İyilikler Yapmaya Ne Dersiniz?

İyilikler Yapmaya Ne Dersiniz, iyilik nedir tuzla
İyilikler Yapmaya Ne Dersiniz

İyilikler Yapmaya Ne Dersiniz?

İyilikler Yapmaya Ne Dersiniz? İyilik nedir? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle yaz döneminde okuduğum bir kitaptan yola çıkarak iyilikten bahsetmek istiyorum. Neden Kitap Okumalıyız? Bu kitaptan anladım kadarıyla iyilik konusunu anlatmaya çalışacağım. İyilik yapmak için çok büyük şeylere ihtiyacımız yok. İyilik konusu ise hepimizin iyi bir insan olmak için çok şeye ihtiyacımızın olmadığı, yapabileceğimiz küçük, küçük şeylerin aslında bizlere neler katabileceği o kadar güzel anlatmış ki, yazarın bu kitabını okuduktan sonra aslında benimde farkına varmadan, küçük, küçük iyilikler yaptığımı fark ettim. Bu kitabın adı “Damladaki Okyanus “ Mümine Yıldızın” yazdığı bir kitap.

Şimdi kitabı okuduktan sonra ben aslında iyilik yapıyormuşum diye düşündüğüme gelince; iyilik yapmak için çok şeye ihtiyacımız yokmuş aslında. Nasıl mı örneğin markete veya çarşıya giderken etrafı temizleyen temizlikçiye günaydın, kolay gelsin demek veya markette alışveriş yaparken orada çalışanlara kolay gelsin demek, selam vermek veya apartmanda oturduğumuz bir komşumuza günaydın veya iyi akşamlar demek veya nasıl olduğunu sormak gibi aslında artık bir çoğumuzun yapmayı bıraktığı küçük ama bir o kadar da büyük şeyler olduğunu unutmuşuz maalesef.

İyilik Nedir?

İyilik nedir, insanların birbirlerine yardım etme, sevgi ve saygı gösterme, empati ve hoşgörü ile davranma gibi değerleri yansıtan bir davranış ve tutumdur. Genellikle insanların birbirlerine yardım etmeyi, sevgi ve saygı göstermeyi ve empati ve hoşgörü ile davranmayı amaçlayan bir düşünce ve eylemler bütünüdür. İyilik, insanların birbirlerine yardımcı olma, sevgi ve saygı gösterme ve empati ve hoşgörü ile davranma gibi değerleri yansıtır. Bu değerler, insanlar arasındaki ilişkileri düzgün ve sağlıklı bir şekilde sürdürmeyi amaçlar. Hoşgörü Anlayış ve Umut nedir?

Mesela en çok hoşuma giden ise güler yüzlü olmanın da bir iyilik hareketi olduğunu hatırlatıyor. Ama artık o kadar fazla hayat gailemiz var ki hepimizin de, maalesef yüzü asık, hiç gülmeyen bireyler haline geldik. Kitabı okuduktan sonra daha çok dikkat eder oldum insanların yüzüne, herkes asık suratlı selam vermeyen, hatta hiç kimse göz, göze bile gelmemeye çalışıyor artık. Ama aslında gülmek ve göz teması kurmak karşımızdaki insana pozitif bir enerji vermekten ziyade, gülerek kendimize de pozitif bir enerji veriyoruz.

İyilik nedir? Diğer bir iyilik olarak bahsettiği şey ise herkesin mahallesinde mutlaka olan bakkal , fırın, nalbur gibi birçok küçük esnafın olmasıdır. Mesela bir market den alabileceğin birkaç ürünü mahalledeki bakkaldan al, o bakkalda kazansın sende aslında alışveriş yaparken ihtiyaçlarını karşılarken de iyilik yapmış olursunuz diyor. Kitabı okuduk dan sonra bende evimizin yanındaki bakkaldan daha çok alışveriş yapmaya başladım. Ve oradan aldığım birkaç ürünle de bakkala iyilik yaptığımı düşündükçe mutlu oluyorum.

Neden iyilik yapmalıyız?

İyilik yapmak, insanların ihtiyaçlarını giderme ve onlara yardımcı olma amacıyla yapılan davranışlardır. İyilik yapmak, insanlar arasındaki bağlılığı ve sevgi ilişkisini güçlendirir ve toplumda dürüstlük, saygı ve anlayışı sağlar. Ayrıca, insanların daha mutlu ve memnun olmasını sağlar ve kişinin kendine güvenini arttırır. Bireylerin iyilik yapması, toplumda daha iyi bir yaşam standardı oluşturur ve toplumun daha adil ve eşit bir şekilde bölüşülmesini sağlar. Sonuç olarak, iyilik yapmak, toplumun genel mutluluğunu arttırır ve insanlar arasındaki ilişkileri düzgün ve sağlıklı hale getirir.

Yani illa iyilik yapmak birilerine para vermek veya bütçemizden bir şeyler ayırmak değil iyilik yapmanın masrafsız daha zevkli halleri var. Yine kitapta bahsetti diğer bir iyilikte okuduğunuz bir kitabın üzerine yazdığımız güzel bir notla oturduğun bir bankta veya bir kafede yani istediğiniz herhangi bir yerde bırakmak, Sizce de güzel bir iyilik şekli değil mi?

Ya da pencerenize konan bir kuşa su koymak veya birazcık ekmek kırıntısı koymak, iyilik yapmak için her an bir fırsatımız var aslında sadece bunu görmek veya hayatımızda uygulamaya geçirmek lazım.

Ve uygulamayı bıraktığımız birkaç iyilikten de bahsetmek istiyorum. Özellikle toplu taşımalarda artık yaşlılara hastalara veya hamile olan kişilere yer vermiyoruz. Özelliklede gençlerimiz kulaklarına kulaklıklarını takıp gözlerini de kapatıyor, ve görmüyorlar duymuyorlar. Maalesef ki  bunu da bir marifetmiş gibi, uyaran olursa bende para veriyorum ayakta gitmek zorunda değilim o gitsin, gidemiyorsa da otobüse binmesin diyorlar. Ve bunun adı özgüven diye addediliyor. Bana göre daha da kötüsü aileler kendi hakkını koruyor diye çocuklarını savunuyor olması.

Yaşlılara iyilik yapmak

Yaşlılara iyilik yapmak, onların yaşamlarını kolaylaştıracak, onlara sevgi ve saygı gösterecek birçok farklı şey yapılabilir. Örneğin:

  1. Yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmak: Yaşlılar bazen evlerinde yaşamaya devam etmeyi sevdikleri için, evlerinde temizliği yapmak, yemeklerini yapmak veya yemeklerini getirtmek gibi işleri yapamayabilirler. Onlara bu tür hizmetleri yapmak, onların yaşamlarını kolaylaştırır ve onlara daha fazla zaman ayırabilme şansı verir.
  2. Yaşlıları ziyaret etmek ve onlarla sohbet etmek: Yaşlılar genellikle yalnızlık ve kimsesizlik duygusuna kapılabilirler. Onlarla sohbet etmek ve zaman geçirmek, onların mutlu ve tatmin olmalarına yardımcı olabilir.
  3. Yaşlıların ihtiyaç duyduğu tıbbi bakımı sağlamak: Yaşlıların sağlık durumları genellikle daha hassas olur ve onların tıbbi bakım ihtiyaçları daha fazla olabilir. Onların doktor ve diğer tıbbi uygulamalarına gitmelerine yardımcı olmak ve onların ilaçlarını yanında bulundurmalarını sağlamak, onların sağlıklarını koruma veya iyileştirme konusunda önemli bir rol oynar.
  4. Yaşlıların işlerine yardımcı olmak: Yaşlılar bazen evlerinde bakım ve onarım işlerine yardımcı olamayabilirler. Onların bu tür işleri yapmak için yardımcı olmak, onların evlerini daha rahat ve güvende hissetmelerine yardımcı olur.
  5. Yaşlıların yaşam kalitesini arttırmak için etkinlikler düzenlemek: Yaşlılar için toplumda düzenlenen etkinlikler, onların sosyalleşme fırsatlarını arttırır ve onların yaşam kalitelerini arttırır.

Diğer bir iyilik de yaşlılarımıza karşı olan saygı, yardımcı olmak gibi iyilik hareketlerini bıraktık. Komşularımıza olan iyilik hareketlerini de bıraktık apartmanda oturduğumuz komşumuzu tanımıyoruz artık. Bir komşu taşındığı zaman, tanışma amaçlı bir şeyler götürülürdü eminim ki artık bunları hiçbirimiz yapmıyoruz.

Kısaca özetlemek gerekirse tabi iyilik yapmak çok kapsamlı çok şey var ama burada esas olan iyiliğin bir niyetle başlayıp yapılmasıdır. Güler yüzlü olarak aslında insanın hem kendine hem de etrafına yaydığı güzel enerjidir. İnanın uygulayarak görebilirsiniz. Denemesi bedava hemen uygulamaya başlayalım mı? Ne dersini?

Sümeyye Nur Gündüz

 

İyilikler Yapmaya Ne Dersiniz?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin