Göbeklitepe nerede tarihi nedir?

Göbeklitepe nerede tarihi nedir
Göbeklitepe nerede tarihi nedir

Göbeklitepe nerede tarihi nedir? Göbeklitepe Hakkında İlginç Bilgiler

Göbeklitepe nerede tarihi nedir? Peygamberler şehri Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe, sonradan ortaya çıkmaması ile birlikte bilinen bazı gerçekleri değiştirdi. Böylelikle dünyanın da ilgisini çekerek içerisinde bulunan gizli sırlar, gün yüzüne çıkmayı başardı. Bu çıkan gizli sırlar beraberinde pek çok yeni soruyu ve ardınca gelen cevapları getirdi. Peki, sizlerde bu sırlar ile dolu, tarihi altüst eden esrarengiz Göbeklitepe’ yi keşfetmeye hazır mısınız?

Göbekli Tepe, Türkiye’nin Şanlıurfa ilinde bulunan tarihi bir yapıdır. Göbekli Tepe, yaklaşık 11.000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır ve bu yapı, insanlık tarihindeki en eski tapınaklarından biri olarak kabul edilmektedir.

Göbekli Tepe, yapımı ve tasarımı ile insanları şaşırtmaktadır. Bu yapı, yapımına başlandığı tarihte insanların henüz tarım yapmadıkları, avcı-toplayıcı toplumlar halinde yaşadıkları dönemde inşa edilmiştir. Bu nedenle, Göbekli Tepe, insanların nasıl bir yaşam sürdüklerini ve ne kadar ileri bir teknolojik seviyeye sahip olduklarını açıkça göstermektedir.

Şanlıurfa’ da Gezilecek yerler

Göbekli Tepe, tapınak olarak kullanılmıştır ve insanların tanrılarına ibadet etmek için kullandıkları sanat eserleri ve heykellere ev sahipliği yapmıştır. Bu yapı, günümüzde de insanların o döneme ait kültürünü ve inançlarını keşfetmek için turistik bir yer olarak ziyaret edilmektedir.

Göbekli Tepe’nin keşfi, insanlık tarihi hakkındaki bazı kabul edilmiş varsayımların yıkılmasına neden olmuştur. Bu yapının varlığı, insanların tarım yapmaya başlamadan önce de büyük ve kompleks yapılar inşa edebildiklerini göstermektedir. Ayrıca, Göbekli Tepe’nin bulunuşu, insanların tarım yapmaya başlamadan önce düzenli olarak toplu halde yaşadıklarını ve birbirleriyle işbirliği yapabildiklerini göstermektedir.

Sonuç olarak, Göbekli Tepe, insanlık tarihindeki önemli bir yapıdır ve insanların geçmişte nasıl bir yaşam sürdüklerini ve ne kadar ileri bir teknolojik seviyede olduklarını açıkça göstermektedir.

Yaklaşık 11.000 yıl öncesi

Oldukça eski bir tarihe sahip olan Göbeklitepe, tarih ile ilgili pek çok bilgilerin değişmesine neden oldu. Günümüze yakın bir zamanda keşfedilen Göbeklitepe, insanlar tarafından oldukça yoğun bir ilgi ile karşılandı. Kültür ve turizm bakanlığı tarafından koruma altına alınması ve UNESCO Dünya kültür mirası listesinde yer alması sebebiyle insanlar tarafından daha büyük bir ilgi kazanmasına sebep oldu. Günümüzde hâlâ daha araştırmalar ve kazılar devam eden Göbeklitepe’ de yeni keşiflerin çıkması oldukça muhtemel gözüküyor.

Sizlere bu yazımızda aklınızda bulunan “Göbeklitepe, Göbeklitepe  nedir?, Göbeklitepe hakkında ilginç bilgiler, Göbeklitepe tarihi, Göbeklitepe önemi, Göbeklitepeye ulaşım nasıl sağlanır?” gibi konular ve bunun gibi sorularınız için sizlere yardımcı olacağız. Bu yazımızı dikkatli bir şekilde okuyarak sizlerde Göbeklitepe hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Göbeklitepe nerededir? Tarihi nedir?

Göbeklitepe, yaşı yaklaşık olarak M.Ö.9000’ leri kalıntılar birleşiminden oluşmuştur. Çevresindeki spiral şeklindeki alçak duvarların arasında T şekline benzer ikili dikilitaşlardan oluşuyor. Bu yapıların toprak altında kalması ile sonradan gün yüzüne çıkmıştır. Günümüze ise bu kazılar sonucundan altı tanesi ortaya çıkarılmıştır. Yapılan araştırmalar ve gözlemlere bağlı olaraktan, o bölgede yerin altında 14 adet daha benzeri yapının bulunduğu gözlemlenmiştir. Göbeklitepe nerededir? Tarihi nedir?

Göbeklitepe’ nin yapım amacı ise barınma amacı ile yapıldığı bazı kişiler tarafından tahmin edilmektedir. Kimi kişilere göre ise bu yapılar barınma amacının aksine tam olarak tapınak olarak dini amaçlar doğrultusunda yapılmış ve kullanılmıştır.

Göbeklitepe üzerinde yapılan kazılar ve araştırmalara bağlı olaraktan bu yapının yapılış ve kullanım amacı ile ilgili daha kesin sonuçlar elde edilmeye çalışılıyor.

Göbeklitepe Nerede?

Şanlıurfa’ya 13 kilometre uzaklıkta bulunan Göbeklitepe, kısmen uzun mesafeli bir konumda bulunuyor. Buna bağlı olarak Göbeklitepe konumu ile alakalı Mezopotamya’nın kuzey ucundan yer aldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu bağlamda Göbeklitepe ’nin insanlığın ilk yerleşim yerlerinden olan Mezopotamya’nın etkileşimde olduğunu söyleyebiliriz.

Göbeklitepe Niye Bu Kadar Önemli?

Anadolu üzerinde yerleşik hayata geçirilmesi ile birlikte farklı bölgelerde kalıntılara rastlanıyor. Anadolu üzerinde bu kalıntıların yaklaşık olarak M.Ö.7000 yıllara dayanmaktadır. Göbeklitepe’ nin ise bu yerleşim yerlerinin geçmiş tarihine nazaran 12 bin yaşında olması sebebiyle çok daha önemli yere sahiptir.  Ancak bu tarihi bölgenin önemini anlamak için sadece ülkemiz ile sınırlı tutmak yerine dünya tarihine ile kıyaslamalar yapmak daha doğrudur.

Göbeklitepe aslında bakacak olursak yerleşim değildir. Bu yerin aslında bir takım toplamsal hiyerarşiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Burada yer alan dikilitaşların sahip olduğu bir takım özellikler oldukça dikkat çekiyor. Bu dikilitaşların üzerinde bulunan bazı tür oymalar, boylara ve kabartmalar ile birtakım anlatım tarzları dikkat çekiyor. Bu tür şeyler tan olarak tarımdan, yazıdan hatta hayvanları bile evcilleştirmeden böyle muazzam eserler ortaya çıkardığını gösteriyor. Bu sebeplerden dolayı Göbeklitepe ’nin Taş Devri insanlarına bile modernleşmesine katkıda bulunduğunu, farklı bakış açıları kazandırdığını söyleyebiliriz.

Göbeklitepe Hakkında İlginç Bilgiler

Göbeklitepe üzerinde bulunan sembolik işaretler ve yazılar ile rastlanması, bunun bir tür yazı olduğunu söylemek pek doğru olmaz. Ancak benzer figürlerin Mısır hiyerogliflerinde görülmesi insanların kafasında soru işareti bırakıyor.

Tanrı kavramının ortaya çıkması başka medeniyetler ile bağdaştırılsa da Göbeklitepe üzerinde bulunan bazı inançsal eşyaların bulunması bu konu hakkında bazı cevapsız sorular bırakıyor.

Göbeklitepe’de bulunan büyük dikilitaşların  “T” şeklinde bir forma sahip olması insan figürüne benzer olduğuna dair kesin bir kararlılıkla bakılıyor. Bu dikilitaşların ağırlıklarına bakacak olursak, bu taşların yaklaşık olarak 15 illa 20 ton arasında bir değere sahiptir. Bu ağırlığa sahip olan dikilitaşların bu bölgelere nasıl ulaştırıldığı oldukça dikkat çekiyor

Göbeklitepe ile alakalı yapılmış belgeselleri izlemeniz, bu konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanızı sağlayacaktır.

Göbeklitepe Nasıl Bulundu?

UNESCO Dünya miras listesinde yer alan Göbeklitepe, sanılanın aksine tesadüf eseri bulunmuştur. Bir çiftçi tarlasını sürmekle meşgul iken tesadüfen gördüğü “T” şeklindeki kayayı, yetkili yer olan Şanlıurfa Müzesine teslim etmesi ile olaylar başlıyor. Bu  “T” şeklindeki bu taş hakkında daha çok bilgi almak isteyen yetkili kişiler tarafından bir takım kazı çalışmaları sonucundan tarihi çok eskilere dayanan Göbeklitepe ortaya çıkıyor. Kazılar devam ettiği sürece her yeni keşif ile birlikte tarih üzerinde önemli değişikliklere sebep oluyor.

Günümüzde Göbeklitepe

Ülkemizde önemli bir yere sahip olan Göbeklitepe, kazı çalışmaları vasıtasıyla bilinmeyen tarihi bilgilere yelken açıyor. Her yeni keşifler, tarih ile alakalı bilgilerin değişmesine güncellenmesine neden oluyor. Bu çıkan keşifler sonucunda yeni cevapsız soruları beraberinde getiriyor.

Son yıllarda internetin ve sosyal medyanın kullanımın artması ile birlikte popülasyonu artan Göbeklitepe, günümüzde pek çok dizi, belgesel ve kitaplara konu oluyor. Bu tür içerikler sayesinde Göbeklitepeye olan ilginin ve merakın artması, bu konu hakkındaki araştırmaların ve argümanların artmasına vesile olacaktır. Bu tür belgesel ve dizileri izlemeniz ve aynı zamanda gerekli araştırmaları ve argümanları okumanız sizleri bu konuda daha bilgi sahip olmanızı sağlayacaktır. Bunların yanında sizlerin internet üzerinden bazı araştırmalar yapmada bu konudaki donanımlı olmanıza yardımcı olacaktır.

Göbeklitepe Turkey Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Şanlıurfa üzerinde tarihi ve kültürel anlamda zenginliklerin başında Göbeklitepe geliyor. Şanlıurfa’ya ziyaret eden veya yolu düşen bir kişinin Göbeklitepeye gitmemesi oldukça tuhaf karşılanacaktır. Çünkü tarihi açıdan bu denli önemli bir yeri ziyaret etmemek oldukça saçma bir duruma sebep olur. Bu nedenle sizlere Göbeklitepe ‘ye nasıl rahat bir şekilde ulaşım sağlayabileceğiniz anlatacağız.

Sizlerin ulaşımı rahat bir yapması için otomobil veyahut toplu taşıma araçları ile yapmasını tavsiye ederiz.

Şanlıurfa’nın Görencik köyüne bağlı olan Göbeklitepe, Şanlıurfa merkeze 13 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kısmen uzak olsa da herhangi bir vasıta ile yapmanız hâlinde bu mesafe sizler oldukça kısa sürede alabilirsiniz.

Göbeklitepe’ yi ziyaret edeceğiniz zamanların ilkbahar ve sonbahar aylarında olmasında fayda var. Çünkü Göbeklitepe içerisinde herhangi bir şekilde dinlenme alanı bulunmadığından dolayı yaz ve kış aylarında, havanın çok sıcak veyahut çok soğuk olması, gezinti esnasında sizleri olumsuz etkileyecektir.

Göbeklitepe Ziyaret Saatleri

UNESCO Dünya mirası listesinde yer alan ve Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından koruma altında olan Göbeklitepe, tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Göbeklitepe’ ye ziyarette bulunmak isteyenlere haftanın 7 günü açık olduğunu belirtmek isteriz.

Haftanın her günü sabah sekizde ziyaretçilere açılan bu eşsiz bölge, aksam kapanış saatleri bulunduğunuz mevsime göre değişiklik göstermektedir. Ancak sizlere belirtmek isteriz ki bu bölge çevresinde herhangi bir şekilde dinlenme, oturma alanlarının bulunamadığını bilmenizde fayda var. Ziyaretlerinizi buna bağlı olaraktan yapmanızı isteriz. Bu yüzden Göbeklitepe ziyaretinde hazırlıklı bir şekilde gitmeniz sizler için daha iyi olacaktır. Göbeklitepe nerededir? Tarihi nedir? Başlıklı makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Tuzla Gazetesi 2023

 

Göbeklitepe nerede tarihi nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin