1. Haberler
  2. Blog
  3. Pedagojik Formasyon

Pedagojik Formasyon

Pedagojik Formasyon nedir
Pedagojik Formasyon

Pedagojik Formasyon nedir?

Pedagojik Formasyon nedir? Eğitim alanında çalışan veya çalışmayı planlayan kişiler için gerekli olan eğitim ve öğrenme sürecidir. Bu süreç, öğretmenler, eğitim uzmanları ve diğer eğitim profesyonelleri için önemlidir, çünkü onların mesleki gelişimine ve öğretim becerilerine katkıda bulunur. Pedagojik formasyon, öğretim teknikleri, öğrenme teorileri, öğretim yöntemleri ve diğer eğitim konularını kapsar. Bu eğitim süreci, öğretmenlerin ve diğer eğitim profesyonellerinin eğitim süreçlerine ve öğrenme ortamlarına daha etkili bir şekilde yönlendirmeyi amaçlar. Sevgili okuyucularımızın, iki gün önce alınmış olan bir karar ile YÖK gençlere 2023 yılında Pedagojik Formasyon açıklaması ile bir yeni yıl hediyesi verdi diyebilirim. Bugün bununla ilgili sizlere bir makale hazırlamak istedim. Hazırsanız başlayalım.

Bu haber en çok üniversite okuyan ve alan konusunda formasyon alacak olan gençleri daha çok ilgilendirmektedir. YÖK Başkanı Profesör Doktor Erol Özvar Pedagojik Formasyon ile ilgili iki gün önce şu açıklamaları yaptı “Artık pedagojik formasyon dersleri, birer seçmeli ders olarak öğrencilerin hizmetine sunulacak. Pedagojik formasyonla alakalı dersler, bütün sınıflarda alınabilecek.”. Şu anda bir formasyon eğitimi alan bir öğrenci olarak gelecek olan nesillere formasyon ile çok büyük bir kolaylık sağlanmış olduğunu söylemek isterim. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar’ın bu açıklamalarından önce alan okuyan ve öğretmen olmak isteyen öğrencilerin mezun olmak şartı ile bir sene boyunca belirli bir ücret karşılığında pedagojik formasyon eğitimi almaları gerekmekteydi.

Bunun getirmiş olduğu da belli başlı zorluklar vardı ki bizzat yaşayan biri olarak söylüyorum. Öncellikle eğer bulunduğun yerde ki üniversite formasyon vermezse başka yakın yerleri tercih etmek zorunda kalıyorsunuz ve bu da yanında barınma ve kalma gibi çeşitli problemleri beraberinde getiriyordu. Çünkü pedagojik formasyon aldığınız süre boyunca bir öğrenci değil birer kursiyer sayılıyorsunuz. Bu yüzden de yurt sıkıntıları yaşayabiliyorsunuz. Ayrıca okulunuzun bitmesi şartı da bir sene boyunca sizlere sene kaybına neden oluyor diyebilirim.

Pedagojik formasyon Ne işe Yarar

Bu ne demek derseniz aynı anda hem formasyon alıp hem de öğretmen olmak için KPSS sınav Stresi beraberinde çalışmak zor olmaktadır. Ve tam manasıyla sınava yönelik çalışamadığınız için atanmak için bir sene daha kaybınız oluyor. Sınav Stresi İle Baş Etmenin Yolları nelerdir? Diğer zor bir tarafı ise para konusu bir sene boyunca almış olduğunuz formasyon eğitimi için üniversitelerin belirlemiş olduğu miktarda para yatırmanız gerekiyor. Bunu bazı üniversiteler iki taksitle alırken bazı üniversiteler ise taksit olmadan direkt istiyor. Bu da birçok öğrenciyi zorluyor çünkü herkes bir anda bu parayı vermesi zor bir durumdur.

Ama artık bu durumların yaşanmayacağı YÖK Başkanı Özvar’ın yapmış olduğu açıklama ile artık yaşanmayacak ve gelecek olan nesillerin sene kaybı olmayacak ve hem okullarını okurken hem de formasyonlarını alarak sene kaybı olmadan üniversitelerinden mezun olduktan sonra KPSS sınavına yönelik tam bir tempo ile çalışabilecekler. Şu anda pedagojik formasyon eğitimi alan bir öğrenci olarak gelecek olan nesillere bu konun resmen ilaç gibi geldiğini söyleyebilirim. Çünkü yukarıda bahsetmiş olduğum hiçbir zorluğu yaşamayacaklar ve formasyonu nerde nasıl alacağım gibi soruları ve sorunları mezun olduklarında olmayacak ve sadece sınavlarına çalışarak sınav odaklı birer mezun olacaklar.

Pedagojik formasyon kaç yıl

Kendi açımdan ve çektiğim sıkıntıları düşündükçe de şansız olduğumu düşünmüyor da değilim doğrusu. Bu açıklamayı kendi üniversite yıllarımda açıklanmış olsaydı ve bahsetmiş olduğum sıkıntıları çekmiş olmasaydım demeden de edemeyeceğim. Bilindiği gibi ülkemizde pedagojik formasyon olayı hep ya kalkıyor ya geri getiriliyordu. Ama şu an yapılmış olan açıklama hem yerinde hem de tam kararında olan bir açıklama olmuş durumdadır. Özellikle alan okuyan Eğitim Fakültesinde olmayan öğrenciler için yeni yıl hediyesi olmuş durumdadır.

Sevgili okuyucularımız hatta sevgili gençler, sizlere 2023 yılında verilmiş olan bu hediyeye mutlu oldunuz mu? Diye sormak istemiyorum. Çünkü bu haberin sizler için harika bir haber olduğunu söyleyebilirim. Şu anda bir sene boyunca formasyon eğitimi alan biri olarak sizler adına sevinmiş olduğumu dile getirebilirim. Okulunuzu okurken bu eğitimi tamamlayarak yukarıda yaşamış olan hiçbir sıkıntıyı sizler de yaşamayacak okulunuz bitince sene kaybınız da olmadan direkt sınava çalışabileceksiniz. Peki sizlerin bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Sümeyye Nur Gündüz

Pedagojik Formasyon
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin