Fay Yasası inşaatlarda yeni dönem

Fay Yasası inşaatlarda yeni dönem başlıyor
Fay Yasası inşaatlarda yeni dönem içerikleri

Fay Yasası inşaatlarda yeni dönem başlıyor

Fay Yasası inşaatlarda yeni dönem başlıyor; Elazığ depreminden sonra çalışmalarına başlanılan Fay Yasası’nda sona gelindi. Fay hatlarının bulunduğu bölgelerdeki yapılaşmaları düzenleyecek yasa ile fay haritaları imar planlarına işlenerek yapılacak inşaatlar için standartlar getirilecekken, fay hatlarının geçtiği bölgelerde yapılacak yapılar için kat sınırlaması da gündeme gelecek.

Geçtiğimiz yıl ocak ayında Elazığ’da meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası çalışmalarına hız verilen Fay Yasası için geri sayım başladı.

Ege Denizi’nde dün peş peşe meydana gelen beş deprem ile deprem gerçeği bir kez daha gözler önüne serilirken İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan çok sayıda toplantı ve görüşme sonrası beklenen Fay Yasası‘nın taslak metninde sona yaklaşıldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından AFAD koordinasyonunda hazırlanan ‘Fay Yasası‘ için bu zamana kadar bakanlık ile 4 büyük toplantı gerçekleştirdiklerini de belirten Sözbilir, taslak metnin yazım aşamasında bulunan grupların ise neredeyse her 10 günde bir toplantı gerçekleştirdiğini aktardı.

YASA İLE CEVAP BULACAK SORULAR

Sözbilir, Türkiye’de bulunan 485 fay hattına yönelik ortaya çıkarılan yasa tasarısı ile mevcut fay hatlarının hepsinin geçtiği bölgeler mi yapılaşmaya kapanacak? Hangi özellikleri taşırsa fay yapılaşmaya kapatılacak? Bu fayların yaşı kaç olmalı, kaç yılda bir deprem üreten fayları kapsam içine almalıyız? Yapılaşmaya kapatılacak bölgelerde bu karar ne kadarlık bir alanı kapsayacak? şeklindeki kritik soruların cevaplarını verecek standartların ve şartların ortaya konulacağını belirtti.

PROJELERDE KAT SINIRLAMASI OLACAK

Yasa tasarısı ile fay hatlarının imar planlarına işleneceğini ve bölgelerin ne tarafa doğru gelişim göstereceğinin ortaya konulacağını da dile getiren Sözbilir, fayı yapılaşmaya kapatmak demenin bir ilçeyi yapılaşmaya kapatmak anlamına gelmediğinin altını çizerek, fay hatlarına denk gelen yerlerle ilgili kısıtlı yapılaşmaya yönelik kat sınırlaması gibi bir takım uygulamaların devreye alınabileceğini ifade etti.

PLANLARA İŞLENİP BİNA TESPİTİ RAHATLIKLA YAPILABİLECEK

Fay hattı üzerindeki yapıların tespitinin ise fay hatların imar planlarına işlenmesinin ardından ortaya çıkabileceğini de vurgulayan Sözbilir, bu tespitlerin yapılmasının ardından yapının durumuna göre kentsel dönüşüm gibi bir takım uygulamaların hayata geçirilebileceğini de dile getirdi.

içişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun önderliğinde yürütülen çalışmanın teknik, mevzuat ve idare olmak üzere üç farklı kolu olduğunu da sözlerine ekleyen Sözbilir, düzenlemede yer alan uygulamaların denetiminden ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu ifade etti.

18 İLİN MERKEZİNDEN ŞUAN GEÇİYOR

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından enson hazırlanan Türkiye Diri fay hattı Haritası’na göre ise ülke genelinde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 486 diri fay veya fay segmenti bulunuyor. Yapılan bir araştırmaya göre büyük deprem üretme potansiyeli bulunan diri fayların yerleşim yerlerine olan uzaklıklarına bakıldığında da 18 ilin merkezi, 80’i aşkın ilçe ve 502 köy fay hatları üzerinde yer alıyor.

Dikkatinizi çekebilir; Kentsel Dönüşüm inşaat işlerinde KDV oranı indirildi 

Fay Yasası inşaatlarda yeni dönem

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin