Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT)
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT); 1 Mayıs 1964 tarihinde devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını düzenlemek ve gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur. Kuruluşu itibari ile özel bir yasa ile özerk tüzel bir kişilik sahibi olarak kurulmuş bir kurum olmaktadır. 1972 yılına gelindiğinde anayasada yapılan bir değişiklik sonucu bu kurum tarafsız bir statüde kamu iktisadi kuruluşu olarak tanımlanmıştır. Ardından 1982 yılında yapılan anayasa ile 1984 yılında TRT kanunu da değişmiştir. Bu yıllarda TRT kanalı tek kanal olmaktaydı ve ülkedeki herkes yalnızca bu kanalı izleyebilmekteydi. 1986 ve sonrasında özel kanallar ortaya çıkmaya başlamış ve 1990 sonrası TRT’nin bu tek kanal olma tekeli ortadan kalkmıştır. Anayasada yapılan değişiklikler ile özel yayınlar serbest bırakılırken TRT tekrar özerk bir statüde tanımlanmıştır.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu kurulmadan önce radyo yayınları Türk Telsiz Telefon A.Ş’ye bağlı bulunmaktaydı. 1964 tarihinde bu yayınlar TRT genelinde toplanmış ve kurum kurulmuştur. 1927 yılında İstanbul’da ve 1928 yılında Ankara’da il radyo kurumları kurulmuş bulunmaktaydı. 1936 tarihinde bu iki radyo PTT’ye devredilmiştir. Sonraki yıllarda bu iki radyo Matbuat Umum Müdürlüğü’ne bağlanmıştır. 1950 yılında İzmir Radyosu kurulmuş ve 1953 yılından itibaren bu radyo da Matbuat Umum Müdürlüğü’ne bağlanmıştır. 1960’lı yıllar ile birlikte sekiz ilde daha il radyosu kurulmuştur. 1961 anayasası ile radyo yayınlarının özerkliği yeniden düzenlendi ve özerk ve tarafsız kuruluşlar olarak tanımlandı. Bu yıllardan TRT bünyesinde olan radyo yayınları güçlendirildi ve daha geniş dinleyici kitlelerine ulaştı. 1974 yılında TRT’nin merkez ve bölge radyoları birleştirildi. Böylece TRT-1, TRT-2 VE TRT-3 radyo yayınları oluşturulmuş oldu.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Haberleri
3 Ocak 1968 yılında Türkiye’de ilk test televizyon yayını Ankara Mithat paşa Stüdyosu’nda Mahmut Tali Öngören’in konuşması ile açılmıştır. Bu deneme yayını ilk olarak haftada 3 gün ve üçer saat olarak başlamış bulunmaktaydı. Daha sonra aradan bir yıl geçtikten sonra yayınlar haftada 4 güne çıkarılmıştır. 1970 yılında İzmir’de İzmir Televizyonu ve ardından 1971 yılında İstanbul’da İstanbul Televizyonu faaliyete geçmiştir.
1969 yılında insanların aya basmaları ve Zeki Müren’in verdiği bir konser televizyondan yayınlanmış ve ilk kez 1973 yılında İsmet İnönü’nün cenaze töreni canlı olarak televizyondan yayınlanmıştır. Bu tarihten sonra 70’li yıllar boyunca 23 Nisan Şenlikleri, Kıbrıs Barış Harekatı ve Eurovision Şarkı Yarışması gibi yayınlar TRT tarafından yayınlamıştır. 1978 yılında ilk su altı kameraları ile Derinlerdeki Geçmiş adılı belgesel renkli bir yayın olarak çekilmiştir. 1984 yılından itibaren yayınlar renkli olarak Türkiye nüfusunun büyük bir çoğunluğuna ulaşır bir hale gelmiştir. Bu gelişmenin ardından 1986 yılında ikinci TRT kanalı olarak TRT-2 yayın hayatına başlamış ve sonraki yıllarda da farklı TRT kanalları kurulmaya devam etmiştir. Bu gelişmelerin ardından ilk kez 1998 yılında yurtdışı temsilcilikleri açılmaya başlamış ve kurum farklı ülkelerden vatandaşlarımıza ulaşır bir hale gelmiştir.
2000’li yıllar ile birlikte iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere paralel olarak TRT’nin yapısı değişmiş ve kurum gelişen teknolojiyi yakından takip etmeye başlamıştır. Bu bağlamda HD ve 4K yayınlar yapılmaya başlanmış, TRT World gibi yabancı dilde yayın yapan bir kanal açılmış ,TRT internet siteleri açılmış ve çocuklar için çizgi film ve eğitim kanalları yayın hayatına başlamıştır. Bugün Trt Türkiye’nin en büyük yayın kurumlarından biri olmakta ve Türkiye’nin hemen her noktasına radyo ve televizyon yayınları aracılığı ile vatandaşlara ulaşmakta olan bir kurum olmaktadır.
Dikkatinizi çekebilir; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
Yorumlar kapalı.