Mandalinanın Faydaları

Mandalinanın Faydaları nelerdir
hamilelikte Mandalinanın Faydaları

Mandalinanın Faydaları ve Besin Değeri 

Mandalinanın hamilelikte Faydaları; Meyve ve sebze yemek, alışkanlık geliştirmemiz için önemli bir koşuldur. Günümüzde hazır ve doğal besinler yeme fırsatı bulamıyoruz. Daha doğrusu, artık doğal yiyecekler yemeyi sevmiyoruz. Bu durum bağışıklık sistemimizin çökmesi ve hastalık riskini büyük ölçüde artırır.

Mandalinanın soğuk algınlığına çok iyi geldiği herkes tarafından yaygın olarak bilinir. Ancak mandalinanın faydaları saymakla bitmiyor. Ek olarak uzmanlar mandalinanın mevsiminde tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Mandalina Nedir?  

Kışın yenen meyvelerden biri olan mandalina turunçgil ailesine aittir. Olgunluğuna ve çeşidine göre yeşil, sarı ve turuncu renklerde mandalina; Dışı kabuklu, içi posalı ve sulu bir meyvedir. Kabuğu portakaldan daha yumuşaktır ve soyulması daha kolaydır. İç kısım bölünerek doğrudan yenebilir veya suyu sıkılarak içilebilir.

Hamilelikte Mandalinanın Faydaları

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir! 

Düzensizlikler ve yetersiz beslenme, stres ve sıkı çalışma nedeniyle insan bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar. Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler almamamız durumunda bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla vücut kendini koruyamadığından birçok hastalığa duyarlı hale gelir. Antiinflamatuvar ilaçlar, vitamin A ve C içeriğine sahip olduğundan bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalık riskini azaltır. Mandalinayı soyduktan sonra hemen hemen herkes turuncudan beyaz damarları çıkaracaktır. Ancak uzmanlar, portakaldaki beyaz damarların çok güçlü bir lif kaynağı olduğunu ve bu kan damarlarının bile bağışıklığı artırarak mide-bağırsak sağlığını koruyabileceğini vurguluyor. Öğütme işlemi sırasında midenin işlevini artırarak mide kaslarını da güçlendirebilir. Yiyecek atıklarının bağırsaklarda birikmesini engelleyerek bağırsakları da rahatlatabilir.

Kansere Karşı Zırh Oluşturur 

İçerdiği sakinleştiriciler sayesinde sinir sisteminin deforme olmuş hücrelerini yeniler. Hücrelere zarar verme sürecini yavaşlatarak birçok kanser türünün önlenmesine yardımcı olabilir. İçerdiği fito kimyasallar sayesinde vücutta kanser önleyici bir madde görevi görür. Anti-kanser bileşikleri, sağlıklı hücrelerin kansere dönüşmesini ve tümör büyümesini önlemeye yardımcı olabilir.

Tansiyonu Düzene Sokar 

Beslenme ve diyet uzmanları; Mandalina’ nın yüksek potasyum ve düşük sodyum içeriğine sahip olduğunu ve iyi bir antihipertansif ilaç olduğunu belirttiler. Hipertansiyon, yüksek sodyum alımıyla ilgilidir. Potasyum ve sodyum tersine çevrilebilir ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Bu durumda asıl amaç tuz tüketimini azaltmak olmalıdır. Tuzlu bir diyeti potasyum açısından zengin sebze veya meyvelerle dengelemek, kan basıncını düzenlemeye daha da yardımcı olabilir.

Göz Sağlığını İyileştirir 

Uzmanlar, karotenoid içeren yiyecekler yemenin göz sağlığını korumak ve sağlıklı görmeyi sürdürmek için önemli olduğunu söylüyor. Karotenoid ve A vitamini içeriği nedeniyle mandalina, retinadaki sarı nokta hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir. Göz içi basıncını azaltarak glokomu önlemeye de yardımcı olabilir. Turunçgillerin C vitamini açısından zengin olduğunu biliyoruz. 

Cilde İyi Gelir 

Cildimize ne kadar önem verirsek verelim, doğal veya çevresel faktörler ona zarar verebilir. Cilt bakımı bu yüzden çok önemlidir. Özellikle cildi besleyen ve temizleyen yöntemlerle daha huzurlu ve rahat hissediyoruz. Yaşlanmayı veya çevresel zararı önleyebiliriz. Vücudumuz yaşlandıkça serbest radikaller üretir. Bu doğal bir süreç olmasına rağmen çevresel faktörlerin etkisiyle aşırı hale gelmeye başlar ve doğal olarak cildimizi olumsuz etkiler. Mandalina, serbest radikallerin cilde verdiği zararı azaltmaya yardımcı olur ancak kana antioksidan sağladığı için cilt sağlığını da destekleyebilir.

Mandalina Mevsimi Ne Zamandır? 

Türkiye’de portakallar genellikle Ekim ayından itibaren banklarda karşımıza çıkıyor. Bu meyveler yazın yetişir ve sıcak havayı sevdikleri için kışın yenmeleri kolaylaşır. Hepimizin bildiği gibi portakal, kışın meyvelerinden biridir ve büyümesi için ılıman bir iklim gerekir. Bu nedenle daha çok Akdeniz bölgesinde yetişir. Akdeniz bölgesi diğer bölgelerde olduğu gibi kışın aşırı soğuk olmadığı için bu mevsimde büyüyecek ve meyve verecektir. Ancak Karadeniz’de yetişen turuncu narenciye adı verilen meyve dayanıklıdır.

Mandalina Besin Değeri Nedir? 

Kısaca kalori, dokularda tüketilen besinleri yakarak insan vücudunun ısı koruma değerini ölçen bir terimdir. Bu nedenle kalori, yiyeceğin enerjisini temsil eder. Bu nedenle günlük beslenme tablosunda yer alan birçok besinin kalori içeriğini bilmemiz gerekir. Bu besinlerden bir tanesi de mandalinadır.

Küçük mandalinanın bazen biraz ekşi bazen de oldukça tatlı bir tadı vardır. Birini yedikten sonra bazen bir tane daha yemek isteyebilirsiniz. İşte o zaman aklınıza bir soru işareti gelir: Bu sorunun cevabı 100 gram mandalina için 50 kalori olacaktır. Mandalinanın büyüklüğü ve yenilen miktarı değiştikçe kalori oranı da aynı oranda artar. Mandalinada A ve C vitaminleri vardır ancak lif ve potasyum açısından da zengindir. 283.75 mg potasyum içerir. Yağ içeriği sadece 0,63 gramdır.

Mandalinanın Faydaları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin