Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Nedir?

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Nedir
Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Nedir

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri hakkında bir sürü yazı bulunsa da birde biz bu hastalık hakkında araştırma yaparak siz okurlarımızı bilgilendirmek istiyoruz.

Etrafımızda sıkça duyduğumuz Sağlık problemleri arasında bulunan akalazya yani yemek borusu spazmı yemek borusu bir diğer adı ile özofejal kas hastalığıdır.

Yemek borusu spazmında, yemek borusu kaslarımız bozuk bir düzen içinde çalışarak içtiğimiz sıvıların ve yediğimiz katı besinlerin zor yutulmasına sebep olur. Bu bozulmanın adına da akalazya denir.

Düzeni bozulan yemek borusu kaslarımız yani akalazya oluşumunda, yemek borusunun mideye itmesi gereken yediğimiz yemekleri mideye geçirmez ve yuttuğumuz yemekler alt yemek borusunda sertleşir. Mideye inemeyen sindirilmemiş yemekler boğaza gelmesiyle, ağzımızda ve nefesimizde kötü kokuya sebep olur. Doktora başvurulduğunda tedavisi mümkün olan bu hastalık çevremizde pek çok kişide görülüyor.  ilginizi çekebilir; Yemek Borusu İltihabı Nedir?

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Nedir?

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Nedir? Dediğimizde, en anlaşılır olarak şu şekilde cevaplayabiliriz.

Yutma esnasında yemek borumuz ile midemizin arasında bulunan özofejal adı verilen kasların bozuk çalışmasına yemek borusu spazmı ve ya akalazya denir. Yani yemek borumuzdaki kaslarımızın bozuk çalışması ile yediğimiz besinlerin midemize inmeyerek setleşmesine verilen isimdir akalazya. Yemek borumuz ile midemizin arasında bulunan özofejal bileşkenin görevini yapmaması ile yuttuğumuz besinler midemize inmeden yemek borumuzda birikerek sertleşir ve yemek borumuzda genişlemeye sebep olarak kasların tamamen çalışmasını engeller. Bu durumda da ağzımız ve nefesimizde kötü koku meydana gelir. İşte bu yutma sisteminin bozulmasına da Yemek Borusu Spazmı ve ya Akalazya denir.

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Belirtileri Nelerdir?

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Belirtileri Nelerdir? Kısaca bilgilendirelim istiyoruz. Yemek borusu spazmı çevremizde pek çok kişide görülen, tedavisi mümkün olan ve hızlı ilerlemeyen kendisini ağır ağır hissettiren bir rahatsızlıktır. Akalazya belirtileri arasında olanlardan bazıları şunlardır:

  • Yediğimiz katı besinler ve ya içtiğimiz sıvıları yutmamızı zorlaştırır.
  • Yediğimiz besinler boğazımıza dizilir ve geri gelir.
  • Akalazya göğüs ağrısına ve yanmaya neden olur.
  • Yemek borusu spazmı yemeklerden sonra öksürük, geğirme, mide ekşimesi ile boğazımızda sertlik ve dolgunluk hissi verir.
  • Ayrıca akalazya kilo kaybetmemize neden olur.
  • Akalazya yemek borusunda biriken besinlerin karaciğere kaçmasıyla bronşit ve zatürreeye neden olur.
  • Yemek borusu spazmı nefesimizde ve ağzımızın kokmasına neden olur.

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Tedavi Yöntemleri

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Tedavi Yöntemleri, doktorlar tarafından, hastalığın hangi aşamada olduğunun tanısı konulup hastalığın derecesine bağlı olarak seçilerek yapılır. Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Tedavi Yöntemleri şunlardır:

  • Öncelikle İlaç tedavisi edilir.
  • Botoks tedavisi yapılabilir.
  • Doktor gerekli görürse hastaya Balon dilatasyonu tedavisi uygulayabilir.
  • İleri dereceli akalazya hastalarına cerrahi müdahale gerek görülebilir.

Yemek Borusu Spazmı Ve Akalazya Nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin