Kış Turizmi için Kozaklı Kaplıcaları

Kış Turizmi için Kozaklı Kaplıcaları fiyat
Kış Turizmi için Kozaklı Kaplıcaları tavsiye

Kış Turizmi için Kozaklı Kaplıcaları

Kış Turizmi için Kozaklı Kaplicaları Tavsiye; Sevgili okuyucularımız bugün sizlerle Kozaklı Kaplıcaları hakkında bir makale hazırlamak istedim. Nevşehir denilince akıllara en çok gelen Kapadokya ve gezilip görülmesi gereken Peribacaları geliyor. Ama Nevşehir’e bağlı olan Kozaklı ilçesi ve kaplıcaları herkes tarafından maalesef bilinmiyor. Kaplıca denilince genelde akıllara Afyon şehri ve Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi geliyor ama Nevşehir’in Kozaklı ilçesi de kaplıcaları ve sıcak suyu tam bir şifa kaynağıdır. Gelin bugün sizlerle birlikte Nevşehir Kozaklı kaplıcalarına biraz daha yakından bakalım.

Kozaklı ilçesi Nevşehir’e bağlı olup en uzak olan ilçelerinden biridir. ilçesinin internet sayfalarında araştırıp baktığınız zaman bile kaplıcaları ile ünlü olduğunu görebilirsiniz. Nevşehir’in Kozaklı ilçesi 1954 yıllında Bağlıca, Hamamorta, Buruncuk ve çevre köylerinin birleşmesi ile meydana gelmiştir. Kozaklı ilçesinin ismi ise Kozaklı Köyünden gelmektedir. Ancak Kozaklı isminin tam olarak nereden geldiği ve nasıl oluştuğu bilinmemektedir. Kozaklı ilçesinin halkı Türkmen kökenlidir. Kızılkoyun, Akçakoyun Yabanlı gibi aşiretlerden oluşmaktadır. Ayrıca Kozaklı ilçesinin Acıöğünlü aşireti de ilçenin en önemli ve köklü yörüklerindendir.

Nevşehir Kozakli Kaplıcaları

Nevşehir’in Kozaklı ilçesinin isimi hakkında çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Bu rivayetlere ufak bir göz atalım: Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde yaşamış olan Kozoğlu adında bir şahıs bulunmaktadır. Kozoğlu, sıcak su kaynağını bulmuş ve sıcak su kaynağının bulunduğu yeri kayalar çevreleyerek burada bir hamam yapmıştır. Kozoğlu’nun yapmış olduğu bu hamam çevre köylerinin tam ortasında bulunması sebebiyle Hamamorta adını aldığı Kozoğlu Türbesi’nde bulunan taşlardan da anlaşılmaktadır. Kozoğlu Selçuklu devrinde yaşamış ve Kozaklı ismini de bu şahıstan aldığı rivayet edilmiştir. İlçede yaşayan halk tarafından en bilindik olan rivayet ise budur.

Diğer bir rivayet ise şöyledir;

Aydın yöresinde yaşayan ve bir yörük beyi olan Kozak, geniş ailesi ile birlikte hayvanlarını otlatmak için yeni yer arayışına girmiş ve eskiden yeşillik ve ormanlık bir yer olan Kozaklı Köyü’nü bulmuş ve buraya yerleşmiştir. İsmini de bu Kozak beyinden aldığı rivayet edilmiştir.

Nevşehir Kozaklı ismi için bilinen rivayetler bu şekildedir. Ama asıl meşhur olduğu husus sıcak suyudur. Sıcak suyu meşhur olduğu için Kaplıcaları ile de -her ne kadar çok bilinmese de- meşhurdur.  Kozaklı da bulunan kaplıcalardaki sıcak su kaynağı içerisinde sodyum, kalsiyum ve klor barındırmaktır. Alman Kaplıcaları Birliği sınıflandırmaya göre ise Kozaklı’da bulunun sıcak su A ve C grubu şifalı sular grubuna girmeyi hak kazanmıştır.

Kozaklı Kaplıca Otelleri

Sıcak suyun sıcaklığı 27 C ve 93 C arasında değişiklik göstermektedir. Sağlık turizminde Kozaklı kaplıcaları önemli bir yere sahiptir. Kozaklı’da bulunan sıcak su sayesinde konut ve işyerlerinin ısıtması da jeotermal enerji ile sağlanmaktadır. Ayrıca Nevşehir’in Kozaklı ilçesinin şifalı sıcak su kaynağı içerisinde bulundurmuş olduğu radon gazı sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırıp genç kalmak isteyen herkes için bir iksir haline gelmiş durumdadır.

Genç kalmak isteyen herkes için tavsiye edebileceğim bir yerdir Kozaklı Kaplıcaları. Ayrıca Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde Fizik Tedavi Hastanesi bulunmakta ve sağlık açısından sıcak su kaynağı da bu hastanede kullanılmaktadır. Hatta gözlemleyip gördüğüm kadarıyla Kozaklı’yı bilen herkes burada bulunan Fizik Tedavi Hastanesinde tedavi görmektedir. Eğer siz sevgili okuyucularımızın da böyle bir arayışı var ise sizlere yine Kozaklı’da bulunu Fizik Tedavi Hastanesi tavsiye edip önerebilirim. Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde bulunun sıcak su kaynağındaki radon gazı sayesinde Türkiye’de bulunan diğer kaplıcalardan ayrı tutulmaktadır.

Kozaklı Kaplıcalarının Özellikleri

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle çok fazla bilinmeyen ama tam bir şifa kaynağı yeri olan Kış Turizmi için Kozaklı Kaplıcalarını kısaca tanıtıp anlattım. Kışın Yapılabilecek Aktiviteler ve tatil yapmak isteyenleriniz varsa  ya da sağlık için kaplıca arayışı içerisindeyseniz Nevşehir’de bulunan Kozaklı ilçesinin kaplıcalarını kesinlikle tavsiye edebilirim. Ayrıca fiyat olarak da sizleri üzmeyecek ve herkesin bütçesine uygun bir apart veya otel bulacağından emin olabilirsiniz.

 

Sümeyye Nur Gündüz

Kış Turizmi için Kozaklı Kaplıcaları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin