Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir
Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir; Vücudumuz potasyumu kendi kendine üretememektedir. Bu yüzden gün içinde dışarıdan alınması gereken vitaminlerin başında gelir. Böbreklerin işlevini yerine getirmede oldukça etkili bir vitamin olan potasyum eksikliği durumunda pek çok belirti ortaya çıkmaktadır. Özellikle mide sorunlarına yol açan potasyum eksikliği mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur. Kemik ve kas sistemi üzerinde etkileri yadsınamayacak kadar fazladır.

Bu yüzden erken çocukluk, gençlik gibi gelişimin hızlı olduğu dönemlerde potasyum düzeyinin yerinde olması önemlidir. Sağlıklı bir gelişim ve büyüme için mutlaka eksikliği durumundadır tedavi edilmeli, gerekirse ilaç desteği alınmalıdır.

Vücudumuzdaki karbonhidrat ve oksijen dengesinin sağlamaya yarayan potasyum günde en az 100 mg alınmalıdır. Sodyum ile bir araya gelen bu vitamin vücudun elektrik dengesini sağlar. Pek çok meyve sebzenin içinde bulunan bu vitaminin her gün düzenli olarak alınması gerekir. Potasyumun vücuda yeterli miktarda alınması önemlidir, çok fazla alınması vücutta gereğinden fazla bulunması da iyi değildir. Bu dengenin iyi sağlanması gerekir.

Potasyum Eksikliği Belirtileri

Vücuttaki potasyum miktarının düşmesi pek çok belirtiyi de beraberinde getirir. Potasyum eksikliği belirtileri arasından bazıları ise şu şekilde sıralanır;

• Kas ve kemik sağlığı için oldukça önemli olan potasyum eksikliği durumunda kas ağrıları oluşur.

• Sinir hücrelerine etki eden bu vitamin eksik olduğu durumlarda çabuk yorulma, halsizlik gibi bazı belirtiler ortaya çıkar.

• Bağırsakların düzenli ve düzgün çalışması için gerekli olan potasyum, vücutta gerektiğinden az olursa mide sorunları ortaya çıkmaya başlar. Özellikle potasyum eksikliği durumunda kabızlık şikayetleri sık görülmektedir.

• Sinir hücrelerinin uyarılmasında çok büyük bir paya sahip olan  durumunda organlar yeterince uyarılmamaya başlar. Bu durumundan en çok mide etkilenir. Kusma, bulantı gibi şikayetler ortaya çıkar.

• Kanda bulunan hücreler yeterli miktarda oksijen alamadığı için yüksek veya düşük tansiyon riski, kansızlık gibi sorunlar ortaya çıkar.

• Solunum sıkıntısı oluşturan potasyum eksikliği aynı zamanda düzensiz kalp atışlarına da neden olmaktadır.

Potasyum Bulunan Besinler

Potasyum vücudun kendi kendine üretemediği ve dışarıdan besinler yoluyla alınması gereken bir vitamindir. Potasyum pek çok meyve ve sebzede bulunur. Potasyum bulunan besinler ise şunlardır;

• Kuru erik: Günde bir porsiyon yenilen kuru erik günlük potasyum ihtiyacının %40’ını karşılar.

• Somon: Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan somon aynı zamanda potasyum kaynağıdır. Bir porsiyon somon balığı içinde günlük potasyum ihtiyacının %30’u Bulunur.

• Kuru Fasulye: Günlük potasyum ihtiyacını yüzde yüz karşılayan nadir besinlerden biridir. Gelişim çağındaki çocuklar için bolca tüketilmesi tavsiye edilir.

• Ispanak

• Havuç suyu

 

Dikkatinizi çekebilir; Balık yağının faydaları nedir

Potasyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin