1. Haberler
  2. Blog
  3. Hobi nedir

Hobi nedir

Hobi nedir
Hobi nedir

Hobi nedir

Hobi nedir? Türkçe dilinde bir kelime ve “hobby” olarak İngilizce dilinde yazılır. Kişinin zaman geçirirken eğlendiği, ilgi duyduğu veya bir şey öğrenmek istediği bir etkinliktir. Örneğin, resim yapmak, fotoğraf çekmek, kitap okumak, spor yapmak gibi etkinlikler hobi olarak kabul edilebilir. Bir kişinin yaşamında eğlenceli bir aktivite olarak yer alır ve genellikle onu mutlu eder.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle hobi, hobinin önemi ve evde yapabileceğimiz hobilerden bahsetmek istiyorum. Aslında herkesin bir hobisi olması gerektiğine inanıyorum. Neden mi? Çünkü hobimizin olması bizi geliştirir mutlu eder rahatlatır kendimize edindiğimiz bir hobi bizlere çok şeyler katar. Sadece evde oturanlar için söylemiyorum çalışan insanların da hobisi olabilir. Hatta bence çalışan insanların daha çok ihtiyacı var. Çünkü onlar daha çok stres altında oldukları için daha fazla rahatlamaya ihtiyaç duyarlar ve rahatlarlar. Eğer stresleri azalırsa çalıştıkları işte daha verimli daha mutlu olurlar.

Hobi örnekleri nelerdir?

  • Resim çizme
  • Müzik çalma
  • Spor yapma (koşu, yüzme, voleybol gibi)
  • Kitap okuma
  • Yemek pişirme
  • Fotoğrafçılık
  • Otomobillerle ilgilenme
  • Güzel yazı yazma
  • Çiçek yetiştirme
  • İlginç şeyler toplama (çeşitli madenler, para, kağıt para gibi)
  • Sinema ve TV izleme
  • Tiyatro oyunları izleme
  • Yapım projeleri yapma (ev inşaatı, mobilya onarımı gibi)
  • Gezi yapma
  • Seyahat etme
  • Balık tutma
  • Yüzme
  • Sörf yapma

 

O yüzdendir ki ailelerin daha küçükken çocuklarının yeteneklerine göre hobi alışkanlığı kazandırılmalıdır. 90 lı yılları yaşayanlar bilirler eskiden okullarda el işi dersleri vardı çocukların kendi seçtikleri ürünlerden el işi yaptırılırdı. Bu işlerin aklımda kalanlarının bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Halı dokuma, kilim dokuma, şişle örgü, kibrit çöpünden çerçeveler hatta elde dikiş dikmek gibi el işleriydi. Eminim ki sizlerde hatırladınız bur da cinsiyet ayırmadan çocuklara öğretilen şeyler bence çok değerliydi sizce de öyle değil mi?

Çocuklar için hobiler nelerdir?

Çocuklara burada yaptırılan işlerle aslında bir hobi edindirmek veya farklı bir şeyler yaparak da faydalı mutlu olabilecekleri bir yetenek kazandırmaktı. Neden şimdi okullarda yok çok anlamıyorum. Eskiden okullarda piyesler olurdu bir konu seçilir bu konu üzerinden çocukların yeteneklerine göre roller verilirdi. Bu şarkı söylemek olur, taklit çıkarma olur, halk oyunları olur, bunlar gibi birçok şey sayabilirim. Burada aslında yapılan çocuklara yetenekleri ile hobiler kazandırmak idi şimdilerde bu tarz şeyler ihtiyacımız var. Şimdi hepinize soruyorum lise çağında hatta üniversite çağındaki gençlere bu aşağıya yazacağım şeyleri yapabiliyor mu? mesela sökülen bir kıyafetini dikebiliyor mu yada kendine bir şeyler örüp giyebiliyor mu veya en basiti bir şeyler pişirebiliyor mu kısacası bir şey üretebiliyor mu?  Maalesef hayır sadece tüketen hazır alan bir nesil yetişiyor.

Evde yapabileceğimiz hobilere gelecek olursak aslında çok büyük şeyler değil. Sadece yapmamız gereken ne yapmak bizi mutlu ediyor. Ne yapmaktan hoşlanıyor ve rahatlıyorsunuz bunu bulun bulduktan sonra uygulama koyması çok kolay emin olabilirsiniz. Şimdide evde neler yapabiliriz bir bakalım.

Ben kendi yaptığım hobimden başlamak istiyorum. Örgü örmek, inanın çok kolay ve bir o kadar da rahatlatıcı bir hobi olabilir ben kendimden biliyorum örgü yaparken kendimi mutlu hissediyorum. Tığ işini bilmiyorum ama şişle güzel örgüler yapabiliyorum. Hem çok zevkli hem de mağazada beğendiğim, şiş örgüsüyle yapılmış bir ürünü daha az maliyetle kendim yapabiliyorum. Hem stres atıyorum hem de param cebimde kalıyor. Sadece kendime mi yapıyorum, hayır hediye de yapıyorum ve hem kendimi hem de hediye yaptığım, kişiyi mutlu ediyorum. Üstelik de bu örgü işini yaparak insanları kendime hayran bırakıyorum. Bu çok güzel bir duygu bu benim hobim eminim ki sizde kendinize uygun bir hobi bulabilirsiniz.

Evde Yapılabilecek Hobiler

Örnek verecek olursak, evde obje boyama, bocukla takı yapma, iğne oyası ile takı yapma, tığ oyası ile takı yapma gibi veya evdeki eski mobilyalarınızı boyayarak yenileyebilirsiniz. Dikiş dikebilirsiniz, illa kıyafet diye düşünmeyin ev tekstili ürünler dikebilirsiniz mesela nevresim, yastık kılıfı, kırlent, masa örtüsü gibi birçok şey sayılabilir. Panç yapabilirsiniz, pançla kendinize veya sevdiklerinize hediyeler yapabilirsiniz, dekoratif kırlent masa örtüsü veya kıyafetlerinize çok güzel çiçekler hayvan figürleri gibi hayal gücünüze göre birçok alternatif sayılabilir. Hem çok kolay hem de çok zevkli, bunlar zor mu geldi? O zaman çiçek yetiştirebilirsiniz.

Hatta bahçeniz var ise sebze yetiştirebilirsiniz. Bu yazdıklarıma yeteneğim yok yapamam diye düşünmeyin denemden asla bilemezsiniz. Yine bunlar sizi tatmin etmedi mi? o zaman bir şeyler yazabilirsiniz. Günlük tutmak da güzel bir hobi veya hikaye yazabilirsiniz. Şiir olabilir illa çok anlamlı profesyonel olması da gerekmiyor kimse beğenmese de olur. Sizi  mutlu ediyorsa bence hiç vakit kaybetmeden hemen başlayın veya şarkı söylemek sesim güzel değil demeyin sahneye çıkmayacaksınız, siz mutlu olsanız yeter.

Bu da mı olmadı? O zaman mutfakta kendinizi deneyin belki de siz bir gurmesiniz ya da çok becerikli olabilirsiniz, değişik lezzetlere açıksanız bu da güzel bir hobi olabilir. Daha bunun gibi yüzlerce şey sayabilirim önemli olan yaparken kendinizi mutlu hissetmeniz. Ve bütün olumsuz duygulardan arınabilmenizdir. Herkesin mutlaka yapabileceği bir şey vardır unutmayın.

Sümeyye Nur Gündüz

Hobi nedir
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin