Kemik Sağlığını Korumak İçin Beslenme Önerileri

Kemik Sağlığını Korumak İçin Beslenme Önerileri
Kemik Sağlığını Korumak İçin Beslenme Önerileri

Kemik Sağlığını Korumak İçin Beslenme Önerileri

Kemik Sağlığını Korumak İçin Beslenme Önerileri. Doğru ve sağlıklı beslenme sadece sağlık sorunlarını önüne geçmek için değil, aynı zamanda kemik ve kas yapısı için de çok önemlidir. Özellikle ileri yaşta ortaya çıkan kemik erimesi, kemik kırıklarını tedavisi, kemik ve kasların güçlenmesi için en gerekli vitamin ve mineraller olan kalsiyum, potasyum, magnezyum, omega 3 ve vitamin D bakımından zengin olan besinler tüketilmesi gerekiyor. İşte size uzmanlardan kemik sağlığı için tüketilmesi gereken besin tavsiyeleri ….

Kemik Sağlığı İçin Tüketmeniz Gereken Besinler

Vücut yapısı oluşturan kemik ve eklemler maalesef zamana yenik düşüp hasta olabiliyor ya da güçsüzleşiyor. Özellikle ileri yaşla birlikte ortaya çıkan kemik erimesi veya eklem kireçlenmesi kişinin yaşam kalitesi epey düşürüyor. Tüm yaşantınızı boyunca kemik sağlığı korumak ve daha güçlü kemiklere sahip olmak için yapılması gereken en önemli faktör doğru sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Bu açıdan kemikleri daha sağlam ve güçlü bir yapıya sahip olması için öncelikli olarak güneş ışığından yararlanmanız gerekir. Çünkü güneş ışığının içeriğinde yer alan D vitamini doğrudan kemik ve eklemlerinize etki edecektir.

Sağlıklı Kemikler İçin Kalsiyum ve Fosfor

Sağlıklı ve güçlü kemikler için akla ilk gelen besin gurupları kalsiyum içeren besin maddeleri oluyor. Bu hususta süt, fıstık fındık, ceviz, badem, gibi kuru yemişler ile lahana brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler, balık, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler çok sık tüketmeniz gereken besinler arasında yer alıyor. Fosfor içeren besin gurupları ise su ve deniz ürünleri, tavuk, peynir benzeri süt ürünlerinde bulunmaktadır. D vitaminini vücuttaki en önemli görevlerinden birisi kemik sağlığını ve yapısını korumaktır. D vitamini hem kalsiyumun sindirim sistemindeki emiliminde görevli iken hem de kemik yapısında görevli olan hücreleri uyarıcı etkiye sahiptir. Güneş ışığının yanı sıra D vitaminin, yumurta balık, patates, soya sütü, süt ve süt ürünleri, mantar gibi gıdalarda belirli oranda yer almaktadır.

C Vitaminin ve Kemik Sağlığı İlişkisi

Kemiklerin yapı taşlarından birisi olan kollejen üretimi de ancak C vitamini içeren besinlerden sağlanmaktadır. Yani C vitamini eksik bir vücudun kemikleri zamanla daha güçsüz hale gelir. Bu nedenle kemik sağlığınızı korumak ve kemik yapınızı güçlendirmek için C vitamini içeren kivi, çilek, yeşil biber, domates, karnabahar, turunçgiller, gibi besinlere yer vermelisiniz.

Peki K Vitaminin Kemik Sağlığındaki Etkisi

K vitaminde kemik sağlığı için önemlidir. Kemik mineralizayonunda görevli bileşiklerin aktivasyonunu sağlayan K vitamini için zeytinyağı, yeşil sebzeler, ıspanak, şalgam, bamya, pancar, brokoli, yeşil çay, gibi besinleri tüketmeniz gerekiyor. Kemiğin kaliteli bir gelişim sağlaması için çok önemli olan B 12 vitaminleri de özellikle ileri yaşta meydana gelen kemik erimelerini engelliyor.  B12, vitamini alacağınız besin gurupları ise; kırmızı et, süt ve yumurta olmaktadır.

Ayrıca hem vücut hem de kemikleri alkali dengesini sağlayan potasyum kalsiyumun uzun süre vücutta kalmasına sağlamaktadır. Vücudunuz ve kemiklerinizin ihtiyaç duyduğu potasyumu ise deniz ürünleri patates ve muz tüketerek alabilirsiniz.  Kemik gelişiminde önemli rolü olan A vitamini içinde omega- omega -6   keten tohumu, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve ceviz tüketmeniz gerekmektedir.  Kemik gelişimi bebeklikten itibaren başlar. Bebeklikte daha güçlü kemiklere sahip olmak için çocuklarınıza 2.5 yaşına kadar anne sütü vermeniz tavsiye edilmektedir.

 

Kemik Sağlığını Korumak İçin Beslenme Önerileri

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin