Kış Hazırlıkları nelerdir, Neler Yapılır? Ekim ayına yeni girdiğimiz bu son günlerde kış için birçok evlerde de kış hazırlıkları başladı. Kışa girdiğimiz bu zamanlarda Tuzla evlerde haraketlilik artmaya başladı. Birçok evlerde sosluk, turşuluk, pekmez, un tarhanası gibi birçok yiyecek hazırlıkları da başladı. Gelin bu hazırlıklara ufak bir özetle bakalım.
Kış aylarına girdiğimiz bu zamanlarda özellikle Anadolu coğrafyasında pekmez yapmak için büyüklü küçüklü kazanlar çıkmaya başladığını görmekteyiz.
Üzüm yetiştiren özellikle Anadolu halkı bu üzümleri kaynatıp kış için pekmez yapıp diğer kış hazırlıklarına kadar yemektedirler.
Özellikle tahin-pekmez şeklinde keyifle yediğimiz pekmezin sağlık deposu olduğunu söyleyebiliriz. Büyüklerimiz hasta olan kişiler için, öksüren kişiler için, özellikle çok üşüyen kişiler için bol bol tüketmesini söylemektedir. Yapımı biraz zor olsa bile bir kış boyu yemek için bu denli sıkıntıya ve zorluğa değer gibi.
Pekmez yapmak için öncelikle yetiştirdiğimiz üzümleri ya da pekmez yapmak için satın aldığımız üzümleri şırahane dediğimiz yerde bir güzel çiğnememiz gerekmektedir. Tabi bu üzümleri çiğnerken içine pekmez için özel bir toprak atılması gerekmektedir. Şırahaneden akan üzümlerin suyu biraz kaynatılır ve kaynatılan suyun yaklaşık altı yedi saat boyunca durulması beklenir.
Bu işlemin yapılmasının nedeni, çiğnerken attığımız toprağın kaynatılmış olan şerbetten ayrılıp dibe çökmesi için yapıldığını söyleyebiliriz.
Daha sonra altı yedi saat boyunca bekletmiş olduğumuz şerbetleri, tekrardan büyük kazanlara süzülerek konulur ve koyulaşana kadar bu şerbetler kaynatılır. İşte kış hazırlıklarımızdan biri olan pekmezimiz hazır. Afiyet olsun! Pekmez kaynatmak isteyen herkese şimdiden kolay gelsin.
Turşu denilince akıllara en çok gelen turşunun iyisi sirkeden mi olur yoksa limondan mı olur tartışmasıdır. Bu tartışma Yeşilçam filmlerinden Neşeli Günler filmine bile yansımıştır. Peki siz okuyucularımız için turşunun iyisi limondan mı yoksa sirkeden mi olur? Ben burada anlatırken ailemden de görmüş olduğum turşu kurumundan bahsedeceğim yani sirke ile olandan. Turşu kurmak için öncelikle hangi ürünlerden turşu kurmak istiyorsak onları temin ediyoruz ve ne kadar yapmak istiyorsak o kadarlık bir bidon ya da kavanoz temin etmemiz gerekiyor.
Daha sonra temin ettiğimiz bidon/kavanozun altına soymuş olduğumuz sarımsakları atıyoruz sonra altına birazda nohut ekliyoruz. Bu ürünleri en alta koyduktan sonra hangi üründen turşu yapmak istiyorsak o ürünleri bir güzel yıkıyoruz ve bidon/kavanoza bu ürünleri koyuyoruz.
Kış Hazırlıkları Nelerdir, Neler Yapılır? Özellikle evlerimizin vazgeçilmez bir çorbası olan tarhana çorbası, baktığımız zaman resmen bir vitamin deposudur. Yapım aşamalarına, nasıl yapıldığına gelin bir bakalım. Tarhana yapımı için öncellikle, domates, biber, kırmızı biber, soğan, havuç gibi (bu ürünlerin içine kendi zevkinize göre eklemeler yapabilirsiniz) bu ürünleri iri iri doğrayıp kaynamak için ocağımıza alıp suyu çekilene kadar kaynatmamız gerekmektedir. Daha sonra kaynamış olan bu malzemeleri iyice ezmek gerekmektedir.
Ezmek için ev robotu çok kullanışlı olmaktadır. Daha sonra bu yapmış olduğumuz harcı soğutmaya alıp soğuyan bu harcın içine biraz yoğurt, un, maydanoz, nane, dereotu, elinizde varsa tarhana otu ve tuz gibi malzemeleri içerisine atıp iyice karıştırılması gerekmektedir. Daha sonra bu yapmış olduğumuz tarhanayı mayalanması için on beş gün beklememiz gerekmektedir. Bu on beş gün içerisinde ara sıra gidip tarhanayı karıştırmamız gerekmektedir. İşte un tarhanamız hazır. Afiyet olsun! Kış aylarında ve bu son zamanlarda virüslerin çoğaldığını da göz önüne alırsak bu vitamin ve şifa deposu olan un tarhanası yapacak olan herkese şimdiden kolay gelsin.
Özellikle domatesten yapılan bu sosluk içerisinde salça bulunan her yemeğe konulduğunda çok lezzetli olmalıdır. Bazen ise salça yerine sadece yapmış olduğumuz sosu yemeklere koyduğumuz zaman bile nefis ve lezzetli yemekler ortaya çıkmaktadır diyebiliriz. Bu yapacak olacağımız sos için bolca domatese ihtiyacımız vardır. Sos için özellikle bahçeleri olanların en çok yapmış olduğu bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.
Kış mevsimi, özellikle soğuk iklimlerde, zorlu hava koşulları ve olumsuz şartlarla birlikte gelir. Bu nedenle, kış mevsimi için hazırlık yapmak hayati önem taşır. Kış hazırlıkları, birçok farklı konuda yapılabilir, örneğin evinizi, aracınızı ve kendinizi hazırlamak gibi. Bu makalede, kış mevsimi için gerekli hazırlıklar hakkında daha detaylı bilgi vereceğiz.
Evinizi Hazırlamak
Kış mevsimi için en önemli hazırlıklar evinizde yapılmalıdır. İyi hazırlanmış bir ev, hem sıcaklığı koruyacak hem de sizin ve ailenizin rahatını sağlayacaktır.
Isıtma: Evde kalorifer sistemi veya şömine gibi bir ısı kaynağı varsa, bunların bakımı yapılmalıdır. Eğer evde soba kullanılıyorsa, bacanın temizlenmesi gereklidir. Isı kaynağının yanında güvenliği sağlamak için yangın söndürücü, yangın merdiveni ve duman detektörü gibi ekipmanların yerleştirilmesi de önemlidir.
Yalıtım: Kış aylarında evinizin yalıtımı, sıcaklığın korunmasında önemli bir rol oynar. Pencerelerin, kapıların ve duvarların yalıtımı kontrol edilmeli ve gerekiyorsa yenilenmelidir.
Su tesisatı: Kış aylarında donma riski olan boruların izolasyonu yapılmalıdır. Böylece borularda meydana gelebilecek çatlamalar önlenebilir.
Gıda stoku: Kış aylarında evde yeterli miktarda gıda stoku bulundurmak önemlidir. Uzun süreli güç kesintilerine hazırlıklı olmak için kuru gıdalar, konserve yiyecekler ve su gibi temel ihtiyaçları stoklamak önemlidir.
Aracınızı Hazırlamak
Kış aylarında araçlar, karlı ve buzlu yollarda sürüş yapmak için hazırlanmalıdır. Araçların kış şartlarına uygun hale getirilmesi, güvenli bir sürüş için oldukça önemlidir.
Lastikler: Kış lastikleri, özellikle buzlu yollarda sürüş yaparken daha iyi bir yol tutuşu sağlar. Bu nedenle, Neler yapılır? lastiklerin değiştirilmesi veya özel kar lastiklerinin takılması gerekebilir.
Bakım: Kış öncesi aracın bakımı yapılmalıdır. Frenler, fren balataları, yağ seviyesi, antifriz seviyesi gibi kritik bileşenler kontrol edilmelidir.
Yorumlar kapalı.