Sigorta Primi Nedir Nasıl Hesaplanır?

Sigorta Primi Nedir Nasıl Hesaplanır?
Sigorta Primi Nedir Nasıl Hesaplanır? en kolay

Sigorta Primi Nedir Nasıl Hesaplanır?

Sigorta primi nedir nasıl hesaplanır? Çalışan kişilerin en fazla merak ettiği konulardan bir tanesi olan sorusudur. Bu konu ise, kendi gelecekleri ve özellikle emekliliklerini direkt olarak etkileyen soruların başında gelmektedir. Düzenli olarak çalışan kişiler ise emekli olabilmeleri için, belli bir sigorta primini doldurmaları gerekmektedir. Çalışmış oldukları günlerin ne kadar olduklarını ise, e-devlet üzerinden rahatlıkla görebilmektedirler.

Çalışma hayatları boyunca yanında çalıştıkları iş verenler tarafından ödenen sigorta primlerinin toplanması sonucunda ise, emekli olabilmektedirler. Eğer emeklilik için sigorta primlerinizi hesaplatmak isterseniz, bu işlemi bir mali müşavirden yardım alarak yapabilirsiniz. Bu sayede kaç yaşında emekli olacağınızı ve eksik olan prim gün sayısının olup olmadığını, kendi gözünüzle görecek ve bilgi sahibi olacaksınız. Eğer isterseniz sigorta konusu hakkında bilgi sahibi olan kişilere de, sigorta prim hesaplatması yaptırabilirsiniz.

Sigorta Primi Hesaplanması Nasıl Yapılmaktadır?

Sigorta primleri, sigorta türlerine göre hem gün olarak, hem de sayı olarak değişkenlik göstermektedir. Sigorta primi hesaplanması ise, bu detayların durumuna göre değişkenlik gösterir. Bazı kriterlerin bulunması ise, sigorta primi hesaplamasında önemli etken oluşturmaktadır.

Bunlar ise şu şekildedir.

  • Sigorta primi hesaplaması yapılırken, teşvik türünün nasıl olması gerektiğine bakılır.
  • Eğer kazanmış olduğunuz teşvik hakkınız bulunursa, hesaplama işlemi bu prime göre yapılır.
  • Eğer süresi geçmiş olan primleriniz bulunursa, sigorta prim hesaplanmasında her hangi bir indirim olmaz ve hesaplama bu şekilde yapılır.

Sigorta uzmanı kişinin bu kriterler ile yapmış olduğu hesaplamalar sonrasında, hangi gün ve yılda emekli olacağınız ortaya çıkar.

Sigorta Primi Hesaplanması Prim Tutarı Nasıldır?

2021 yılının gelmesi ile beraber asgari ücretin 2.825 tl 90 kuruş olması, prim hesaplamalarınızda etkili olmaktadır. Aylık olarak iş veren tarafından sigortaya ödenen prim tutarı ise, en az 1400 tl olmaktadır. Hesaplama yapılırken ise, indirim olmadan ödenmiş olan aylık prim tutarı üzerinden yapılmaktadır. Çalışma hayatınız boyunca eksiksiz olarak primlerinizi ödemeniz ise sizlere, hesaplama yapılırken 5 puan kazandırmaktadır ve indirimden yararlanmanızı sağlamaktadır. Sigorta primi hesaplanması prim tutarı ise bu bağlamda büyük önem kazanmaktadır. Hesaplama brüt fiyat üzerinden yapılmaktadır ve bu şekilde yansımaktadır.

Sigorta Primi Hesaplanmasındaki Kriterler Nelerdir?

Hem memur kesimi, hem de işçi sınıfında sigortalı olarak çalışan kişileri sigorta primi hesaplaması ilgilendirmektedir. Sigorta prim günlerinin hesaplanma işlemi yapılırken bazı kriterler bulunmaktadır ve bu kriterlere azami dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kriterlerin başında ise tescilinizin olup olmadığıdır. İş hayatınız boyunca 4A olarak görülen tesciliniz, çalıştığınız kişinin vereceği bildirge ile orantılı şekilde olmalıdır. Sizleri iş yerlerinde çalıştıran olan firmanın, sizin ile ilgili olan ve size kazanç sağlayacak olması ise, firma yetkilisinin bildirgeyi üzerine alması ile olacaktır. Bir kişinin yanında çalışmıyor ve kendi işinizin sahibi iseniz 4B statüsünde görüneceksiniz ve hesaplama bu doğrultuda olacaktır.

Yarı Zamanlı Çalışan Kişinin Sigorta Primi Hesaplaması Nasıldır?

Sigorta prim hesaplanması yapılırken, kişinin tam gün olarak mı? yoksa yarı zamanlı olarak mı? çalıştığına bakılır ve ödenen primler bu şekilde hesaplanarak toplanır. Tam gün ile part time olarak çalışan kişilerin primlerinin hesaplanması farklı olmaktadır. İş kanunun 63 üncü maddesi gereği part time çalışan bir kişinin haftalık olarak en az 45 saat çalışması gerekmektedir. Bu iş günü içerisinde ise bir gün izini bulunmaktadır. Yarı zamanlı çalışan bir kişinin priminin hesaplanması ise, çalışılan toplam çalışma süresinin 7,5’a bölünmesi ile ve sonrasında hesaplanması olmaktadır.

Tam Zamanlı Çalışan Kişinin Sigorta Primi Hesaplanmasının Rakamsal Değerleri Nasıldır?

Bir iş yerinde tam zamanlı olarak çalışan bir kişinin, çalıştığı gün sayısı olan primlerinin hesaplanması ise, brüt üzerinden olmaktadır. Rakamsal değerli ise, iş veren ile çalışan dışında, çalışmadığı günlerdeki oranların baz alınması ile olmaktadır. Sigorta primlerinin oranları ise hesaplama yapılırken sabit olmaktadır. Çalışan kişinin ödenen sigorta prim oranı ise, %14’tür ve bu rakamın içerisine, %20 iş veren payı girmektedir. Çalışan kişinin işsizlik oranı ise, %1 olmaktadır. İş verenin işsizlik oranı ise %2 olarak hesaplanmaktadır. Bazı şirketlerin ise güncel teşviklerden yararlanmak istemeleri, hesaplama esnasındaki prim tutarlarında değişikliğe neden olmaktadır.

Dikkatinizi Çekebilir; Yıl sonuna kadar Bağkur prim borcu olanlara sağlık hizmeti devam edecek

Sigorta Primi Nedir Nasıl Hesaplanır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin