Web 3.0 nedir ve blockchain ile nasıl ilişkilidir

Web 3.0 nedir ve blockchain ile nasıl ilişkilidir
Web 3.0 nedir ve blockchain ile nasıl ilişkilidir

Web 3.0 nedir ve blockchain ile nasıl ilişkilidir

Web 3.0 nedir ve blockchain ile nasıl ilişkilidir? Web 3.0, başlıca ademi merkeziyetçilik, tek bir kontrol ve sansür organının olmaması olan yeni bir İnternet kavramıdır. Bu, İnternet’in (Web 2.0) mevcut sürümü ile Web 3.0 arasındaki temel farktır. “Yeni İnternet” çağı henüz gelmedi ve bence gelmesi birkaç yıl daha alacak. Ve geldiğinde, tamamen farklı bir hikaye olacak. ilginizi çekebilir; Blockchain Teknolojisi Nedir?

Web 1.0 – ilk internet, “küresel kütüphane” ve “uzaktan haberler”

İnternetin ilk sürümü – Web 1.0 – esasen bilgi içeren statik sitelerin bir koleksiyonuydu. Kitap indirebilir, makale okuyabilir, haber izleyebilir ve en sevdiğiniz müzik ve filmleri indirebilirler. Tüm bu siteler ve kaynaklar, belirli bir kişi tarafından oluşturuldu – kaynak sahipleri ve web yöneticileri. Ayrıca, üzerlerindeki içerik her zaman merkezi olarak yönetilmiştir, yani web yöneticisinin sitede yayınladığı şey oradadır. Bir şey yayınlamadı – kullanıcılar görmedi. Başka bir deyişle, Web 1.0’ın yalnızca birinin oraya koyduğu büyük bir veri deposu olduğunu söyleyebilirsiniz. İçerik, yöneticinin veri yayınlama konusundaki bir gözetimi / isteksizliği nedeniyle ağa ulaşmadıysa, kullanıcılar için kullanılamayacaktır.

Ayrıca Web 1.0, küresel bir kütüphane veya büyük bir gazete ile karşılaştırılabilir. Kütüphaneye geldiğimizde hiçbir şey okuyamıyoruz ve seçimimiz sadece kütüphanedeki kitaplarla sınırlı. Ya da gazete alırken sadece gazetecilerin yazdıklarını okuyabiliyoruz. Ve her şeyi yazmayabilirler veya bir şeyler yazmak istemeyebilirler.

Web 2.0 – Kullanıcılar için İnternet

2003’ten beri İnternet niteliksel olarak yeni bir düzeye taşındı – Web 2.0’a. Web 1.0’dan farkı öncelikle sosyal ağların ortaya çıkmasıydı. Sosyal ağlar, yalnızca web yöneticilerine ve kaynak sahiplerine değil, aynı zamanda sıradan ağ kullanıcılarına da içerik göndermeyi mümkün kıldı. İnsanların konuşma şansı var. Ve sonra birçok kişiye burada, ağın gerçek görünümü gibi görünüyordu. Ancak, daha sonra insanların mutlak özgürlük almadıkları ortaya çıktı, çünkü şu ya da bu şekilde artık sunucularla etkileşime girmemiz gerekiyor, yani. bir “istemci-sunucu” mimarisi vardır, istemci sunucuya eriştiğinde, sunucu bir yanıt verdiğinde veya kullanıcı tarafından girilen verileri kaydeder. Sunucular ayrıca birine – şirketlere ve kişilere aittir. Şirketlerin kendi içerik yayınlama politikaları vardır, ve çoğu zaman, içeriklerini merkezi sitelerde yayınlayan kullanıcıların istek ve motivasyonlarına karşılık gelmez. Dolayısıyla örneğin YouTube örneğinde, bir kullanıcı cinsel azınlıklar veya Covid aşısı hakkında tarafsız açıklamalar nedeniyle kolayca bir yasakla karşılaşabilir. Başka bir deyişle, kullanıcıların ifade özgürlüğünü sınırlayan Web 2.0’da merkezileşme devam ediyor ve bu, genel olarak içeriğin kalitesi üzerinde en iyi etkiye sahip değil.

Web 2.0’ın eksiklikleri hakkında konuştuğumuzda, bu eksikliklerin yalnızca sosyal ağlarda değil, aynı zamanda İnternet’in diğer alanlarında da – çevrimiçi ticaret (Amazon, Alibaba), arama motorlarında (Google, Yandex), doğal olduğunu anlamaya değer. tarayıcılar ve hatta işletim sistemleri (Windows, Android, iOS). Merkezileşme sadece sosyal medyayı değil bu alanları da olumsuz etkiliyor. Örneğin, arama motorlarının “yanlış” bilgiyi atlamayan ve “doğru” olanı taşımayan kendi arama algoritmaları olabilir ve aynı zamanda kendi çıkarları doğrultusunda reklamcılığı “teşvik edebilir” – çoğumuzun yaptığı reklam türü. zaten bıkmışlar. Ve pazar yerleri de kendi kullanım politikalarını tanıtabilir ve şirketlerin ve özel kullanıcıların sitelerine girişini düzenleyebilir.

Web 2.0’ın bir diğer dezavantajı, gizli kullanıcı verilerinin hizmetlere aktarılmasıdır. Birçoğunda, kullanıcılar kişisel verilerini sağlamak ve sitede bırakmak zorunda kalıyor. Aslında kişisel veriler içerik sitelerinde saklanmakta ve bu veriler hacklenebilmekte, hacklenebilmekte vb. Merkezi olmayan ağlarda durum böyle değildir.

Bu nedenle, Web 2.0’da mücadele edilmesi gereken ve kullanıcılar için çok can sıkıcı olan bariz kusurlar vardır. Bunların arasında:

– nispeten düşük hizmet hızı (mobil ağların gelişimi dikkate alındığında bile);

– piyasanın tekelleşmesi ve bunun sonucunda – sansür ve güvenlik açıkları;

– gizliliğin ihlali ve kullanıcıların kişisel verilerinin üçüncü şahıslara sağlanması;

– merkezileşme nedeniyle çok sayıda başarısızlık noktası;

– çoğaltma ve benzersiz olmayan içerik

 

Web 3.0, yeni fakat henüz gerçekleşmemiş bir kavramdır.

Web 2.0, Web 3.0 ile değiştirilebilir. Neden belki”? Çünkü, ilk olarak, Web 3.0’ın ne olacağını ve Web 2.0’dan farkının ne olacağını henüz kimse gerçekten bilmiyor (bu arada, Web 1.0 terimi bile ortaya çıktı ve ancak 2.0’ın gelişiyle net bir tanım aldı). İkincisi, şimdi ademi merkeziyetçilik ve block zincirinin kullanımı hakkında çok fazla konuşma var , ancak bunun gerçekte nasıl olacağı ve sıradan kullanıcıların anlaşılmaz bir blok zincirine geçmek isteyip istemeyeceği ve bununla bağlantılı her şey görülmeye devam ediyor.

Kısa ve anlaşılır bir dille, Web 3.0, belirli bir yerde bulunan ve belirli kişilere veya şirketlere ait ayrı sunucularda değil, ayrı düğümlerde – düğümlerde ve kullanıcıların cihazlarında “yaşayacak” bir İnternet’tir. kendileri. Aynı zamanda, modern blok zincirleri herkesin düğümleri dağıtmasına ve yönetmesine izin verir. Böylece, Web 3.0, merkezileştirilmiş Web 2.0’ın aksine, teorik olarak, aynı anda hem herhangi bir yerde hem de hiçbir yerde barındırılan hizmetleri kullanmanıza izin verecektir.

Web 3.0’ın Faydaları

Yeni internetten bahsetmişken, beraberinde getirdiği yenilikleri de belirtmek gerekir. Dolayısıyla ademi merkeziyetçilik fikri elbette ön plana çıkıyor. Ancak yeni Web 3.0’ın tek artısı bu değil. Merkezi düzenleme eksikliğine ek olarak, blok zinciri çözümlerinin başka birçok faydası vardır. Örneğin, ağdaki tüm etkileşimler ve tüm veriler belirtilebilir. Bu şunları sağlar:

  • benzersiz bir nitelik atamak için içeriği işaretleyin. Bu, aynı bilgilerin birden fazla kopyasıyla uğraşmanıza, orijinal kaynağı daha kolay bulmanızı ve orijinal içeriği ararken zamandan tasarruf etmenize olanak tanır;
  • çevrimiçi para kazanmak için yeni fırsatlar kullanın. Bu, hem makalelerin, videoların vb. yazarlarının telif ücreti almaları hem de kullanıcıların yalnızca içeriği görüntüleme ve okuma karşılığında aldıkları ücret için geçerlidir.

Ademi merkeziyetçilik fikri, karşılığında kişisel verilerin sağlanmasını gerektirmeden birçok içerik yazarı ve blog yazarı için yolu açar. Bu da ağda anonimliği ve gizliliği korumanıza izin verir.

Dağıtılmış bir ağ, cihazlarının gücünün diğer kullanıcılarla paylaşılmasına da izin verebilir, bu da ağın genel hızını artırır.

Özetle, Web 3.0’ın faydaları şunları içerir:

  • uygulamalarda merkezi düzenleme eksikliği;
  • buna göre, kullanıcı ifadelerinde daha az sansür ve daha fazla özgürlük;
  • uygulamalar merkezi olmayan düğümlerde barındırıldığından daha yüksek hata toleransı – hacklenmeleri neredeyse imkansız ve herhangi bir fiziksel sunucunun çalışmasına bağlı değiller;
  • hem uygulama operatörleri hem de kullanıcıların kendileri için ağdaki varlıklarından para kazanma fırsatları.

sonuçlar

Web 3.0 kesinlikle çok ilginç ve gelecek vaat eden bir kavramdır, ancak henüz uygulanmamıştır ve uygulanması zaman alabilir. Büyük olasılıkla Web 3.0, dünyaya parlak bir gelecek, mahremiyetin korunması ve mutlak konuşma özgürlüğü göstererek bir gecede ortaya çıkmayacak. Görünüşe göre, yıllar alabilen belirli bir oluşum aşamasından geçmeniz gerekecek. Ayrıca ilk adımları olan “İnternet 3.0”, ikinci sürüme dayalı olacağı için şu anda hepimizin kullandığı Web 2.0 ile bağlantılı olarak gerçekleşecek. İlk başta Web 3.0 ve Web 2.0’ın bir tür ortak yaşamı olacak gibi görünüyor.

 

Web 3.0 nedir ve blockchain ile nasıl ilişkilidir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin