Kadıköy istanbul

Kadıköy istanbul hava durumu
Kadıköy istanbul ulaşım

Kadıköy istanbul

Kadıköy istanbul’ un Anadolu yakasında yer alan bir ilçesidir. Batısında Marmara denizi ve doğusunda ise Maltepe ilçesi bulunur. Marmara sahilleri boyunca yaklaşık 21 km lik çok uzun bir sahil şeridine sahiptir.  Kadıköy’ün kuruluşu İstanbul’un kuruluşundan da eskidir. 1942-52 yılları arasında Fikirtepe‘de yapılan kazı çalışmalarında MÖ 3000 yılına ait insan iskeletleriyle karşılaşılmıştır. Yapılan kazı çalışmalarında hayvan insan iskeletlerinin yanı sıra çekiç, keramika, bronz eserler, önemli taşlar bulunmuştur. İyonya’dan gelen akalar burada Khalkedon (Kalkedon) devletini kurdular ve çok büyük alana yayıldılar. Kalkedon devleti 4 limana sahiptir ve bu limanlardan birisi ise Kadıköy limanıdır. Bu şehirde birçok kilise, saray, tiyatro gibi merkezler kurulmuştur.

Osmanlı Devleti’nde Kadıköy 1353 yılında Orhan Bey tarafından Osmanlı topraklarına katıldı. 1453 de Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiği dönemde Kadıköy yönetimini İstanbul kadısı Hızır Bey Çelebi’ye devretmiştir.29 Mayıs 1453 de Kadıköy ismiyle anılmaya başlamıştır. Kadı Hızır Bey zamanında kentte 800 ev vardır. 18. yüzyılda da kent genişleyerek yazlık semtler oluşmaya başlamıştır. Tanzimat döneminde Kızıltoprak ve II. Abdülhamit zamanında Fenerbahçe semtleri yerleşme alanına katıldı. Yeni köşkler, binalar ve evlerle donatıldı. Tanzimat dönemi sıralarında belediye işleri İstanbul Şehir Emanet’ine bağlıydı. 1869’da Kadıköy, Üsküdar Sancağı’na bağlandı.

Kadıköy istanbul ulaşım

Günümüzde Kadıköy 23 Mart 1930 da ilçe yapıldı. Önceden iki bucağa bağlı olan Kadıköy merkeze bağlandı. Önceden İstanbul belediyesine bağlı olan Kadıköy şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmış oldu. 2020 rakamlarıyla ilçede 99 anaokulu, 48 ilkokul, 45 ortaokul, 67 lise, 5 halk eğitim, Marmara Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi ve Okan Üniversitesi vardır. Sağlık alanında 3 ü devlet 9 u özel toplam 12 hastane vardır.  Toplam nüfusu 482.714 tür. İlçe içerisinde modern belediyecilik hizmetleri yapılmakta ve eğitim, sağlık ve spor gibi alanlarda çeşitli tesislere sahip olmaktadır.

2019 seçimleriyle beraber Kadıköy Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partisi adayı Şerdil Dara Odabaşı olmuştur. Şerdil Dora Odabaşı belediye başkanlığı görevini yine Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olmuş ve 5 yıl başkanlık yapmış olan Ayukurt Nuhoğlu’ndan devralmıştır.

Tuzla Gazetesi

Kadıköy istanbul

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin