Kalorifer mi Soba mı?

Kalorifer mi Soba mı, Soba ile kalorifer arasındaki farklar nedir
Kalorifer mi Soba mı, Soba ile kalorifer arasındaki farklar nedir

Kalorifer mi Soba mı?

Kalorifer mi Soba mı? Soba ile kalorifer arasındaki farklar nedir? Sevgili okuyucularımız, bu kış aylarında en çok aradığımız yerler sıcak yerler olmaktadır. Bugün ise sizlerle kaloriferli bir ev ile sobalı ev arasında ne tür farklar bunu yazmak istedim. Hazırsanız başlayalım.

Öncelikle hangisi tercih edilirse edilsin ikisi de evlerimizi ısıtmak bir harika ürünler olduğunu belirtmek isterim. Tabi artık birçok evde soba olayı pek kalmadı çünkü birçok evde artık kalorifer sistemi bulunmaktadır. Kalorifer konfor ve kolaylık açısından birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Ben de babamın öğretmen olmasından dolayı hem sobalı hem de kaloriferli evlerde yaşamış olduğumdan dolayı bugün ikisinin de farklarına bakacağız.

Öncelikle konfor ve kolaylık açısından kalorifer daha çok tercih edilmektedir. Çünkü sobayı hem sürekli yakmak hem de sönmemesi için içerisine sürekli odun ve kömür atılması gerekmektedir. Bu iş uğraştırıcı olduğu için birçok insan artık kaloriferi tercih etmektedir. Diğer bir açıdan bakacak olursak kalorifer için yakıt için hazırlık yapılmazken sabo için kış gelmeden önce odun ve kömür temini yapılması gerekmektedir. Kalorifer kışları yanarken yazları yakılmamakta ve evde duvarda asılı durabilirken sobayı mevsimi geçince sökmek, soba mevsimi tekrardan geldiğinde ise tekrardan kurmak gerekmektedir. Bu da zahmetli bir iş olup uğraştırmaktadır ama kaloriferde böyle bir sorun olmamaktadır.

Soba ile kalorifer arasındaki farklar nedir

Kalorifer evin her yanını ısıtabilirken soba kurulmuş olan yerleri ısıtmaktadır. Bu da yine insanların tercih ettiği bir durum olmamakta, evlerinin soğuk mevsimlerde her yerinin sıcacık olmasını istemektedir. Soba bu durumu çok sağlamadığı için genelde kaloriferli bir ev daha değerli görülmektedir. Kaloriferli evlerde kalorifer diplerinde is veya pis olmamaktadır. Sobalı bir evde ise sobanın çevresinde ister istemez is ve pis olmaktadır ve süpürülmesi veya silinmesi gerekmektedir. Bu yüzden de kalorifer daha çok tercih edilmektedir. Ama çocukluğumdan bu zamana kadar ve sobalı evlerde gözlemlemiş olduğum birkaç özellik var bunları ise kaloriferli bir evde yapmak maalesef ki olmuyor.

Bunlardan biri kendi açımdan söyleyecek olursam sobalı bir bana hep nostaljik gelmekte ve o eski sıcak günleri hatırlatmaktadır. Ama kaloriferli bir eve gittiğim zaman aynı duyguları sobalı evlerde hissettiğim gibi maalesef ki hissedemiyorum. Diğer bir yandan sobalı evlerde sobanın üzerinde kestane pişirebilirken maalesef ki kaloriferli bir evde kaloriferlerin üzerinde kestane pişirilmemektedir. Elbette fırınlarda veya ocakta da kestane pişirilebilmektedir ama o sobanın üzerinde vermiş olduğu lezzetli -bence- vermemektedir.

kalorifer mi soba mı daha iyi ısıtır

Ayrıca sobalı evlerde özellikle sobalarında fırın bulunan evlerde sobada patates yapılmaktadır ama bunu kaloriferli bir evde yapmak mümkün olamamaktadır. Özellikle benim de en çok sevdiğim şeylerden biri de sobada patates olayıdır. Hatta anneannemgilin evleri sobalı olmasından dolayı her yanlarına gittiğimde benim için sobaya hemen patates atmaktadır. Çünkü kaloriferli bir evde yaşamakta olduğum için soba da patates yapmak mümkün olmuyor. Diğer bir sobanın iyi tarafı ise üzerinde ağır ağır harika bir çay demlemektir.

Elbette herkes evinde ocakta rahatça çay demlemektedir. Ama bilen bilir ki sobanın üzerinde çay ağır ağır demini alarak harika bir şekilde demlenmektedir. Ayrıca sobanın üzerinde yine yemekler yapılabilmekte ve fırınlı bir soba da fırın yerinde harika hamur işleri de yapılabilmektedir. Bunları evimizdeki fırında da yapabiliriz diyebilirsiniz tabi ama soba fırınındaki tadı ile denerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayabileceksiniz sevgili okuyucularımız.

Hangi Soba Daha İyi Isıtır?

Ayrıca sobanın üzerinde bulunan güğümdeki suyun buharlaşması ile doğal bir buhar sağlamış oluyor ve evde boğazımız kurumamış oluyor. Özellikle kaloriferli evlerde maalesef ki bu kuruluk olabiliyor. Tabi kaloriferli evlerde de kaloriferin üzerinde bir kap su koyarak bu kuruluğu biraz da olsa önlemiş olabilirsiniz. Sabah kahvaltılarında ekmek sobanın üzerinde harika ekmekler kızartabilirken kaloriferli evde kaloriferin üzerinde bunu yapmak pek mümkün olmamaktadır.

Sevgili okuyucularımız bugün sizlerle kaloriferin ve sobanın farkını anlatan bir makale yazmak istedim. Peki sizlerin tercihinde hangisi var soba mı kalorifer mi ?

Sümeyye Nur Gündüz

Kalorifer mi Soba mı?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin