İç Anadolu Bölgesine Ait Bulgur Pilavı Tarifi

İç Anadolu Bölgesine Ait Bulgur Pilavı Tarifi, Yufka üstü Tavuklu bulgur pilavı nasıl yapılır
İç Anadolu Bölgesine Ait Bulgur Pilavı Tarifi, Yufka üstü Tavuklu bulgur pilavı nasıl yapılır

İç Anadolu Bölgesine Ait Bulgur Pilavı Tarifi

İç Anadolu Bölgesine Ait Bulgur Pilavı Tarifi. Yufka üstü Tavuklu bulgur pilavı nasıl yapılır? Tavuklu bulgur pilavı tarifi nedir? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle İç Anadolu sofralarının vazgeçilmez yemeği olan bulgur pilavı tarifi vermek istedim. Bulgur pilavı özellikle yufka ekmeğin üzerine dökülerek herkesin ortak yemiş olduğu ve bir İç Anadolu insanı olarak sofralarımızın vazgeçilmezi olan sofranın başına bütün aile üyelerini toplayan bulgur pilavı için hazırsanız buyurun başlayalım.

İç Anadolu Bölgesine Ait Bulgur Pilavı Tarifi Malzemeleri

  • 2,5 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
  • YARIM ÇAY BARDAĞIN ZEYTİN YAĞI
  • 4 FİNCAN BULGUR
  • 1 ADET YEŞİL BİBER
  • 1 ADET KIRMIZI BİBER
  • 1 ADET ORTA BOY SOĞAN
  • 2 ADET DOMATES
  • 1,5 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
  • YARIM YEMEK KAŞIĞI BİBER SALÇASI
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KIRMIZI TOZ BİBER
  • 1 ÇAY KAŞIĞI PUL BİBER
  • BİR TUTAM KARABİBER
  • 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
  • 11 FİNCAN SU
  • TAVUK
  • YUFKA EKMEK

İç Anadolu Bölgesine Ait Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle biz İç Anadolu bölgesinin sofralarının vazgeçilmez yemeği olan bulgur pilavının tarifini vermek istedim. Özellikle biz Nevşehir Kozaklı bölgesinde kendi bulgurlarımızı kendimiz pişirip kendimiz değirmene götürüp hangi boyutlarda olacağını söylüyoruz. Bu yüzden köy bulguru yani doğal bulgur ile yapmanız tadını daha lezzetli yapacaktır. Ama yoksa bile satın alıp yapabilirsiniz. Şimdi öncelikle derin bir tencere alıyoruz. Daha sonra bu tenceremizin içerisine tereyağımızı ve zeytin yağımızı ekliyoruz ocağımızın altını açmadan soğanımızı küçük ve küp küp doğruyoruz. Daha sonra tenceremizin altını açıyoruz.

Yufka üstü Tavuklu bulgur pilavı nasıl yapılır

Tenceremizin içerisinde olan tereyağ ve zeytin yağını bir güzel eritiyoruz. Erimiş olan yağlarımızın içine doğramış olduğumuz soğanımızı ekliyoruz ve bir güzel kavuruyoruz. Onlar kavrulurken yeşil biberi ve kırmızı biberi bir güzel doğruyoruz. Daha sonra doğramız olduğumuz kırmızı ve yeşil biberleri tenceremizin içerisine atıyoruz ve domateslerimizin kabuklarını soyuyoruz ve daha sonra yine küp küp doğruyoruz. İyice kavrulmuş olan soğan ve biberlerimizin içerisine domateslerimizi atıyoruz. Daha sonra bir güzel karıştırıp kavuruyoruz. Daha sonra içerisine kırmızı toz biberi, pul biberi, karabiberi ve tuzumuzu ilave ediyoruz.

Daha sonra karıştırıp içerisine domates salçamızı ve biber salçamızı ekleyip bir güzel de bu şekilde kavuruyoruz. Daha sonra 4 fincan siyez köy bulgurumuzu ilave ediyoruz. Bu şekilde de bir güzel kavurup içerisine 11 fincan suyumuzu ilave ediyoruz. Ve tenceremizin kapağını kapatıp bulgur pilavımızı kaynamaya bırakıyoruz. Bulgurun cinsine göre pişme kıvamına göre değişiklik gösterdiği için eğer pişmediğinizi düşünürseniz biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz. Bulgur pilavımızın pişip pişmediğini yani olup olmadığını pilavımızı önce tahta kaşığımız ile karıştırıp bulgur pilavımızın ortasına tahta kaşığımızı saplar gibi koyuyoruz eğer kaşık dik bir şekilde durursa bulgur pilavımız hazır demektir. Hatta İç Anadolu Bölgesinde bulgur pilavının içine tahta kaşık saplayan bekar kızlar / erkekler, anne ve babalarına evlenmek istediklerini bu şekilde belli ederlermiş. Ramazanda ayında Sahur için Pratik Tarifler ile ilgili makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Tavuklu bulgur pilavı tarifi

Yufka ekmeğimizi yemek yiyeceğimiz masaya bir güzel açıyoruz ve en az iki veya üç kat üst üste olacak şekilde koyuyoruz ve bulgur pilavımızı ekmeğimizin üzerine döküyoruz. Daha sonra kenarındaki ekmek ile bulgur pilavımızı sokum alarak yiyebiliriz. Sevgili okuyucularımız dilerseniz Bulgur pilavınızı tavuklu yapabilirsiniz. Hatta biz Nevşehir Kozaklı’da tavuklu, hindili, kaz eti ile de yapabilirsiniz. Bunun için tercih etmiş olduğunuz et türünü bulgur pilavımızı yapmadan önce bir güzel haşlıyoruz. Daha sonra eti bir güzel küçük parçalara ayırıyoruz. Hatta bu etimizin suyunda da bulgur pilavımızı yaparken ekleyebiliriz.

Bulgur pilavımızı yaptıktan sonra bu et türlerinden seçmiş olduğumuzu üzerine ekleyip daha sonra ekmeğe dökebilirsiniz. Bu bulgur pilavımızın yanına biz genellikle turşu, yeşil soğan, turp, cacık gibi yiyecekler ile yiyor yanında eğer cacık yoksa ayran ile tüketiyoruz. Şimdiden deneyecek olan herkese afiyet olsun…

Sümeyye Nur Gündüz

İç Anadolu Bölgesine Ait Bulgur Pilavı Tarifi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin