Sosyal Medya Videoları ve Elektra Kompleksi

Sosyal Medya Videoları ve Elektra Kompleksi
Sosyal Medya Videoları ve Elektra Kompleksi

Sosyal Medya Videoları ve Elektra Kompleksi

Sosyal Medya Videoları ve Elektra Kompleksi. Son zamanlarda daha doğrusu hayatımıza sosyal medya girdi gireli birçok içerikte videolar çekiyoruz. Kimileri etkili ve faydalı olabilirken kimileri ise gerçekten zararlı olabilmekte ve hayatımızı olumsuz yönde etkilemektedir.

Bugün siz sevgili okuyucularımızla sosyal medyada çok fazla gördüğüm ve karşıma çok fazla çıkan, bazı çiftlerin çocuklarını kullanarak yapmış oldukları video ve fotoğraflardan bahsetmek istiyorum. Öncelikle çocukları bu şekilde kullanarak üzerlerinden prim yapmak ne kadar doğru bilemiyorum. Zaten sosyal medya hayatımıza girdi gireli her şeyimiz bir gösteriş halindeyken bu işin için bir de çocuklarımızı katıyoruz.

Elektra Kompleksi ve Çocuklar

Çocuklarının komik ve eğlenceli olduklarını düşündükleri fotoğraflarını ve videolarını koyuyorlar. Özellikle en çok karşıma çıkan şey ise kız çocukları ile babalarının çekmiş oldukları videolar. Bu videoların içerikleri nasıl diye sorarsanız şu şekilde: Kız çocukları babaları ile anneyi ekarte edecek şekilde videolar çekiyor. Yani bu ne demek derseniz bu kız çocuklarında Elektra Kompleksi dediğimiz psikolojik terimi daha çok ön plana çıkarmaktadırlar.

Bu nasıl oluyor? Derseniz birkaç görmüş olduğum videolardan bahsetmek istiyorum sizler için ki daha anlaşılır bir şekilde ilerleyebilelim. Video anne tarafından çekiliyor baba ve kız çocuğu var kız çocuğu annesinin yüzüğünü takmış annesi kızından yüzüğü istiyor ama kızı vermek istemiyor ve babam bu yüzüğü bana aldı diyor ve babası da evet kızım sana aldım diyor.

Bu video bakıldığı zaman çok zararsız sevimli hatta babası ve kızının arasındaki sevgiyi gösterir gibi dursa da o kız çocuğunda ne tür bir etkinin bıraktığını kestiremiyoruz. Daha sonra yine videoda baba anneye bir hediye alıyor ve kızına bak baban bana ne almış diyor. Kıskandırmak ister ve daha sonra kızı babasına soruyor ve baba bana mı aldın annemi mi diye babası sana aldım kızım diyor ve annenin elinden o hediyeyi alıp kızına veriyor. İlginizi çekebilir; Sosyal medya’ nın kamuoyuna oluşumuna etkisi nedir?

Oedipus ve Elektra Kompleksi

Bu tarz videolar o kadar çok ki bu anlatmış olduklarım sadece birer örnek. Şimdi bunlar çok masum görünebilir ya da zararsız ama o kız çocuğu daha çok küçük ve büyüme çağında bu yüzden de bizim gördüğümüz kadar masum ve sevimli bir etkiyi o kız çocuğunda bırakmıyor olabiliriz. Bu yüzden siz sevgili okuyucularımla öncelikle biraz Sigmund Freud’un, Elektra ve Oidipus ve Elektra kompleksinin ne olduğunu biraz bakalım istiyorum.

Bu terimler nedir? ya da Sigmund Freud kim? İçimizden psikoloji ile ilgilenen okuyucularımız varsa şimdiden tebessüm ettiler bile. Ama bilmeyen, tanımayan sevgili okuyucularımız şimdi sizler için kısaca bu kişi ve terimler için birer tanıtma yapmak isterim. Öncelikle Sigmund Freud 1856 yılında Avusturya’da doğmuş, Psikanalizin kurucusu olan bir nörologtur.

Bu Elektra ve Oidipus Kompleksi ise kendisine ait gözlemiş olduğu terimlerdir. Bilincin sadece görünen yanlarını değil görünmeyen yanlarını da görmek isteyen Freud bilinçaltı ile ilgili çalışmalar yapmış ve bu çalışmların sonunda Psikanaliz kuramını bulmuştur.

Psikanaliz kuramının içerisinde yer alan Elektra ve Oidipus Kompleksi ise tıp dünyası için bile önemli olmuştur. Bu kompleksler ne demektir? Sigmund Freud aslında bu şekilde ikiye ayırmayı doğru bulmaz ve bu iki kompleks için de Oidipus Kompleksi demektir. Oidipus Kompleksi ise, karşı cinsteki ebeveynleri sahiplenme ve kendi cinsinden olanı saf dışı etme şeklinde tanımlayabiliriz.

Elektra Kompleksinde kız çocuğu annesini çok sevmektedir

Ama biz bu konuyu Oidipus ve Elektra şeklinde inceleyeceğiz. Oidipus Kompleksi erkek çocuklar için kullanılır ve erkek çocuğu büyüme çağında iken annesine karşı bir ilgi duyar ama evde güçlü bir otorite olan babayı gördüğü zaman her iki ebeveynden de zamanla uzaklaşır. Ama olay Elektra Kompleksi yani kız çocukları için kullanılanda en azından sonu bu şekilde bitmemektedir. Elektra Kompleksinde kız çocuğu annesini çok sevmektedir. Ama zamanla benzer organların hem annesinde hem de kendinde olduğunu görür ve babaya karşı bir ilgi başlar ve yani rakip düşman gibi görür.

Sosyal Medya Videoları ve Elektra Kompleksi

Her iki kavramda da çocukların büyürken hem cinsleri olan anne ve babalarını rakip görme düşman görme olayı olsa bile kız çocuklarında olay bence daha farklıdır. Bu iki komplekse örnek verecek olursak anne ve baba birbirleri ile yakınlaşınca birden bire çocuğun ağlaması buna örnek olarak verilebilir. Ve bu kompleks fallus dönemi dediğimiz bir dönemde yani çocukların 3-5 yaşlarında gözlemlenir. 5 yaşından sonra bu kompleks ya da karmaşa dönemi etkisini yitirmeye başlar ve duraklama dönemine girmektedir. Şimdi gelin asıl konumuza dönelim.

Elektra Kompleksinde, kız çocukları annelerine karşı olumsuz düşünceler beslemeye başlar ve babalarının yanında annelerini görmek istemezler. Çünkü anneleri kendileri için artık bir rakiptir. Çocuklukta bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlatamayan kız çocukları ilerleyen yaşlarda yani büyüdüğü zaman olgun erkeklere karşı hem duygusallık hem de cinsellik konusunda eğilim gösterebiliyorlar. İşte bu tarz olumsuzluklar ile karşılaşmamak için çocuklarımızı sağlıklı bir şekilde ve sağlık bir ortamda büyütmek en doğrusu olur.

Kız çocukları annelerine karşı olumsuz düşünceler besleyip annelerini kendilerine rakip görmektedir

Gelelim gözlemlemiş olduğum şeye bu sizlerle sosyal medya da görmüş olduğum videoların  sevimli, masum, zararsız, baba ile kız çocuğu sevgisini gösterirmiş gibi olan videoların aslında sağlık olduğunu düşünmüyorum. Ve o videolarda çekilen kız çocuklarının da ilerleyen zamanlarda Elektra Kompleksini doğru bir şekilde atlatamadıkları için psikolojik sorunlar ile karşılaşabileceklerini düşünüyorum.

Çünkü bu videolarda kız çocukları annelerine karşı olumsuz düşünceler besleyip annelerini kendilerine rakip görmektedirler. Ve bu kompleks zaten varken bu çekilen videolar ile anne ve babaların kız çocuklarının bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmasını sağlamıyorlar ve sanki daha çok uyandırıp ön plana çıkarıyor gibiler. Ayrıca sırf bunu sosyal medyada çok fazla izlendiğini düşünerek yapmaya devam etmeleri en azından benim için içleri acısı doğrusu.

İşte videoda kız çocuğu hazırlanıyor annesi gibi ve annesi nereye gittiğini soruyor kızı ise babamla gezmeye gidiyoruz diyor annesi ben de gelebilir miyim diyor ve kızı hayır gelemezsin anne diyor. İşte yukarda size anneyi ekarte etme dediğim şey buydu ve bu her videoda neredeyse var. Anneye karşı olumsuz ve kıskanç duygular besleyen kız çocuklarının fallus döneminde görülen Elektra Kompleksinin normal bir şekilde atlatmasına engel olup daha çok körüklüyorlar. Umarım bu anne ve babalar ne yaptıklarının farkındadırlar çünkü ilerleyen zamanlarda büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kalabilirler.

Yetişen çocuklar bizim çocuklarımız

Ben bir uzman değilim tabi ama sizlerle gözlemiş olduğum bir konuyu bu şekilde ele alıp değerlendirmek istedim. Sevgili okuyucularımızdan bu konuda uzman olanlar varsa elbette eksiklerimin olduğunu görebilirler. Ama yetişen çocuklar bizim çocuklarımız ise hepimizin geleceği için sağlıklı çocukların yetişmesini istemek ve yetişen çocuklar için kaygılanmak hepimiz için normal ve doğal. İşte bu yüzden siz sevgili okuyucularımla bu makalede gözlemlemiş olduğum ve gözlemlediğim konu hakkında tedirgin olduğum bir durumu paylaştım. Peki siz sevgili okuyucularımız bu konu hakkında neler düşünüyorsanız? Sizlerin de bu şekilde görüp gözlemlediğiniz ve yanlış bulduğunuz videolar var mı?

Sümeyye Nur Gündüz

Sosyal Medya Videoları ve Elektra Kompleksi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin