Ülser Nedir

Ülser belirtileri Nedir
Ülser tedavisi Nedir

Ülser Nedir

Ülser Nedir? Mide ülseri, mide asidinin ve sindirim sıvılar tarafından mide de zedelediği zamanla yaraya dönüştürdüğü dokulara denir. Diğer adıyla enflamasyon dediğimiz yaralardır. Ülser sanılanın aksine günlük hayatımız da ciddi boyutlarda hasar açmaktadır. Yeme içme gibi bir çok sorunla başa çıkmamız gerekmektedir.
Ülser mideyi sindirim enzimlerinden koruyan mukus tabakasının azalmasıyla birlikte ortaya çıkan bir sorundur. Sindirim asitleri bu korunmasız kalan dokulara zarar vererek kanar ve ağrı yaparlar. Bu ülser yani yara oluşumuna sebebiyet verir.

Pepsin adı verdiğimiz sindirim sıvılarından oluşan doku tahribi daha derin yerlerde oluşmaya başlar. Bu durum enflamasyon olarak adlandırdığımız dokulara zarar vermektedir.
Midede oluşan ülsere, gastrit ülser de denmektedir. Boyutları 3 milimetre ile 5 milimetre arasında değişen yaralardır.

Kişiden kişiye göre değişmekle birlikte, bazılarında mide asidi üretimini yükselttiği tespit edilirken, bazılarında ise mide asidi üretiminin ciddi boyutlarda azaldığı araştırılmıştır.
Ülser, sindirim sistemi hastalıklarının içinde en fazla görülen hastalıktır. Toplumumuz da oldukça fazla karşılaşılmaktadır. Fakat ciddiye alınmamaktadır. Lakin ülserler kendi kendine iyileşen bir yapıda değildirler. Acil olarak tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklardandır. Aksi durumda sindirim sisteminize ciddi hasarlar bırakabilmektedir.

ÜLSER KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Ülser her yaştan insanın karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır. Erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha sık denk gelmektedir. Çoğunluk olarak görünen yaşları 30 ila 50’dir. Fakat son dönemlerde gençlerin beslenmesindeki bozukluklar ve dengesizlikler ile 20’li yaşların altına kadar görülebilmektedir.

ÜLSER BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gün aşırı midenizde yanma şeklinde ağrı var ise ülseriniz olma ihtimali çok yüksektir. En çok yaygın olan belirtiler ise şöyledir.
– Midede yanma ya da ağrı hissi
– Mide bulantısı
– Kusarak rahatlama hissi
– İştah kaybı
– Ani kilo kaybı ya da kilo alamama durumu
– Çok sık açlık çekme
– Gaz sıkıntısı
– Şişkinlik
– Yemek yedikten hemen sonra mide ağrısı
– Sindirme, hazımsızlık sorunu

ÜLSERİN TEHLİKELİ SONUÇLARI NELERDİR?

– Kişide aniden gelişen bulantı hissinden sonra kusma yaşandığında, kusma rengi siyah veya koyu renklerde ise ciddi boyutlarda bir kanama vardır. Acil müdahile gerektirebilir. Bu belirtinin görüldüğü kişide  fenalık gelmesi gibi, soğuk ter dökmek gibi belirtilerde varsa vakit kaybetmemelisiniz.
– Ağrılarınız eğer ciddi boyutlarda ise mide delinmesi yaşıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda tedavi ameliyat ile gerçekleşir.

ÜLSER AĞRISINA İYİ GELENLER VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

– Bol sıvı tüketmelisiniz.
– Kızartma gibi aşırı yağlı, şekerli  veya tuzlu besinlerden kaçınmalısınız.
– Daha küçük porsiyonlar ile daha sık beslenmelisiniz.
– Kafein tüketimine dikkat etmeli ve ciddi boyutlarda azaltmalısınız.
– Ara öğünlerinizi ihmal etmemelisiniz. Yaranızın tahrip olmaması için sık sık beslenmelisiniz.
– Hafif hatta buharda pişmiş yemekler tercih edebilirsiniz.
– Sağlıklı, dengeli ve programlı bir beslenme diyetine girmelisiniz. Hayatınızdan mide ağrılarınızı çoğaltacak besinleri çıkartmalısınız.
– Kola gibi asitli besinleri azaltmalısınız. Mümkünse hayatınızdan çıkartmalısınız.

ilginizi çekebilir; Gastrit nedir?

Şişkinlikle Baş Etmenize Yardımcı Olacak Yöntemler

Ülser Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin