Huzur Şehri Kayseri’de Doğa Harikası Olan Yerler

Huzur Şehri Kayseri'de Doğa Harikası Olan Yerler
Huzur Şehri Kayseri'de Doğa Harikası Olan Yerler

Huzur Şehri Kayseri’de Doğa Harikası Olan Yerler

Huzur Şehri Kayseri’de Doğa Harikası Olan Yerler hangileridir? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Türkiye’nin on dördüncü büyük şehri olan Kayseri’de doğa harikası ve gezilip görülmesi gereken yerler hakkında sizlere kısa kısa bilgiler verip sizleri bu konu hakkında bir makale hazırlamak istedim. Kaуseri’de Gezileсek Yеrlеr arasında Erciyes Dağı ile Kış Turizmine de ev sahipliği yapan bir şehirdir. Yemek kültürü ile ticari zekalı ile ön planda olan bir şehirdir Kayseri. Ayrıca birçok devlete ev sahipliği yapmıştır.

Hititler Dönemi, Bizans Dönemi, Anadolu Selçuklu Devleti Dönemi, Anadolu Beylikler Dönemi, Osmanlı Devleti Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi gibi birçok döneme ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Özellikle Selçuk Devleti zamanında Kayseri, Konya’dan sonra Selçuklu Devleti Dönemi’nde ikinci başkent olmuştur. Bu yüzden Selçuklu Devleti Dönemi’nde Kayseri önemli bir şehri olmuştur. Hatta bu dönemleri daha detaylı öğrenmek İçin Kayseri’nin Kalesi içerisinde bulunan, Kayseri Arkeoloji Müzesi’ni gezerek kazılardan çıkmış olan harika eserler görüp Kayseri’nin geçmişine kısa ama etkili bir yolculuk yapmanız mümkündür. Ayrıca Kayseri’de bulunan Atatürk Evi’ni de es geçmemek gerekir. Kayseri bunlarla sınırlı değildir. Sokaklarında çarşılarında Selçuklu Devleti Dönemine ait camiler, kümbetler görmeniz de mümkündür.

Ayrıca Selçuklu Devleti Dönemi’nde yaptırılmış olan ilk akıl ve ruh sağlığı hastanesi Gevher Nesibe Şifaiyyesi’de Kayseri şehrindedir. Bu hastanede tedaviler su, kuş ve müzik (ney) ile yapılmaktadır. Kesinlikle gezilip görülmesi gereken yerlerden yine bir tanesidir. Kayseri, mutfağı ile çok ünlü bir şehirdir. Kayseri Mantısı, Kayseri Sucuğu, Kayseri Pastırması, Kayseri Ketesi, Çemeni, Tepsi Mantısı, Nevzine Tatlısı, Fırınağzı gibi birçok yemeği ile de ünlüdür. Yani hem gezmek için hem de kendine ait olan mutfağının yemeklerini yemek için Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biridir. Ve Kayseri huzur şehri olarak da bilinmektedir. Ama hepsi bunlarla sınırlı değildir. Bugün sizlerle Kayseri’de bulunan ve kesimlikle gezilmesi ve görülmesi gereken doğal harikalarından bahsetmek istiyorum. Özellikle doğa ile içe olan ve doğa gezilerini seven herkesin gidip görmesi gereken yerler olduğunu düşünüyorum. Hazırsanız başlayalım:

  • ERCİYES DAĞI

Kayseri şehri denildiği zaman ilk olarak akıllara tabii ki Erciyes Dağı gelmektedir. Erciyes Dağı Kayseri şehir merkezine yakınlığı ve dünyaca ünlü toz karı ile bilinmekte olan bir dağdır. Türkiye’nin büyük dağları kategorisinde yer almaktadır. Özellikle kayak turizmi için tercih edilmesi gereken yerlerden biridir. Erciyes Dağı, özellikle Kış Turizmi için harika bir tercihtir. İçerisinde kayak merkezi ve oteller bulunmaktadır. Bu yüzden kayak tutkunları için kesinlikle gidip görülmesi gereken yerlerden biridir. Ayrıca Erciyes Dağı sağlık turizmi açısında da çok önemlidir. Temiz ve yumuşak olan havası ve temiz mineralli kaynak suyu sağlık için Erciyes Dağı’nı yine önemli kılmaktadır. Erciyes Dağı deniz seviyesinden 2200 metre yüksekliğinde olan bir dağdır. Ayrıca Kayseri’ye de sadece 23 kilometre uzaklığındadır.

  • SULTANSAZLIĞI

Kayseri’de bulunan Sultansazlığı özellikle içerisinde barındırmış olduğu kuş varlığı ile çok meşhurdur. Sultansazlığı dünyanın sayılı kuşlarını barındıran bir yerdir. Bu zamana kadar Sultansazlığı’nda toplamda 251 kuş türü tespit edilmiştir. Ayrıca Sultansazlığı, Avrupa ve Orta Doğu’nun önemli sulak yerlerinden biridir. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası” olarak Sultansazlığı’nı korumaya almış ve gerekli çalışmalarını da başlatmıştır. Sultansazlığı Milli Parkı gezilmek için ve görülmek için sizleri bekliyor sevgili okuyucularımız.

  • KAPUZBAŞI ŞELALERİ

Kapuzbaşı Şelaleri, Kayseri’de bulunan tam bir doğa harikası bir yerdir. Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri’nın Yahyalı ilçesinin Küçükçakır köyünün kuzeyinde bulunan bir doğa harikasıdır. Kapuzbaşı Şelaleri akışı bakımından Finlandiya’daki İmatra’dan 25m Niagara’dan 55m Antalya’da bulunan Düden’den 25m daha büyük bir şelaledir. Doğa severler için görülmesi gereken yerlerden biridir Kapuzbaşı Şelaleri.

  • KORAMAZ VADİSİ

Kayseri’de yine harika bir doğal yer olan Koramaz Vadisi özellikle doğa yürüyüşlerini sevenler için kesimlikle gidilip görülmesi gereken bir yerdir. Koramaz Vadisi, deprem kırığı sonucu oluşmuş ve doğu – batı yönünde konumlanmış bir yerdir. Koramz Vadisi 12 km uzunluğundadır. Rakımı ise 250 m ile 1550 m arasında da değişiklik göstermektedir. Koramaz Vadisi, 2020 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Ayrıca Koramaz Vadisi’nde kayadan yapılmış tam 42 adette kilise bulunmaktadır.

  • KÜLTEPE

Kültepe doğa harikası olan bir yer değildir. Ama Kayseri’de gezilmesi ve görülmesi gereken bir ören yeridir. olduğu için es geçmek istemedim. Kültepe Kayseri şehrinin tarihine hatta tam 6 bin yıl öncesine ışık tuttuğu için önemli bir yerdir. Kültepe, Hititler Dönemi’nden Hititlerin  Anadolu’da kurmuş olduğu ilk kenttir. Kültepe ören yerinde hala dini yapılar, ev, yönetim binaları, atölyeler ve dükkanların kalıntısı hala durmaktadır. Doğa harikası olmasa bile tarih severler için kesimlikle gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Kayseri’de doğa harikası olan yerler hakkında kısa bir makale hazırlamak istedim. Anadolu denilince akıllara genelde Kayseri şehri pek gelmektedir. Çünkü Nevşehir’de bulunan Kapadokya daha çok rağbet görmektedir. Ama bilen bilir Peribacalarının oluşu eskiden Erciyes Dağı’nın bir yanardağ olmasından kaynaklanmakta ve yanardağın patlaması zamanla Peribacalarını oluşumunda etkili olması dolayındandır. Kapadokya’da bulunan Yeraltı Şehirleri Kayseri şehrinde de bulunmaktadır. Özellikle Kayseri’nin Talas ilçesinde de bulunmaktadır.

Kış Turizmine de ev sahipliği yapan Kayseri şehri aslında gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Özellikle Selçuklu Devleti Dönemi’ne ait çok fazla eser barındıran Kayseri şehri tarih severler içinde gezmeleri gerek bir yer haline gelmiştir. Ayrıca Kayseri şehri Mimar Sinan’ın da memleketi olup her ne kadar en güzel eserlerini İstanbul’da vermiş olsa bile çıraklık döneminde yapmış olduğu ve günümüze kadar gelmiş olan Kurşunlu Cami ve Şadırvan yine Kayseri şehrinde gezilmesi gereken bir yerdir. Sevgili okuyucularımız, peki sizler Kayseri şehrine hiç gittiniz mi veya gitmeyi düşündünüz mü?

Huzur Şehri Kayseri’de Doğa Harikası Olan Yerler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin