İş görüşmesi (mülakat) sırasında dikkat edilmesi gerekenler

İş görüşmesi (mülakat) sırasında dikkat edilmesi gerekenler
İş görüşmesi (mülakat) sırasında dikkat edilmesi gerekenler

İş görüşmesi (mülakat) sırasında dikkat edilmesi gerekenler

İş görüşmesi (mülakat) sırasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşe arama sürecinde yapılan başvurular maalesef her zaman iş görüşmesine dönüşmez. Ancak dönüştüğünde ne yapmanız gerektiğini iyi bilmeniz gerekir. İyi bir izlenim bırakmak, onlarca aday arasından sıyrılarak akılda kalmak ve iş için en doğru kişi olduğunuzu göstermek için tek şansınız olabilir.

Görünüm

Tercih edilecek kıyafet görüşülecek firma ve pozisyona göre değişkenlik gösterebilir. Ancak uyulması gereken temel kurallar vardır. Söz konusu pozisyon ne kadar yeni nesil ve dinamik olursa olsun dağınık saç, özensiz traş, ütüsüz kıyafetler kabul edilemez olarak görülmelidir. Renk tercihinde özgüven düşüklüğünü simgeleyen kahve tonlarından uzak durun. Görüşmeye gideceğiniz firmayı araştırın, web sitelerinde kurum kültürü ile ilgili yaptıkları açıklamaları gözden geçirin. Bu bilgiler size firmanın genel tarzını yansıtacaktır.

Genç, dinamik, start-up firmalarla görüşmelerinizde canlı renkler, rahat kıyafetler tercih edebilirsiniz. Yaratıcılığınızı simgeleyen aksesuarlar kullanabilirsiniz. Daha geleneksel, köklü firmalarla görüşmelerde ise kurumsal görünüm önemlidir. Takım elbise her zaman doğru seçim olacaktır. Kadınlar için ceket ya da sadece bir gömlekle kombinlenebilecek pantolon ya da etek mantıklı bir tercih olacaktır. Bu gibi firmalarla görüşürken kot pantolon tercih edilmemeli, edilse bile şık bir gömlekle kombin edilmelidir. Erkekler ise kot tercih ettiklerinde blazer ceket giyerek uygun bir görünüm elde edebilirler. Bu gibi firma ya da pozisyonlar için görüşme sağlarken aksesuar seçimlerinde aşırıya kaçılmamalıdır. Kadınlar için inci kolye ve küpeler ciddi ve olgun bir tarz izlenimi bırakacaktır.

Genel kurallar

  • Görüşmede aşırı rahat oturma biçimi saygısızlık ve ciddiyetsizlik olarak algılanır.
  • Kendine güvenen dik bir duruş, rahat ve samimi bir gülümseme ile görüşme ilerletilmelidir.
  • Görüşmeye asla geç kalınmamalı, fazla erken de gidilmemelidir. Görüşme saatinden 15 dakika önce görüşme yerinde olmak ideal zamanlama olacaktır.
  • Görüşülen kişinin sözü kesilmemelidir.
  • Görüşme esnasında lakayit tavırlar, argo ve küfür hiçbir kurum yapısında kabul edilemez.
  • Cep telefonu görüşme esnasında kapalı olmalıdır. Sessize alınsa bile titreşim sesi görüşme esnasında duyulabilir ve dikkat dağıtıcı olabilir.
  • Görüşme süresince rahat, özgüvenli ve içten bir gülümseme ile konuşun. Pozitif tavırlarınız akılda kalmanızı sağlayacaktır.

Deneyimlerinizden bahsederken tuzağa düşmeyin!

Mülakatı yapan İnsan Kaynakları Uzmanı size geçmiş tecrübelerinizden bahsederken işten ayrılma nedeninizi de soracaktır. Asla eski işvereninizle ilgili olumsuz, karalayıcı, itham edici sözler sarf etmeyin. Yaşanan tartışma ve anlaşmazlıkları dile getirmeyin. Ayrılma nedeninizi genel ifadelerle ancak net olarak belirtin. Mevcut sistemde yükselme şansı görememek gibi cümleler kullanabilirsiniz. Karşınızdaki uzman detay öğrenmek için daha fazla soru sorduğunda karalayıcı ya da öfkeli ifadelerden kaçınarak gerekli açıklamayı yapın.

Kendinizden bahsederken özgüvenli ama alçakgönüllü olun.

Kendinize olan güveninizi ifade ederken, gelişime ve öğrenmeye açık olduğunuzu da mutlaka belirtin. Hızlı değişip gelişen dünyada her gün ve her yaşta öğrenilecek yeni şeyler olduğunun bilincinde olduğunuzun altını çizin. Bilgi birikiminize güvendiğinizi ancak aynı zamanda her kurumun işleyişinin farklı olduğunu; bu nedenle öğrenilecek yeni şeylere hazır olduğunuzu söylemeniz olumlu etki yaratacaktır. Hiçbir firma mevcut ekibin uyumunu bozacak, kibirli bir ekip üyesini işe almak istemez.

Sorularınızı sorarken dikkat

Mülakatın sonunda size sorularınız için zaman tanınacaktır. Çalışma saatlerini sormanızda genel anlamda bir sakınca yoktur. Ancak ilk sorunuzun bu olması işin niteliğinden ve kariyer imkanlarından çok kaç saat çalışacağıyla ilgilenen, çalışma hevesi yüksek olmayan bir aday imajı yaratır. İnsan Kaynakları Uzmanı ile yapacağınız ilk görüşmede işe alım sürecinin nasıl işleyeceği, bu görüşme sonrasındaki adımın ne olacağını sormanız uygun hatta olumlu bir hareket olacaktır. İşle ilgili daha detaylı teknik bilgileri görüşebileceğiniz bir mülakatın ne zaman olacağını da sorarak işe olan ilgi ve merakınızı da hissettirmiş olursunuz.

Görüşme sonunda gösterdikleri ilgi ve ayırdıkları zaman için teşekkür etmeyi unutmayın. Nezaket ve samimiyet her zaman olumlu bir etki yaratır.

 

İş görüşmesi (mülakat) sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin