Kayseri mantısı yapımı

Kayseri mantısı yapımı
Kayseri mantısı yapımı

Kayseri mantısı yapımı

Kayseri mantısı yapımı en pratik nasılsır? Sevgili okuyucularımız, hazır Ramazan ayı yaklaşmış hatta gelmişken ve evlerimizde çeşitli hazırlıklar da başlamışken sizler için harika bir tarif vermeye geldim. Özellikle biz İç Anadolu kesimlerinde Ramazan ayı yaklaşırken evlerimizde bir telaş başlar ve oruçluyken iftara hazırlamak için çeşitli yemekler önceden yapılır içli köfte, sulu köfte ve Kayseri mantısı..

Bugün sizler için bu yiyecekler içerisinden halis Kayseri Mantısı tarifi vermeye geldim. Eğer hazırsanız buyurun başlayalım. Kalem kağıtlarınızı hazır etmeyi unutmayın !

Kayseri mantısı yapımı hamuru için malzeme listesi

  • 1 KG UN
  • 1 YUMURTA
  • 2 TATLI KAŞIĞI TUZ
  • ALABİLDİĞİ KADAR SU

Kayseri mantısı yapımı iç harcı malzeme listesi

  • 200 GRAM YAĞSIZ KIYMA
  • 1 ADET ORTA BOY SOĞAN
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KIRMIZI TOZ BİBER
  • 1 ÇAY KAŞIĞI PUL BİBER
  • 1 ÇAY KAŞIĞI KURUTULMUŞ REYHAN
  • 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ

  Kayseri mantısı sos yapımı malzeme listesi

  • 1,5 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
  • 1 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
  • 1 CAY KAŞIĞI KIRMIZI TOZ BİBER

Kayseri mantısı yapımı hazırlanışı

Sevgili yemek severler, öncelikle hamurumuzu hazırlamakla başlayalım. 1 kg unumuzu büyük hamur yoğurma kabının içine koyalım daha sonra içine yumurta, tuz, ve azar azar suyumu ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. Su miktarımız çok fazla olmamalı sert bir hamur elde etmemiz gerekmektedir. Bu yüzden bir su bardağına suyu yanına alın ve kontrollü bir şekilde eklemeye başlayın. Hatta bizler hamurumuz biraz kıvama geldiğinde yani yapış yapış dokusu geçince bir poşet içine hamurumuzu koyuyoruz ve sofra bezinin arasına hamurumuzu koyuyor ve ayaklarımız ile ezerek çiğniyoruz hamurumuzu.

Bu yüzden yumuşak değil sert bir hamur elde etmeniz gerektiğini asla unutmayın. Hamurunuz hazır olduktan sonra hamurumuzu avcumuzun içerinden biraz daha büyük olacak şekilde bezeler alıyoruz ve hamurumuzu dinlendirmeye bırakıyoruz. Bezeleri aldıktan sonra üzerini kapatmayı unutmayın ki hamurlarımız kurumasın. Daha sonra içerisine koymamız gereken kıymamızı hazırlıyoruz. Kıymamız için soğanımızı küçük olacak şekilde doğruyoruz. Daha sonra kıymamızın kanlı suyunu elimizle iyice sıkıyoruz daha sonra kıymamızın içine soğanı , tuzu, pul biberi, reyhanı, karabiberi, kırmızı toz biberini ekleyip bir güzel mıncıklayarak harmanlıyoruz.

Kayseri mantısı sulu yapılışı

Daha sonra kıymamızı dolaba koyuyoruz. Ve bezelerimiz olduğumuz hamurumuzun birini açıyoruz. Hamurumuz çok kalın olmamasına ve bir yerinin aynı incelikte olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Hamurumuzu bir güzel açtıktan sonra ince uzun şeritler kesip daha sonra küçük kare olacak şekilde kesmeye başlıyoruz. Yani küçük kare şekiller elde etmemiz gerekmektedir daha sonra kıymamızda bir miktar bir tabağa alıp yanımıza alıp geri kalan kıymayı dolaba kaldırabilirsiniz. Bittikçe oradan kıymanızı alabilirsiniz.

Kestiğimiz karelere çok fazla olmayacak şekilde kıymamızdan koyup katlayıp şekil veriyoruz. Burada bohça şeklinde mantılarınızı sıkabilirsiniz. Diğer bezelerimiz içinde aynı şeyleri uyguluyoruz. Ayrıca sıkmış olduğumuz mantıları bir tepsiye koyup dolaba koymanız gerekmektedir. Ki mantılarımız evimizdeki sıcaklıktan dolayı erimesin ve kötü olmasın. Mantılarımızı sıkma işlemimiz bittikten sonra büyük bir tencereye su koyup kaynamasını bekliyoruz. Suyumuz kaynadıktan sonra içerisine sıkmış olduğumuz mantılarımızı ekliyoruz. Ayrıca kaynamış olan suyumuzun içerisine birazcık tuz atmayı unutmayınız.

En lezzetli kolay kayseri mantı tarifi

Mantılarımız pişerken iç sosunu hazırlayabiliriz. Bir tencereye tereyağını koyup bir güzel eritiyoruz. Daha sonra içerisine kırmızı toz biberi ekleyip daha sonra ise domates salçamızı ekleyip bir güzel pişiriyoruz. Daha sonra 3 yemek kaşığı kadar mantımızın suyundan salçalı sosumuza ilave edip biraz salçamızı açıyoruz. Mantılarımızın haşlanmış olduğundan emin olduktan mantımızın suyunun fazlasını birazını süzüyoruz. Çok fazla değil içerisinde hala suyu kalmadır. Daha sonra yapmış olduğumuz salçalı sosu mantımızın içerisine ilave edip karıştırıyoruz. Dilerseniz sarımsaklı bir yoğurt özeyip mantımızın üzerine döküp yiyebilirsiniz. Dilerseniz yoğurt olmadan da yiyebilirsiniz. Bu tamamen damak zevkinize kalmış bir duru. İşte Kayseri Mantımız hazır.

Her ne kadar yapımı zor ve zahmetli olsa da yerken büyük bir zevkle yiyecek ve özellikle ramazan ayında mantınızı sıkıp buzluğa koyup dilediğiniz zaman çıkarıp pişirip yiyebilirsiniz. Biz İç Anadolu bölgesinde özellikle Kayseri Mantısını çok fazla yapar ve dolaplarımıza koyar muhafaza edip saklarız dilediğimiz zaman da çıkarıp pişirip yeriz. Hatta İç Anadolu bölgesinde eğer mantı yapılacaksa birçok komşu evler toplanır bir araya gelinir ve öyle yapılır. Çünkü yapımı hem zahmetli hem de uzun sürmektedir. Deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun…

Sümeyye Nur Gündüz

Kayseri mantısı yapımı

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin