Nerede O Eski Sıcak Ramazan Günleri

Nerede O Eski Sıcak Ramazan Günleri
Nerede O Eski Sıcak Ramazan Günleri

Nerede O Eski Sıcak Ramazan Günleri

Nerede O Eski Sıcak Ramazan Günleri? Eski Ramazanlar nasıldı? Sevgili okuyucularımız bugün sizlerle eskiden Ramazan ayı geldiğinde ülkemizde yaşanan o sıcak eski günleri hatırlatan ama maalesef ki artık yapılmayan etkinliklerden biraz da olsa bahsetmek ve yüzlerinizde eski sıcak Ramazan günlerinizi hatırlatacak bir makale yazmak istedim. Hazırsanız buyurun başlayalım.

Sevgili okuyucularımız, ülkemizde Ramazan demek sadece ibadet etmek, oruç tutmaktan ibaret olan bir şey değildi. Ramazan ayı geldiği zaman çarşı pazarlarda Ramazanın geldiğine dair mahya ışıkları yanar, Ramazan’ın geldiğine dair güzel yazılar yazılırdı. Hoş Geldin 11 Ayın Sultanı gibi yazılar yazılır ve sadece Ramazan ayına özel etkinlikler olurdu. Eskiden Ramazan Ayı geldiğinde ülkemizin her şehrinde ayrı ayrı Ramazan etkinlikleri olur ve Ramazan ayının sevinci bütün ülkede hissedilir her yer canlı ve ışıl ışıl olurdu. Ama bu değerlerimiz sanki artık eskisi gibi değil ve eski o eğlenceli Ramazan ayları yok gibi.

Eskiden Ramazan ayı gelmeden önce evlerimizde çeşitli hazırlıklar olurdu. Mesela bizim İç Anadolu bölgesinde özellikle dolaplara koymak ve kolaylık olması için Kayseri Mantısı, Sulu Köfte, İçli Köfte, Yaprak Sarması gibi yiyecekleri bütün komşular toplanır ve imece usulü ile her eve bu hazırlıklar yapılırdı. Yine ramazan ayında özelliklere evlere iftara sevdiklerimizi davet eder ve sofralar şenlik içinde olurdu. Ramazan ayı sadece oruç tutma ibadeti değil aynı zamanda birlik beraberlik içinde olmanın, beraber vakit geçirmenin en güzel yaşandığı bir aydı bizler için.

Eski Ramazanlar nasıldı?

Eskiden Ramazan ayında özellikle ramazana has yiyecek ve tatlılar olurdu mesela pide, güllaç tatlısı gibi sadece Ramazan ayında piyasaya çıkan ve Ramazan ayına özgü yiyecekler olurdu. Hala olmakta tabii ama o eski heyecanı vermediğini düşünmekteyim. Çünkü bazı şeyler artık sadece Ramazan ayına özgü olmaktan çıkmış olduğu için zamanla gereken değerini de kaybetmiş olduğunu düşünmekteyim

Eskiden Ramazan ayında biz çocukken oruç tutmamıza teşvik etmek için büyüklerimiz bize yarım gün oruç tutturur veya oruç tutmamız için bizlere oruç tutturup daha sonra ‘orucunu bana ver ben de sana harçlık vereyim’ gibi söylemleri olurdu. Çocukken oruç tutmak daha zevkliydi mesela her gece davulcuyu bekler ve bakardık. İftar saati gelene kadar koştura koştura oyun oynar ve iftarı zor ederdik. Oruç tutmak hep önemli bir şey ve büyüdüğünü kanıtladığını göstermek için, büyüklerden aferin duymak için hep önemli bir şeydi. Ama şimdi bunlar kalmadı.

Eskiden Ramazan ayında televizyonlarda reklamlar hep Ramazana ayına özel olur ve hep kalabalık sofralar, birlik beraberlik anlatılırdı. Ama şimdi bu reklam neredeyse hiç yok. Ramazan ayına özel televizyonlarda sadece Ramazan ayına özel programlar olurdu. Hala var tabii ama eskiden bu programlar çok farklıydı. Hatta her yaş kesimine hitap etmesi için Ramazana özel Karagöz Ve Hacivat oynatılırdı.

Eski Ramazan gelenekleri

Eskiden Ramazan ayında davulcular olurdu. Şimdi bunlar artık neredeyse yok denilebilecek kadar azalmış durumda. Davulcu mani söyler ve mahallede ki insanları kaldırmak için belirli bir saat boyunca davul çalardı. Ama artık bunu kimse yapmıyor ve yapanlarda bu duruma çok önem vermeyip davulu çalıp geçiyor. Ramazan ayında iftar vakti top patlardı ve her şehirde bu top sesi duyulurdu. Gerçi bu hala var ama sanki artık yavaş yavaş bu da azalıyor gibi.

Eski Ramazanlar nasıldı? Ramazan ayında özellikle çeşitli etkinlikler düzenlerdi her şehrin belediyesi mesela Karagöz ve Hacivat olurdu, sokaklarda macun satan, pamuk şeker satan, elma şekeri satan amcalar olurdu. Her bir sokak ışıl ışıl olurdu. Bilirdiniz Ramazan ayının gelmiş olduğu ve bereketi ile gelmiş olduğunu.

Ama artık bu değerlerimiz neredeyse birçoğu önemini ve mahiyetini kaybetmiş durumdadır. Ama o eski sıcak Ramazan günlerine dönmemiz çok zor değildir. Özellikle ülkemiz bu zor günlerden geçiyorken herkesin yüzünde bir tebessüm ve sıcaklık yaratmak zor değildir. O eski sıcak Ramazan ayında yapılan her bir değerimizi tekrar yaprak ülkemize motivasyon sağlayabilir ve hala umudun var olduğunu gösterebiliriz. O eski güzel günlere tekrar gidebiliriz. Bizler yeter ki bize ait olan değerleri kaybetmeyelim ve yaşatmak için sımsıkı sarılıp bırakmayalım.

Peki siz sevgili okuyucularımız bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Sümeyye Nur Gündüz

 

Nerede O Eski Sıcak Ramazan Günleri

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin