Gırtlak Kanseri Nedir
Gırtlak Kanseri Nedir? Halk arasında yutak olarak bilinen gırtlağın bilimsel adı larinks dir. Boyun bölgemizde bulunan bir organdır. Larinks, ses tellerini içinde bulunduran bir organdır. İçinden geçen havanın etkisi ile titreşen ses telleri sayesinde sesimizi duyabilmekteyiz. Ağız boşluğu ile burun arasında yankılanır ve duyulabilecek bir hal alır. Fakat gırtlak kanserine yakalanan kişilerde ses telleri zayıflayarak cızırtılı ve kısık bir ses tonuna dönüşür.
Gırtlak kanseri sigara kullanan kişilerde 20 kat daha fazla görülmektedir. 100.000 kişiden 5 kişide gırtlak kanseri görülebilmektedir.
Gırtlak kanseri, gırtlak bölgesinde bulunan bazı hücrelerin kontrolsüz bir şekilde fazla çoğalması ile oluşan bir tümör rahatsızlığıdır.
GIRTLAK KANSERİ NEDENLERİ
Başta sigara kullanımı büyük bir rol almaktadır. Sadece sigara olarak düşünmek doğru değildir. Bütün tütün ürünlerinin kullanımında karşılaşabileceğimiz bir hastalıktır. Fakat tütün kullanımı bu riski 20 kat daha fazla yükseltmektedir. Tütün ürünleri ile birlikte alkol tüketimi de bu durumu tetiklemektedir. Riskini yükseltmektedir.
Mermer sanayi, petrol ürünleri, boya sanayi ve madencilik ile uğraşan işçilerin bu kansere yakalanma riski çok daha yüksektir.
Vücuda alınan yüksek miktarda toz gırtlağa yapışmakta ve orada yer etmektedir. Bu durum tümör hücrelerini yükseltmektedir. Reflü rahatsızlığı da gırtlak kanserine yol açabilmektedir. Midenin yükselen asidi gırtlağa ciddi oranlarda zarar vermektedir. Bunlar haricinde HPV isimli insan papilloma virüsü de gırtlak kanseri riskini en fazla yükselten sebeplerden birisidir.
GIRTLAK KANSERİ BELİRTİLERİ
– Boğazda takılma hissi
– Boğaz ve kulaklara yansıyan ağrılar
– Nefes darlığı, güçlüğü
– Yutmada zorluk
– Yutma sırasında ağrı
– Kanlı balgam (Bu en belirgin ve en yayılmış halindeki belirtisidir. Acil doktor müdahilesi gerekir.)
– Ses kısıklığı
GIRTLAK KANSERİ TANI YÖNTEMLERİ
Belirtilerden bir kaçı hatta birisini dahi taşıyorsanız, kulak-burun-boğaz doktoruna görünmelisiniz. Şayet gırtlak kanserinden şüphe duyulur ise gerekli testlere tabii tutulabilirsiniz. Bu testlerin başında laringoskopi vardır. Laringospopi ucunda kamerası bulunan esnek, ince bir hortumdur. Bu hortum ile gırtlak incelemesi yapılır. Şüpheli bir durum ile karşılaşılır ise hasarlı bölgeden biyopsi alınır.
GIRTLAK KANSERİ NEDİR? TEDAVİ YÖNTEMİ NASILDIR?
Gırtlağın alınması : Gırtlak kanserinde tedavide en etkili yöntem, gırtlağın alınmasıdır. Bu ameliyat oldukça zor geçmekle birlikte kişinin nefes borusuna delik açılır. Nefes borusuna trakeostomi adı verilen delik sayesinde hasta nefes alabilir. Gırtlağın sadece bir bölümü alınan hastanın ameliyat sonrasında güvenli bir şekilde nefes alabilmesi için açılan delik bir süre sonra kapatılıyor. Lakin tedaviye geç kalınır ise gırtlağın tamamı alınabilir. Bu tür durumlarda açılan delik kalıcı olarak kalmaktadır. Hastalığın boyutuna göre kanserli hücreler yayılmaya devam ediyor ise lenf bezleri ameliyat ile alınabilir.
Ameliyat sonrasında ses konusunda oluşabilecek sorunlara karşı ses protezi takılarak ses normal düzeye getirilebilir.
Radyasyon tedavisi : Yüksek enerjili ışınlar kullanılarak kanserli hücreleri öldürmek hedef alınmaktadır. Bu tedaviyi uygulayabilmek için erken teşhis oldukça önemlidir. Uygulama her gün belirli dozda radyasyon vererek uygulanıyor. Radyoterapi ile birlikte alınması gereken ilaçlar bulunuyor. İki yerden birlikte savaş açarak durumdan kurtulmaya çalışılıyor.
Yorumlar kapalı.