TURCOVAC Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TURCOVAC Hakkında Bilinmesi Gerekenler
TURCOVAC Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TURCOVAC Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TURCOVAC Hakkında Bilinmesi Gerekenler nelerdir? Korona virüsüne karşı yürütülen aşı çalışmalarında Türkiye’de elini taşın altına koydu ve ülke içinde yürütülen 17 yerli aşı çalışmaları içerisinde TURCOVAC aşısının daha etkili olduğu öngörüldü. Ve bu aşı yakın zaman içerisinde kullanıma geçmesi planlanıyor. Peki yerli aşı Turcovac hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz. Diğer korona virüsü aşılarına göre farklı nedir, bu yazımızda yerli aşı hakkında bilinenler konusuna değineceğiz. İşte konunu detayları…

TURCOVAC Aşısı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Bildiğimizi üzere yerli aşımız içerisinde yer alan Turcovac aşısı Erciyes Üniversitesinin geliştirilmiş ve Türkiye’de öne çıkan yerli aşılar arasında yer almaktadır. Aşı çalışmaları üç fazda tamamlandı ve üçüncü fazın sonunda 40 bin 800 gönüllü kişi aşılandı. Gönüllüler 18 ile 55 yaş aralığında kişilerden oluşmaktadır. Gönüllüler arasında daha önce hiç korona virüs olmamış ve daha önce aşı yaptırmamış kişiler arasından seçildi. Ayrıca bu kişiler daha önce bilgisayarlı tomografisi testi olmayan veya antikoru pozitif olmayan kişilerden oluşmaktadır.

Aşının Etkileri Nasıl Anlaşılır

Erciyes üniversitesinde geliştirilen yerli aşı ile ilgili merak edilen sorulardan bir tanesi de aşının etkileri nasıl anlaşılır sorusu oldu. Yerli aşı ile aşılanan gönüllüler birer hafta ile kan testlerinden geçirilip aşını korona virüse karşı antikor oluşumu ve diğer parametrelerde ne kadar etki ettiğine bakıldı.

Turcovac Aşısının Özellikleri

Yerli aşımızı arasında yer alan Turcovac aşısı türü etkisizleştirilmiş içeriğe sahip inaktif bir aşıdır.  Aşını kaç dozda uygulanması konusunda henüz kesin bir bili bulunmamaktadır. Aşıyı geliştirilen kurumlar ise Kayseri Erciyes üniversitesi bünyesinde yer alan aşı araştırma ve geliştirme merkezi ve iyi klinik uygulama ve araştırma merkezidir. Aşının gelişmesinde destek olan kurumlar ise; Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve sağlık bakanlığıdır.

Peki Ne Zaman Uygulamaya Geçecek

Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz.  Korona virüs salgın, insan yaşantısını olumsuz yönde etkiliyor. Bu hususta aşıdan korunmak için tercih edilebilecek en etkili yöntemin aşı çalışmaları olduğunun herkes bilincinde. Çin aşısı ve alman aşısına karşı ön yargıda bulunan Türk vatandaşların gözü kulağı ise yerli aşımız olan Turcovac aşısı üzerinde… Her ne kadar ülkemizin büyük bir bölümü uygulama geçmiş yabancı aşı türlerin yaptırmayı tercih etse de daha çok sayıdaki kişi aşı olmamış ve yerli aşının çıkmasını bekliyor. Üçüncü fazı tamamlanmış olan aşının ismi belirlenerek kamuoyuna duyuruldu. Sağlık bakanlığı Fahrettin koca ise aşını uygulamaya geçeceği tarihin Eylül- Ekim arası olduğu bilgisini paylaştı.

Aşının Yan Etkileri Nelerdir

Turcovac aşısı henüz uygulamaya geçmedi. Geliştirme çalışmalarında olan aşını 3. Faz çalışmalarında tamamlanıyor. Edinilen bilgiye göre aşıların şu ana kadar ciddi bir yan etkisini olmadığı saptandı.  Aşının birinci fazı Kasım 2020 tarihide tamamlandı. Birinci fazda 44 kişi gönüllü olarak yerli aşıyı yaptırdı ve hiçbirinde de en ufak bir yan etki görülmediği sonucuna varıldı. Aşının ikinci faz çalışmalarına ise 250 gönüllü kişi katıldı %100 başarı gösteren aşılama uygulamasında da yine hiçbir yan etkiye rastlanmadı. Turcovac aşının 3. Fazı ise geçtiğimiz günlerde 23 haziranda başlamış olup, 2021 yılının sonuna doğru tamamlanması bekleniyor.  Aşı uygulamaları ilk önce Sağlık Bakanlığına başvuru yapan gönüllülere yapılmaktadır.

ilginizi çekebilir; COVID-19 Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TURCOVAC Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin