E-Devlet İle Mirasçılık Belgesi Nasıl Sorgulanır?

E-Devlet İle Mirasçılık Belgesi Nasıl Sorgulanır
E-Devlet İle Mirasçılık Belgesi Nasıl Sorgulanır veraset ilamı

E-Devlet İle Mirasçılık Belgesi Nasıl Sorgulanır?

E-Devlet İle Mirasçılık Belgesi Nasıl Sorgulanır? E-Devlet sistemi üzerinden birçok hizmet gibi mirasçılık belgesi(veraset ilamı) sorgulaması yapmak da mümkün. 16/12/2016 tarihinden itibaren mirasçılık belgesi hizmeti E-Devlet üzerinden sunulmakta. Bu kolaylık devreye girmeden önce ise mirasçılık belgesi almak için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yaparak hasım göstermeksizin dava açmak veya noterden bu belgeyi talep etmek zorunluydu.

Mirasçılık Belgesi Nasıl Alınır?

E-Devlet ekranına  www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir. Açılan ilk sayfada sistem E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C kimlik kartı veya banka aracılığı ile kimlik doğrulama ister. Mavi renkli kutucuk içindeki “Kimliğimi Şimdi Doğrula” yazısına tıklanıp T.C kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır. E-devlet şifresi de PTT şubelerinden edinilebilmektedir. Eğer daha önceden edindiğiniz şifreyi unuttuysanız “şifremi unuttum” alanını kullanın ve daha sonra açılan ekranda size yöneltilen güvenlik sorularını cevaplayarak cep telefonunuza gönderilecek güvenlik kodunu ilgili boşluğa yazarak yeni bir şifre oluşturun.

Sisteme giriş yapabilmek için E-Devlet şifresi dışındaki diğer yöntemleri kullanarak da giriş yapmanız mümkün. Mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı veya T.C kimlik kartı seçeneklerini de kullanabilirsiniz.

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra üst kısımda yer alan arama bölümüne Veraset İlamı Sorgulama yazılması halinde sorgulama ekranı açılır. Açılan bu ekranda miras bırakanın T.C kimlik numarasının girilmesi gerekir. Böylece tarafınıza bırakılan bir miras var ise görebileceksiniz. Eğer tarafınıza bırakılan bir miras var ise veraset ve intikal vergisi ödemeniz gerekir. Mirasçılık belgesi ile tarafınıza miras olarak kalan bu taşınmazların intikal işlemlerini tapuda yaptırabilirsiniz. Ayrıca bu sorgulama ile miras bırakanın taraf olduğu hukuk yargılaması dosyalarını da görebilirsiniz. 2020 yılında mirasçılık belgesi 1 milyon 545 bin 224 kez sorgulandı.

Kayıt Bulunamadı Uyarısı Ne Demek?

Sorgulama neticesinde tarafınıza miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. E-Devlet ekranında kayıt bulunmadı uyarısı ile karşı karşıya kalıyorsanız miras bırakan olarak T.C kimlik numarası ile sorgulama yaptığınız kişiden size herhangi bir miras kalmadığı, başka bir ifade ile o kişi bakımından mirasçılık sıfatınızın bulunmadığı anlamına gelir. İlginizi çekebilir; Miras Nasıl Reddedilir?

E-Devlet İle Mirasçılık Belgesi Nasıl Sorgulanır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin