Kademeli normalleşmede gözler Kabine Toplantısında

Kademeli normalleşmede gözler Kabine Toplantısında
Kademeli normalleşmede gözler Kabine Toplantısında

Kademeli normalleşmede gözler Kabine Toplantısında

Kademeli normalleşmede gözler bugün Kabine Toplantısında. Kademli normalleşmenin ilk aşaması 1 Haziran’da son buluyor ancak sonrasında da Türkiye kovid-19 önlemleriyle yaşamımız devam edecek. Bu önlemler ve önlemlerin uygulanacağı tarihler bugün yapılan kabine toplantısı ardından açıklanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın esnafın lehine yeni destek paketleri açıklaması da kulislerde konuşulanlar arasında. Korona virüs önlemleri kapsamında uygulanan tam kapanmayı geride bıraktık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada yeni dönemi kademeli normalleşme olarak açıklamıştı.16mayıs 2021 ise  İçişleri Bakanlığı 17 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında uygulanacak tedbirleri ve yasaklar paylaşılmıştı.

17 MAYIS – 1 HAZİRAN ARASINDAKİ TEDBİRLER İÇİN TIKLAYIN

1 Haziran 2021’e kadar kademeli normalleşmenin ilk basamağı olacak. Ardından diğer aşamalara geçileceği açıklandı. Bu aşamalarda sosyal hayatımızın nasıl şekilleneceğine ilişkin birçok sorular bulunuyor. Bu konular bugün yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısında ele alınacağı bildirildi.

ESNAFA DESTEK PAKETİ AÇIKLANABİLİR?

Erdoğan’ın ulusa sesleniş konuşmasında esnafa dönük yeni bazı destekleyici paket ve uygulamaları açıklayacağı bildirildi. Covid 19 Salgın nedeniyle maddi kayıp yaşayan ticaret erbaplarına yönelik Gelir Kaybı Desteği, Kira Desteği, ve Ciro Kaybı Desteği uygulamaları yapılmıştı. Bazı sektörlere sigorta prim desteği, esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi ödemelerinde altı aylık erteleme olanağı getirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 15.00’te başlayan olan Kabine toplantısının ardından “Millete Sesleniş” konuşması gerçekleştirecek ve alınan kararlarını da bugün açıklayacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, “Niyetimiz mayıs ayı sonuna kadar nispeten ihtiyatlı hareket etmeyi sürdürmektir. Haziran ayıyla birlikte günlük hayatı daha da rahatlatacak şekilde tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın, sunum gerçekleştireceği toplantıda, 17 günlük tam kapanma sürecinin sonuçları analiz ve yorumlanacak. Nüfusa oranlı il vaka haritası üzerinde değerlendirme yapılması bekleniyor.

KADEMELİ NORMALLEŞMEDE İLK DÖNEM 1 HAZİRAN’DA BİTİYOR

Günlük 10-12000 bandındaki vaka sayısını daha da aşağılara düşürmek için, mayıs ayı sonuna kadar kademeli normalleşme tedbirleri ile aralıksız uygulanacak. Kabine toplantısında 1 Haziran sonrası, yani yaz aylarında hangi tedbirler uygulanacak?
Ayrıca Toplantıda, esnafın durumu da masada acil olan konular arasında. Normalleşme adımları kapsamında iş yerlerinin açık kalması için atılacak adımlar değerlendirmede olması bekleniyor.

AŞILAMA SÜRECİ DE  ALINACAK

Türkiye’ de korona virüsle mücadele kapsamında yapılan aşı sayısı 26 milyon seviyesinde. Sinovac ve BioNTech aşılarının akabinde Rusya’nın Sputnik V aşısı da yakında kullanılma başlanıyor.
Toplantıda, Türkiye’deki son durum ve aşı tedarikindeki yol haritası üzerinde de durulacak, yerli aşı çalışmaları ele alınacak gündem arasında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı 4 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

”Ramazan ayı boyunca uyguladığımız tam kapanma ve kısıtlamalarla salgını büyük ölçüde kontrol altına aldık. Kabine toplantımızda 1 Haziran’dan sonra başlayacak kademeli normalleşme adımlarının ikinci aşamasını da görüştük. Önümüzdeki günlerde bu konunun detaylarını paylaşacağız.

Aşı faaliyetlerine tedarik programının el verdiği ölçüde hız veriyoruz. Salgının süresi uzadıkça tahamüllerin azaldığını, sabırların tükendiğini biliyoruz. Bundan sonra bu kadar kapsamlı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını umut ediyorum.

Turizm sektörümüzü ayakta tutmak için ayrıca çabaladık. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hibe ödemesi yaptık. Yaklaşık 645 bin emeklimizin maaşını bin 500 liraya çıkardık.

ESNAFA 5 BİN LİRA HİBE 

235 bin esnafa 5 bin TL hibe desteği verilecek.

İlk grup esnafımıza bir kere olmak üzere, 5 bin TL hibe verilecek.  Bu grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi, düğün salonları, kantinler, kırtasiyeler, hamam yer alıyor.

Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimizin kamu bankalarına olan borçları da ertelenecek. Toplam 1 milyon 150 bini aşkın işletmemizi kapsayan gruptaki vatandaşlarımıza bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi vereceğiz. İki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkarımıza 4 milyar 622 milyon liralık kaynağı karşılıksız olarak veriyoruz.

ÇAY ALIM FİYATI 4 TL OLDU

Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenecektir. Bakliyat alım fiyatlarımız ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir.

Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir. Ton başına sert ekmeklik buğday alımfiyatını 2 bin 250 liraya, arpa alım fiyatını 1750 liraya yükseltiyoruz. 

Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlanacak. Açıkladığımız alım fiyatları, diğer kamu kurumları için de referans fiyat olacak, farklı fiyatlandırma yapılmayacak.

PKK’nın Suriye sorumlusu öldürüldü. MİT’in sürdürdüğü çalışmalar neticesinde PKK’nın Suriye sorumlusu Irak’ın kuzeyinde etkisiz hale getirildi.

Gara Operasyonu sırasında 13 masum insanımızın şehit edilmesi talimatını verenlerden biri yine bu teröristtir.

Etkisiz hale getirilen Sofi Nurettin’in durumu, PKK/KCK ile PYD/YPG’nin aynı örgüt olduğu gerçeğini inkarı mümkün olmayacak şekilde ortaya koymuştur.

Bu ülkeye ihanet eden, kurşun sıkan, insanımıza zarar veren, vatanımızın bütünlüğüne, milletimizin birliğine, devletimizin bekasına tehdit oluşturan herkesi aynı akıbetin beklediğini hatırlatıyorum.

Yürüttüğümüz kararlı mücadele ile suç örgütlerini milletin başına musallat olmaktan çıkardık. 

En büyük üzüntümüz, ülkemizde hala çetelerden medet umacak kadar zavallılaşan, küçülen haysiyet fukarası kişiliklerin olduğunu görmektir.

Terör örgütleri gibi suç çeteleri de zehirli bir yılan gibidir. Onlarla aynı çuvala girerseniz daha sonra başınıza geleceklere rıza göstermiş olursunuz.

Bugün tekrar hatırlatıyorum, 84 milyon hep birlikte Kudüs nöbetimizi devam ettiriyoruz, devam ettireceğiz.

Biden’ın İsrail’e 850 bin silah onayını gördük. Lafa gelince silahsızlanmadan söz ediyorlar.  Sayın Biden, sözde Ermeni soykırımında Ermenilerin yanında yer aldı. Şimdi de ciddi manada orantısız şekilde Gazze’ye saldıran ve yüz binlerce insanın şehadetine vesile olan bu olayda da ne yazık ki siz kanlı ellerinizle bir tarih yazıyorsunuz.

ABD’nin ve onu takip eden ülkelerin 2017 sonunda Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmeleri, bu katil devletin kan dökme iştahını artırmıştır.

Bir yandan Kudüs’ün mahremiyetine el uzatan diğer yandan Gazze’deki sivilleri insafsızca bombalayan içinde medya gruplarının olduğu devasa bir binayı da bombalayarak yerle bir edenler, işte bu terör devleti İsrail’dir.

İsrail hukuk tanımazlığını bir kez daha göstermiştir. Bunlar, 5-6 yaşındaki yavruları öldürecek kadar, kadınları yerlerde süründürerek öldürecek kadar, yaşlı insanları öldürecek kadar katil. Bunların eşi benzeri yok.

Filistin’de yaşanan trajediye arkasını dönenler, kendi başlarına gelecek felaketin tohumlarını ekiyor.

Başbakanlık binasına İsrail bayrağı çeken Avusturya devletini telin ediyorum.

Artık Kudüs konusunda ayrı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.” 

Kademeli normalleşmede gözler Kabine Toplantısında

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin