1. Haberler
  2. Blog
  3. Neden bağlama çalmalısın?

Neden bağlama çalmalısın?

Neden bağlama çalmalısın
Neden bağlama çalmalısın

Neden bağlama çalmalısın?

Neden bağlama çalmalısın? Şu an bu yazıyı okuduğuna göre demek ki sende müziksever bir insansın ve bana göre müziksever her insanın bir enstrüman çalması onun hem kendini daha iyi hissetmesine hem de iç dünyasıyla arasındaki bağın güçlenmesine olanak sağlar.

Bir enstrüman çalmak, yemek yapmaya benzer aslında, mesela bir yemek yaptığınız zaman aslında yeni bir şey üretmiş oluyorsunuz. Birçok malzemeyi karıştırarak ortaya bir yemek sunuyorsunuz. Enstrüman çalmak ve müzik yapmak da bunun gibi, yeteneğinizi ve zihninizi kullanarak ortaya bir müzik sunmak… Karnımızı doyurmak için kendi yemeğimizi kendimiz yapıyorsak neden ruhumuzu doyurmak için de kendi müziğimizi kendimiz yapmayalım ki değil mi?

Bağlama çalmak insanın kendisine olan güvenini ve saygısını arttırır aslında. Yani bir şey üretmek ve bir şeyi başarmış olmak insanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Bazen zor zamanlar yaşarız ve hayatta tutunacak bir şey ararız, işte tam bu noktada çaldığınız o enstürman size en iyi dost olacaktır. Tecrübeyle sabit…

Neden bağlama çalmalısın? Değerli arkadaşım her müzik türünün kendine has bir güzelliği var. Ben mesela o an ki ruh halime göre türkü de dinliyorum, rock da dinliyorum, pop da dinliyorum, o yüzden bence yelpazenizi geniş tutmalısınız. Yani sadece popüler müzik ya da sadece batı müziği dinlemek pek doğru sayılmaz bana göre. Elbette herkes zevk aldığı şeyi dinlemeli fakat yeni şeyler denemek için kendinize fırsat vermelisiniz. O yüzden içinizde ki duygulara tercüman olabilecek bir enstürman olan bağlamayı bir denemenizi öneririm…

Bağlama çalmak zor mu ve ne kadar sürede öğrenilir?

İnanın bana bağlama çalmak sandığınız kadar zor bir şey değil. Evet, eğer bir konu hakkında hiçbir fikriniz yoksa zor gelebilir, fakat bir şeyler öğrenmeye başlayınca her şey çorap söküğü gibi takip ediyor birbirini. Hele ki verdiğiniz emeğin karşılığını almaya başlayınca tadından yenmez bir hal alıyor. ilginizi çekebilir; Stres Neden Oluşur?

Bağlama çalmak zor bir iş olmasa da zahmetli bir iştir. Mesela her gün yarım saat bile olsa çalmalısınız onu. Özellikle yeni başladığınız zamanlarda günde en az 3 saatinizi ona ayırmanızı öneririm. Bunu tabiki kendinizi sıkmadan yapmalısınız. Yani onu bir zorunluluk olarak görmeyip, ondan zevk almaya bakmalısınız.

Peki ben bu bağlamayı kaç ayda, kaç sende tamamen öğrenebileceğim dersiniz, o konuda kesin bişey söylemek çok zor. Çünkü ben 9 senedir bağlama çalıyorum. Ve hala öğrenecek birçok şeyim olduğunu düşünüyorum. Ama sizi temin ederim ki sıkı bir çalışmayla yani her gün en az 3 saatinizi ona ayırarak çalışırsanız 6 ay içerisinde gayet rahat bir şekilde çalıp söylemeye başlayabilirsiniz.

Ben kendi kendime bağlama çalmayı nasıl öğrendim?

Neden bağlama çalmalısın? Ben bağlamayı elime ilk aldığımda henüz 11 yaşındaydım. Ve açıkcası kendi isteğimle başlamadım. Babam türkü dinlemeyi çok seven birisidir ve o yüzden benim bağlama çalmamı istedi. Ve beni halk eğitim merkezinin bağlama kursuna gönderdi. Ve ben 3 aylık kursun daha birinci ayı bitmeden sıkıldım ve kursu bırakmak istedim. Daha sonra o bağlamaya 1 sene falan hiç dokunmadım.

Daha sonra 12 yaşıma girince açıkçası biraz merak ettim ve kurcalamaya başladım bağlamayı. Ama tabi hiç bir şey bilmiyorum ve kursta da hiç bir şey öğrenmedim. Ve zamanla ben fark etmeden bir şeyler çalmaya başladım aslında, yani o nasıl oldu öyle derseniz ben de bilmiyorum, duyduğum türküleri bir şekilde deneye deneye az da olsa çalmaya başladım. Daha sonra babama bir kitap aldırdım. Kitap türkü çalmayı öğretiyordu ama benim maalesef nota bilgim yoktu o zamanlar.

Daha sonra babamın telefonuna youtube’dan solfej videoları indirmeye başladım. Tabi o zamanlar youtube da bu kadar fazla içerik yok, ben de ne bulursam indirip izliyorum. Peki faydası oldu mu? Evet oldu. Ben birçok türküyü artık iyi bir derecede çalmaya başladım. Daha sonra liseye geçince okulda ki etkinliklerde görev almaya başladım. Güzel bir müzik grubumuz da vardı çalıp söylerdik. Ama artık nota bilgimin eksikliğini hissetmeye başladım.

Hatta bir gün düğünde çalmam için teklif geldi. Ben de hemen kabul ettim tabi sonuçta artık emek verdiğim şeyden para da kazanacaktım. Neyse bir gün oturduk prova yapalım diye, dediler ki bana” do’dan çal” ben şaşırdım tabi çünkü ne nota biliyorum ne de çalacağım tonu. İşte o günden sonra yine youtube sağolsun nota bilgisi öğrenmeye başladım. Ve artık düğünlerde de sokaklarda da çalabiliyordum. Ve şu an da kendi müziğimi yapmakla meşgul oluyorum.

İşte benim bağlamayla tanışma hikayem böyle, ilk başlarda istemesem de artık çok iyi bir dost olduğumuzu düşünüyorum…

Bağlama çalmanın insana ve insan psikolojisine faydaları

Sadece bağlama çalmanın değil tabiki, herhangi bir enstrüman çalmanın insan psikolojisi üzerinde bir sürü olumlu etkisi vardır. Her şeyden önce bir enstrüman çalmak insana “ben bir şey başarabildim” hissiyatı verecektir. Bununla birlikte o enstrümana her gün vakit ayırabilmek insana sorumluluk duygusu da kazandıracaktır.

Yapılan bilimsel araştırmalar da enstürman çalan insanların beyinlerinin her iki tarafını da aktif bir şekilde kullanabildğini gösteriyor. Ve insanı hızlı düşünmeye ve hazırcevaplılığa teşvik ediyor.

Ayrıca bağlama çalmak size yeni bir kültür olacaktır. Bağlamayı anlamak ve onunla müzik yapmak sizin toplumda ki saygınızı ve popülaritenizi de arttıracaktır. Örneğin sınıfta veya arkadaş ortamında “hadi al sazını da biraz eğlenelim” dediklerinde ortamı neşelendirebileceksiniz. Ayrıca becerinizi ve müzikal bilginizi arttırarak bundan para da kazanabilirsiniz. Hatta bunu meslek bile edinebilirsiniz.

Yaşınız kaç olursa olsun yeni birşeyler denemek için hiçbir zaman geç değil emin olabilirsiniz.

Haydi, şimdi işe koyulma zamanı!

Eğer henüz bir bağlamaya sahip değilsen bu yazıyı okuduktan sonra biraz araştırma yapabilirisniz. İsterseniz internetten istersenizde yaşadağınız şehirdeki müzik marketlerden bütçene uygun bir bağlama edinebilirsin. Başlangıç için pahalı bir bağlamaya gerek yok, “öğrenci bağlaması” dediğimiz uygun fiyatlı bağlamalar başlangıç için işinizi görecektir.

Bağlaması olupta yıllardır duvardan bir kere bile indirmemiş arkadaşlara sesleniyorum. Şimdi onu o duvardan indirip çalmaya başlamak için tam da doğru zaman. Yeni bir hobi edinmek ve müzikle uğraşmak size, ailenize ve çevrenizdeki insanlara çok iyi gelecek garanti veriyorum.

Neden bağlama çalmalısın?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin