Şehzade Kebabı Tarifi

en pratik Şehzade Kebabı Tarifi
Şehzade Kebabı Tarifi

Şehzade Kebabı Tarifi

Şehzade Kebabı Tarifi’ ni bugünkü makalemizde paylaşıyoruz. Patlıcanla yapılan en lezzetli yemeklerden biri olan şehzade kebabı Osmanlı mutfağına ait bir yemektir. Yapımı her ne kadar biraz zahmetli olsa da enfes bir tada sahip olan şehzade kebabı et severlerin en çok tercih ettikleri yemeklerin arasında yer alır. Genellikle pilav ve cacıkla servis edilen bu yemek davet sofralarına da oldukça yakışmaktadır. Şehzade kebabı malzemeleri ve yapılışı aşağı yer almaktadır.

Şehzade Kebabı Malzemeleri

  • 5-6 adet kadar patlıcan
  • 1 kilo dana eti
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3-4 adet yeşil biber
  • 3-4 diş kadar sarımsak (sarımsağın faydaları)
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı kadar domates salçası
  • 2 su bardağı et suyu

Servis için üzerine

  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan dilimi
  • Birkaç adet biber

Malzemelerin taze olması yemeğin lezzetli olması açısından önemlidir. Bu yüzden şehzade kebabı yaparken kullandığınız malzemelerin taze olmasına özen gösteriniz. Kullandığınız et ise mutlaka dana eti olmalı ve yarım yağlı olmalıdır.

Şehzade Kebabı Yapılışı

Bu yemeğin yapılışı her ne kadar emek ve zaman istese de ortaya çıkan sonuç için verilen tüm emeklere değecek bir lezzettir. Sebze ve kırmızı etin harmanlandığı şehzade kebabı yapılışı ise şu şekildedir;

Şehzade kebabı yapımına öncelikle dana kuşbaşı eti haşlayarak başlanmaktadır. Öncelikle dana kuşbaşı et düdüklü tencereye alınarak üstünü hafif aşana kadar su eklenir. Daha sonra ise önce ağzı açık kaynaması beklenerek üstüne biriken köpükler bir kaşık yardımıyla alınır. Ardından düdüklü tencere kapağı kapatılarak buhar çıktıktan sonra 10 dakika kadar kısık ateşte etler haşlanır.

Patlıcanlar alacalı olarak soyulduktan sonra küçük küpler halinde doğranır, 20 dakika kadar tuzlu su içinde bekledikten sonra havlu kağıt üzerine alınarak fazla suyu alınır. Ardından bol yağda kızartılır.

Bu sırada düdüklünün kapağı kontrollü olarak açılarak etlerin suyu süzülür.

Ayrı bir tava veya tencere içine sıvıyağ alınarak küp küp doğranmış soğanlar pembeleşene kadar kavurulur. Daha sonra ise üzerine küçük doğranmış biber ve sarımsak eklenerek kavurmaya devam edilir.

Malzemelerin içine karabiber, pul biber, isteğe bağlı farklı baharatlar ve tuz eklenerek iyice karıştırılır.

Kavrulan malzeme üzerine haşlanmış etler alınarak birkaç dakika kavrulur.

Fırın tepsisi içine önce kızartılmış patlıcanlar koyulur. Ardından etli malzeme her yere eşit dağılacak şekilde patlıcanların üstüne yayılır.

Üzerini süslemek için domates dilimleri ve biberler koyulur.

Sosu için derin küçük bir kabın içine salça ve et suyu karıştırılarak fırın tepsisi içindeki yemeğin her yerine eşit şekilde dağıtılır.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında biber ve domatesler iyice kızarana kadar pişirilir. Fırın ayarına göre değişse de genel olarak kızarması 20 dakikayı bulmaktadır.

Afiyet olsun…

Tuzla Gazetesi

Şehzade Kebabı Tarifi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin