyor ve israf ediyoruz hem de bunu yaparken haberlerde veya konuşma esnasında yaptığımız telaş aklımızın ucuna bile gelmiyor. Evlerimizde mutfakta, banyo da var ise bahçelerimiz de hep yeteri kadarından daha fazla kullanımı yapıyor ve israf ediyoruz. Evlerimizde özellikle damlatan musluklarımızı tamir ettirmiyor ve ihmal ediyoruz. Diş fırçalarken sürekli su açık kalıyor. Sevgili okuyucularımız, su israfını evlerimizde özellikle daha aza indirip üzerimize düşen vatandaşlık görevimizi yerine getirmemiz mümkündür. Mevsimlerin olumsuz etkileri, kuraklığı en azından daha aza indirmek için hepimizin bilinçli olması ve doğaya daha iyi davranmamız gerekmektedir.

Sevgili okuyucularımız bugün sizlerle kuraklık nedir ve su israfı ile ilgili bir makale yazmak istedim. Dünyamızın ve ülkemizin şu anda karşı karşıya kalmış olduğu en büyük tehlikelerden biri kuraklıktır. Bunun içinde üzerimize düşen vatandaşlık görevlerimizi yerine getirmemiz gerekmektedir. Dünyamız ve ülkemiz için elimizden gelenin en iyisini yapmalı ve gelecek nesillerimizi bu şekilde yetiştirmemiz gerekmektedir.

Sümeyye Nur Gündüz

Dünya ve Ülkemiz Kuraklık ile Karşı Karşıya

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin