Stresimizi Yenmek için Ne yapmalıyız?

Stresimizi Yenmek için Ne yapmalıyız
Stresimizi Yenmek için Ne yapmalıyız

Stresimizi Yenmek için Ne yapmalıyız?

Stresimizi Yenmek için Ne yapmalıyız? Öncelikle derin anlamları olan bu konuya girmeden önce stresin bize yararları olup olmayacağından konuşmak isterim. Bana kalacak olursa stres çoğu zaman bize hedeflerimizi hatırlatan ve harekete geçmemiz için bizi sürekli dürtükleyen ve ayağa kalkıp mücadele etmemize yarayan bir dürtü. Siz hiç bu tarafından bakmış mıydınız?

Tabii çoğu şeyde olduğu gibi bu konuda da belirli bir sınırlayıcı olmalı. Ne demişler her şeyin fazlası zarar. Peki biz bu stresin az mı çok mu ya da zarar mı fayda mı sağladığını nerden ve nasıl anlayacağız?

İşte şimdi bu bütün soruların cevabını yazımda vereceğim sizlere:

Öncelikle stres nedir? Stres Neden Oluşur? Stres çoğu zaman bizi boğarmışcasına içimizi daraltan ve bizi sıkan karmakarışık bir ruh hali durumu. Aynı zamanda stres vücudun bir takım olumsuz olaylardan etkilenmesi ve bunlara fiziksel ve psikolojik tepkiler göstermesi olayıdır.

Öncelikle sınava hazırlanan bir öğrenciyi düşünelim. Sınavı hayatının merkezine koyuyor ve her şeyi geri planda bırakıp sadece sınav için doğmuş gibi yaşıyor çoğu zaman çünkü bu toplumun biz öğrencilere dayatmış olduğu bir sistem var bundan dolayı kişi kendini çalışmak zorunda ve bir şeyleri başarmak için hırslandırıyor. Bu taraftan bakınca olumlu etkisini görüyoruz ancak doz bir tık daha arttığı zaman işler öyle bir tersine dönüyor ki. Kişinin hayatı kararıyor stres başına çöküyor ve kişi yapabilecekken istemsiz bir umutsuzluk karamsarlık kişinin içine kapanmasına sebep oluyor işte tamda burada bunu nasıl engelleyebiliriz ne yapmamız gerekir bunlardan bahsedeceğim.

Kişi stresli olduğu zaman vücut cortisol denen bir hormon salgılıyor. Bu hormon düşünme, öğrenme ve odaklanmaya engel olan bir hormon. Yorgun, gergin ve depresyona girmeye hazır bir ruh hali ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda kişinin direnci azalıyor ve bağışıklığı zarara uğruyor bundan dolayı da hastalıklara yakalanma ve hasta düşme ihtimali daha da artıyor.

Stresi azaltmak için:

  • Vücudunuzun size verdiği sinyallere dikkat edin.
  • Yorgun hissettiğiniz zaman kendinize izin verin ve iyi bir uyku çekip uykunuzu alın.
  • Kendinizi iyi hissettirecek, rahatlatan şeyler yapın.
  • Arada bir hiçbir şey yapmayı da deneyin.
  • Oturun ve sadece düşüncelerinizle birlikte kalın, onlara kulak verin.
  • Stresli olduğunuz zaman sizi mutlu eden, güldüren ve hayata bağlayan güzel anılarınızı hatırlayın.
  • Sürekli aynı şeyi düşünmeyin.
  • Bazen de sadece tek başına düşünmek yetmez, güvendiğiniz bir arkadaşınızla duygularınızı paylaşabilirsiniz.
  • Eğer durum çok ilerliyorsa bir uzmandan yardım almak oldukça faydanıza olacaktır.
  • Stres konusunda uzmanlaşmış kişilere sorduğumuzda alınabilecek tavsiyelerden biri de hafif egzersiz yapmak cevabı olacaktır.
  • Mesela tempolu yürüme, küçük egzersizler ya da yüzme gibi.
  • Açık bir havada tempolu yürüyüşünüzü yaparken bir yandan da sevdiğiniz bir parça ya da podcasti dinlemek size iyi gelecektir.
  • Kendinizi bir şeyler yapmak için zorlamayın bu şey stresinizi yenecek olsa bile. Çünkü zorunda hissetmek sizi istemediğiniz bir olayı yapıyor durumuna getirir ve şayet yapamadığınız durumda bu şey sizi tekrar strese sokabilir.
  • Sürekli kafanızı kurcalayan ve sizi strese sokan şeyden uzaklaşmak için kendinizi bir aktivite ile meşgul edebilirsiniz bu kitap okumak olabilir, yazı yazmak olabilir, temizlik yapmak olabilir ve daha da çeşitlendirebilirsiniz sevdiğiniz aktivitelere göre.
  • Eğer yalnızsanız ve içinizi dökecek her hangi bir kimse yoksa yazı yazarak duygularınızı defterinize aktarabilirsiniz.
  • Bir hayvan edinip ona bakmak ve sevmek günün telaşesinden sizi birkaç dakika uzaklaştırıp size güzel dakikalar yaratacaktır.
  • Ve unutmayın ki hiçbir şey sizden önemli değil ne sınav kaygısı ne de başka bir durum. Siz yeter ki kendinize bakın kendinizi sevin ve yaptıklarınızı görün ve günün sonunda ne olursa olsun ne kadar olursa olsun kendinizi evet bugün böyle geçti ve bir şeyleri başarmak için çabaladım diyerek kendinizi takdir edin.

Sağlıcakla Stressiz Kalın!….

Stresimizi Yenmek için Ne yapmalıyız?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin