Ekmek Gibi Su Gibi Sosyal Medya

Ekmek Gibi Su Gibi Sosyal Medya
Ekmek Gibi Su Gibi Sosyal Medya

Ekmek Gibi Su Gibi Sosyal Medya

Ekmek Gibi Su Gibi Sosyal Medya; Sosyal medya artık hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru hatta hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Evde, arabada, tatilde, gezmeye gezip görmeye gittiğimiz yerlerde, oturduğumuz kafelerde, beklerken, otururken. Kısaca hayatın her anında sosyal medyada vakit geçirmekteyiz. Hatta sosyal medyadan para kazanabiliyoruz, işimizi sorduklarında “Sosyal medya fenomeniyim” diyebiliyoruz.

Hayatımızın her anına bu denli işlemiş olan sosyal medya bir bağımlılık haline gelmiş durumda. Yediklerimizi, içtiklerimizi, gezdiğimiz yerleri, kendi resimlerimizi ve videolarımızı, hayatımızda olan her şeyi paylaşıp insanlara gösterebiliyoruz. Sosyal medya kullanış amacına göre faydalı olabilir. Acaba zararsız ve masum gibi görünen bu unsur bizler için ufak bir tehlike olabilir mi?

Bütün hayatımızı, masum ve zararsız gibi gördüğümüz sosyal medyada paylaşıyoruz. İyi veya kötü her anımızı paylaşıyoruz ve sanki paylaşmadığımız zaman büyük bir eksiklikmiş gibi hissediyoruz. İşin farklı yanı ise iyi anlarımızı paylaşırken kötü anlarımızı bile paylaşır olduk.

Sosyal Medya Bağımlılığı

Hastayken hasta olduğumuzu gösteren şeyler, ölen bir yakınımızın öldüğünü gösteren bir fotoğrafı gibi kötü olan anlarımızı bile sırf göstermek amaçlı paylaşır olduk. Biz bu sosyal medyayı kullanırken sırf etrafımızda olan insanlara gösteriş yapmak amaçlı bir şeyler paylaşır olduk. Okumadığımız ama sırf okuyormuş gibi gösterdiğimiz kitapları, yaşamadığımız hayatları yaşıyormuş gibi gösterir olduk. Bu yüzden o anlarda iyi veya kötü yaşadığımız şeyleri eksik yaşar olduk. Ne mutluluğumuzu tam yaşayabiliyoruz ne de acılarımızı çünkü her anımızı önce sosyal medyada paylaşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal medyanın hayatımızda bu denli etkili olması ne kadar doğru?

Son zamanlarda sosyal medyayı bu denli kötü kullanmayan ve yararlı ve doğru bir şekilde kullanmaya çalışan çok fazla kişilerin de olduğunu görmekteyiz.

Mesela okuduğu kitapların hem önerisini hem de konusu anlatan kısa videolar, insanlara gezilip görülecek yerlerin kısa videoları ve tarihleri, el emeği ile yapılan ürünlerini satışını yapmak için bile artık sosyal medyayı doğru bir şekilde kullanan çok fazla insan bulunmaktadır. Doğru ve etkili bir şekilde kullanıldığı zaman insanlara faydası olabilmektedir.

Sosyal medya kullanımında o kadar dikkatli olmak gerekmektedir ki doğru yanlış bilgiyi ayırt edebilelim. Son zamanlarda sosyal medya üzerinden o kadar çok yalan yanlış bilgiler paylaşılır oldu ki hangi birini sayalım. En basit verebileceğimiz örneklerinden biri Hz. Mevlana’ya ait olmadığı halde ona aitmiş gibi paylaşılan şeyler.

Sosyal Medya Siteleri

O kadar çok yalan yanlış bilgi çöplüğü ile dolu olmaya başladı ki doğruyu bulmak bir o kadar zorlaşmaya başladı. Bu yanlış bilgilere verebileceğimiz bir diğer örnek ise yanlış haberler paylaşıp insanlara yalan haber sunan kişiler ve sayfalardır. Sosyal medya öyle bir yer ki asılsız bir haber sunup bunu büyütüp küçük bir kar topunu kar yığını haline getirebilir bir yer oldu. Bu ise sosyal medya kullanan herkes için aslında büyük bir tehlike arz etmektedir. Çünkü bu haberlere inanıp arkasına düştüğümüz zaman, bizleri bu tuzağa düşürmek isteyen insanların ekmeğine yağ sürmüş oluyoruz. İşin kötü kısmı ise bu kişilere engel olmak artık imkansız olmasa bile zor hale gelmiştir. Artık sosyal medyayı biz kullanmıyoruz sosyal medya bizi kullanır hale gelmiştir.

Son zamanlarda sosyal medyanın çok fazla kullanılması ile birlikte çok fazla içerek de ön plana çıkmaya başlamıştır. Bunlardan biri sosyal medya fenomenleri ve onların yaptıkları işler. Kimileri gündemde olan konularla ilgili muzip videolar çekerken kimileri ise çok alakasız komik olduğunu düşündüğü videolar çekmektedir. Sırf kolay yoldan para kazanacaklarını düşünen ve kılıktan kılığa şekilden şekile giren o kadar çok insanlarla doldu ki o insanları anlamak güç haline geldi. Ama bu işin hakkını veren ve sosyal medyayı doğru amaçlar için kullanan sosyal medya fenomenlerinin de hakkını yememek lazım. Artık sosyal medya kullanarak ünlü olmak çok kolay hale geldi. Kim bilir eğer iyi bir sese sahip iseniz müzisyen bile olabilirsiniz.

Ekmek Gibi Su Gibi Sosyal Medya hayatımızda

İşte sosyal medya bu denli hayatımızın bir parçası haline gelmişken ondan kopmak zor bir hale gelmeye başlamıştır. Öyle ki sosyal medya kullanmayan insanlara, sosyal medya kullanmadıkları için şaşırır bir hale geldik. Neden kullanmadıklarını ve eksikliğini çekip çekmediğini sorgular hale geldik. Sosyal medya olmadan yaşayamaz hale geldik. Sosyal medyaya ekmek gibi su gibi muhtaç olduk. Hayatımızın bu denli olmazsa olmazı haline gelmiş olması ne kadar doğru? Bilginin açlığını çekmezken sosyal medyada olan her şeyin açlığını çeker olduk.

Bu denli çok uzun süreler harcamak ne denli doğru bu vakti bir kitap okuyarak ya da yeni şeyler öğrenerek geçirmek varken. Öyle hale geldik ki görmüş olduğumuz yanlış şeylere inanır olduk.Tuzla Kitap Evi nerede?

Doğru mu yanlış mı olduğunu araştırmıyoruz bile köreltilmiş insanlar haline gelmiş durumdayız. Hiçbir anımızı sosyal medya olmadan, sosyal medyada paylaşmadan edemez olduk. Çünkü insanlık olarak her şeyin aşırılığını seviyoruz dozunda olması gibi kullanamıyoruz. Artık bu denli bağımlılığa son vermenin zamanı değil midir?

Ekmek Gibi Su Gibi Sosyal Medya

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin