Protein tozu zararlı mı?

Protein tozu zararlı mı
Protein tozu zararlı mı

Protein tozu zararlı mı?

Protein tozu zararlı mı? Protein toz kullanımı son yıllarda epey bir artış göstermektedir. Peki, protein tozunu bilinçsiz bir şekilde kullanırsak bizi hangi tehlikeler bekler? Protein tozunu kimler kullanabilir ya da kimler kullanamaz? İşte yanıtı…
Protein Nedir? Vücudumuzun en önemli yapı taşlarından biri de proteinlerdir. Her insanın protein ihtiyacı farklı olabilmektedir. Bu durum, bazı kişilerde daha fazla da olabilmektedir. Örnek verecek olursak hamile ve emziren kadınların, hastaların, çocukların ve de spor yapan bireylerin protein ihtiyacı daha da artmaktadır. Bireyler, protein ihtiyacını karşılamak üzere, protein tozu alımına da başvurmaktadır.

Protein tozlarının birtakım yararları bulunmaktadır. O yararlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hem enerji hem de güç vermektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de söyleyebiliriz.
  • Hücreleri onarmakta ve yenilemektedir.
  • Gerek hücre içi gerekse de hücre dışında yer alan bazı sıvıların dengede tutulmasını da sağlamaktadır.
  • Protein tozları, vücudun protein ihtiyacını da karşılamaktadır.
  • Oluşan yaraların daha çabuk iyileşmesini de sağlamaktadır.
  • Metabolizmayı da hızlandırmaktadır. Bu sebeple, kilo kaybı yaşanmasına da neden olmaktadır.
  • Hem kas sisteminin hem de sinir sisteminin koordineli olarak çalışmasını sağlamaktadır.

Doğal gıdalar tercih edilmelidir

Yukarıda protein tozu için sağdığımız tüm bu özellikleri, eminiz ki çoğu kişi bilmiyordu. Ancak bu yazdıklarımız sizi yanıltmasın. Bundan sonra söyleyeceklerimizi can kulağıyla dinlemenizi tavsiye ederiz. Protein tozunun yararları olsa da, gereğinden fazla olarak alınan proteinin yarar yerine zarar getirebildiğini de söylemek isteriz. Aslında uzman doktorlar, protein tozları almak yerine, mutlaka ihtiyaç doğrultusunda, kaliteli protein içeren doğal ürünler, bitkisel ve hayvansal doğal besin kaynaklarını tercih etmektedir.

Fazla tüketilmesi, börekleri olumsuz etkiliyor

Proteinler, sağlıklı kas ve bağ dokusunun büyümesi için son derece gereklidir. Ayrıca proteinler, vücut kompozisyonu açısından önemli ve de atletik performansta da artış sağlamaktadır. Özellikle de çalışma sonrasında, hem kas dokusunun büyümesi hem de onarılması için çalışmaktadır. Protein tozları, günümüzde sık şekilde kullanılmaktadır. Bu tozlar genel itibarıyla, yoğun bir şekilde yapılan spor sonrası, artan protein ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Ancak sizlere çok ciddi bir durumdan bahsetmek istiyoruz. Diyet yoluyla ya da protein tozları aracılığıyla fazla protein alımı, maalesef böbrekler üzerinde olumsuz bir etki yapmaktadır. Çok sağlıklı böbreklere sahip bireylerde, protein tozuyla alakalı sorunlar yaşanmayabilir ancak kişilerin protein tozu alımı devam ederse eğer, bu kişilerin böbrek taşı olmak üzere pek çok böbrek hastalıkları riski ile de karşılaşabileceğini söylemek isteriz.

Proteinlerin vücutta kullanıldıktan sonra yıkıldığını belirtmek isteriz. Bunun sonucunda, yıkım ürünleri olarak vücut için pek çok zararlı madde açığa çıkmaktadır ve de bunlar sağlıklı böbrekler tarafından idrarla dışarı atılmaktadır. Fakat kişide böbrek yetersizliği varsa eğer, bu maddeler dışarı atılmamaktadır. Bu durum, böbrek problemi yaşayan bireyleri daha da zorlamaktadır. O sebeple bazı böbrek hastalıklarında, diyet esnasında kesinlikle protein kısıtlamasına da gidilmelidir.

Mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır

Kişiler, asla kendi kararlarıyla protein tozuna başlamamalıdır. Bu hususun altını mutlaka çizmemiz gerekmektedir. Böbrek rahatsızlıkları, hem sinsi hem de sessiz seyreden hastalıklardır. Bireylerin bu esnada, böbrek hastası olduklarını bilmediği anlar da olabiliyor. Bunun üstüne bir de protein tozu tüketildiği takdirde, böbrek yetmezliği sorunu ilerleye bilmekte, hastalık hiçbir şekilde yoksa bile ortaya çıkabilmektedir. Genel itibarıyla spor eğitmenleri böbreklerin sağlam olduğu durumlarda, protein tozunu önermektedir. Fakat kimse böbreğinin sağlam olup olmadığını bilmiyor ya da kontrol ettirmiyor.

Protein tozu kullanmak isteyen kişiler, kesinlikle doktor kontrolünden geçmelidir. Bu evrede kişiler, oldukça sağlıklıysa ve de doktorları da onay verirse protein tozunu kullanabilmektedir. Ancak yine de aşırı bir şekilde tüketilmemesi lazım. İleride büyük sorunların yaşanmaması adına, bu duruma mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Protein tozu zararlı mı?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin