Felç nedir?

Felç nedir tedavisi
Felç nedir belirtileri

Felç nedir?

Felç nedir? İnme yani felç, beyni etkileyen bir hastalıktır. Çok tehlikeli olabilir ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Beynin bir kısmında kan akışı kesildiğinde felç meydana gelir. Bu son derece tehlikelidir. Beyin hücreleri uzun süre kan alamazsa ölürler. İnmenin iki ana nedeni vardır. En yaygın olan neden kan pıhtısıdır. Beyindeki kan damarlarının birinde kan pıhtısı sıkışırsa kan akışı durabilir. Bu durum beyine zarar verir.

Kanama da felce neden olabilir. Beynin içinde veya yakınında bir kan damarı yırtılırsa, hasara neden olabilir ve felce sebep olabilir. Peki; Beyin Kanaması Belirtileri nelerdir?

Felç belirtileri nelerdir?

Felç genellikle aniden ortaya çıkar. Belirtiler çok ciddi olabilir. Ancak felçten sonra ortaya çıkan bu belirtiler ömür boyu sürmez. İnme, vücudun bir tarafında zayıflık veya uyuşukluk hissine sebep olabilir. Felç geçirmiş kişiler vücutlarının bir bölümünü hiç hareket ettiremeyebilirler. Baş dönmesi veya yürümekte zorluk hissedilebilir. Yüzün bir tarafı düşebilir.

Felç geçirmiş kişiler konuşma güçlüğü çekebilir veya söylenenleri duyamayabilir ve bir veya iki gözle görmekte zorlanabilir. Ayrıca şiddetli bir baş ağrısına neden olabilir. Bazı insanlar yutma güçlüğü çekerler. İnme acil bir durumdur bu nedenle vakit kaybetmeden doktora gitmek önemlidir. Böyle bir durumda, mümkün olan en kısa sürede bir hastaneye gitmek çok önemlidir.

Felç nasıl tedavi edilir?

Felç geçirdiyseniz, hastanede acil tedavi görmeniz gerekir. İnme geçiren kişi birden fazla muayene ve testten geçmelidir. Bu testler doktorlara nasıl felç geçirdiğinizi söyler. İnmenin tedavisi, kanama veya kan pıhtısından kaynaklanıp kaynaklanmadığına bağlıdır.

Kan pıhtısı ile gelişen inmeyi tedavi etme

Çoğu felce, bir kan damarını tıkayan kan pıhtısı neden olur. Doktorlar bu kan pıhtısını gidermek veya kan akışını normale döndürmek için ilaç kullanabilirler. Trombolitikler, kan pıhtılarını çözen ilaçlardır. Bu ilaçlar intravenöz olarak uygulanır. İnmeden sonra mümkün olan en kısa sürede verilmelidir. Bu ilaçlar sağlık merkezinde doktor gözetiminde ve doktor tavsiyesi üzerine uygulanmaktadır.

Araştırmalar, pıhtı çözücü ilaçların felçten ölme veya sonrasında tam zamanlı bakım gerektirme olasılığını azalttığını gösteriyor. Ancak bu ilaçların ciddi yan etkileri olabilir. Bu ilaçlar beyinde kanama riskini artırabilir. Doktorlar riskleri ve faydaları tartmalıdır.

Kan pıhtısı nedeniyle felç geçirdiyseniz, antikoagülan adı verilen ilaçlar da kullanılabilir. Bazen antikoagülanlar veya kan sulandırıcılar olarak adlandırılırlar. Kan pıhtılarını çözmezler ama büyümelerini önleyebilirler.Standart kan sulandırıcılara heparin denir. Damar içine veya deri altına enjeksiyon yoluyla verilirler.

Kan sulandırıcılar, insanların felç geçirdikten sonra iyileşmesine yardımcı olmuyor gibi görünüyor. Ancak bu ilaçlar bazen inme ile birlikte ortaya çıkan bazı sağlık sorunlarını da önleyebilir. Kan sulandırıcı kullanan kişilerin bacaklarında veya akciğerlerinde (pulmoner emboli) kan pıhtısı oluşma olasılığını da azaltır.

Felç nasıl tedavi edilir?

Kanama nedeniyle felç geçirmiş kişinin ameliyat olması gerekebilir. Yırtılan damarı onarmak ya da beyinde biriken fazla kanı çıkarmak için ameliyat yapılır. İnme ameliyatı zamanla gelişti. Son araştırmalar, modern cerrahi tekniklerin felçten ölme veya sonrasında tam zamanlı bakım gerektirme riskini azalttığını gösteriyor.

Felç geçiren insana ne yapılmalı? Hastalığın seyri nasıl olur?

Özellikle felcin yaşandığı ilk anda neler olacağını söylemek çok zordur. Bazı insanlar iyileşir ve kendilerine bakabilir. Araştırmalar, felç geçirmiş kişilerin üçte ikisinin, üç ay sonra evde yaşayacak kadar iyileştiğini gösteriyor. Bazı insanların bedenlerinde bir özür kalabilir. Ayrıca felçten ölme riski de var.

Bazı kişilerin felçten sonra neler yaşayacağını da söylemek zor. Fakat araştırmalar, bir fizyoterapist tarafından yapılan tedavinin, felç geçirmiş kişilerin sakatlık yüzdesini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Felç geçirdiyseniz, yine felç geçirme riskiniz vardır. Bu sebeple doktorlar bu riski azaltmak için tedavi görmenizi önerir.

Felç geçirmiş hastalara nasıl bakılır?

Felçli hastalara bakmak fiziksel ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Bu kişilere kıyafet giydirecek, yemek yedirecek ve banyo yaptıracak bir yardımcı gerekebilir. Hasta bakıcıların en çok yakındıkları şey uykusuzluktur.

Felç nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin