2020 ABD Seçimleri ve Türkiye ilişkilerine Olası Etkileri

2020 ABD Seçimleri ve Türkiye ilişkilerine Olası Etkileri
2020 ABD Seçimleri ve Türkiye ilişkilerine Olası Etkileri

2020 ABD Seçimleri ve Türkiye ilişkilerine Olası Etkileri

2020 ABD Seçimleri ve Türkiye ilişkilerine Olası Etkileri; ABD Seçimlerinden Nasıl Bir Sonuç Beklenmektedir? Küreselleşme sonrası küresel güç dengeleri bakımından liderlik rolünü üstlenmiş olan ABD’de hem uluslararası ilişkiler hem de ABD iç politikası açısından oldukça önemli sayılabilecek 59. başkanlık seçimleri 3 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşmiştir. Sonuçları açısından küresel dengeleri değiştirebilecek bir niteliğe sahip olduğu için seçimler, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de akademik ve siyasi çevrelerce ilgi ve merakla beklenmiş ve ardından büyük bir özveri ile analiz edilmeye başlanmıştır.

ABD Seçim Sonuçları Nelerdir?

Seçimlerin yapıldığı atmosferde hâlihazırda covid 19, ırkçılık, ekonomik darboğaz ve mevcut başkanın sonuçlara itirazı gibi sorunlar ile mücadele etmekte olan ABD’de, seçimler tarihinin en şüpheli ve kriz yaşanan seçimleri olarak değerlendirilebilir. Böylesi tartışmalı ilan edilen seçimlerin kazananı Joe Biden olurken, sonuçların resmiyet kazanmasına takriben ilgili akademik çevrelerce sonuçların ABD’nin Türkiye ile olan ilişkilerine nasıl yansıyacağı üzerine tezler öne sürülmeye başlanmıştır. Buna karşın Amerika Birleşik Devletleri’nde seçim atmosferinin bir süre daha konuşulmaya devam edeceği ve yönetim değişene kadar iç politik meselelerin dış politika meselelerini bastıracağı düşünülmektedir. Öte yandan seçim ortamı geçtikten ve yeni düzen kurulduktan sonra Trump döneminde yaşanan politik belirsizlik ortamının son bulacağı ve özellikle dış politik konularında Amerika’nın kesin ve daha net çizgiler ile bir siyaset üreteceği öngörülmektedir.

ABD Başkanlık seçiminin ekonomik etkileri

Trump yönetiminin birbiri ile tutmayan siyasi hareketlerinin ve dünya genelinde pek çok bölgesel güç ile işbirliğinden çok rakip olma yönündeki eğilimi son bulması beklenen bir konu olarak öne çıkmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ve başta Avrupa Birliği olmak üzere Rusya ve Çin ile gerilen ilişkilerin Biden dönemi ile birlikte daha yumuşak bir zemine oturacağı ve işbirliği odaklı bir dış politikanın daha belirgin olmaya başlayacağı düşünülmektedir. Ayrıca iç politik durumları göz önüne alındığında Amerika’da, Trump döneminde bazı sosyal grupların dışlanması ile oluşan sosyal gerginliğin Biden döneminde hafifleyecek olması varsayılmakta ancak bu defa da Trump destekçilerinin iktidarı kaybetmesi sonucunda neler yapacağı merak konusu olmaktadır.

Seçim Sonrası İlişkilerin Seyri Nasıl Olur?

Seçim sonrası iki ülke arasında tartışma ve ayrışma alanı yaratabilecek önemli dış politika başlıkları arasında öncelikli olarak Suriye’nin geleceği, Doğu Akdeniz ve Libya, Karabağ sorunu ve Rusya’dan alınan hava savunma sistemleri gibi başlıklar sayılabilir. Bu öncelikle dış politika başlıklarında ABD tarafından Türkiye tarafına ekonomik yaptırımların uygulanacağı öngörülmekte ve olası yaptırımların ikili ilişkileri uzun vadede daha da gerginleştireceği varsayılmaktadır.

2020 ABD Seçimleri ve Türkiye ilişkilerine Olası Etkileri

Buna karşın Biden’ın, ABD’nin Trump döneminde kaybettiği uluslararası itibarını yeniden kazanmak ve NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri ile yeniden tam müttefiklik kurmak gibi amaçları olduğunu ve bu sebeple Türkiye ile pozitif ilişki kurmak isteyeceğini öngören analizlerde mevcuttur. Hatırlanacağı gibi Trump yönetimi, Avrupa Birliği ülkelerine ek gümrük vergileri uygulamış ve bu süreçte Avrupalı ülkeler ile ilişkileri zaman zaman gerilmiştir.

Türkiye ile ikili ilişkilerin ise hangi düzlemde kendisine yer bulacağı merak konusu olmaya devam edecektir ancak kesin olan analiz ise iki ülkenin de belirli dış politika konularında ortak çıkarları savunmak için bir arada politika üretmeye mecbur bir vaziyette olmasıdır.

Bunlara ek olarak Joe Biden’ın henüz seçilmeden önce Türkiye içerisinde bulunan muhalefeti destekleyeceği yönündeki açıklamaları ikili ilişkilerin pek olumlu başlamayacağı yönündeki iddiaları güçlendirmektedir. Türkiye’nin s-400 konusunda bir yaptırıma maruz kalacağı Donald Trump’ın vetosuna rağmen meclisten karar olarak çıkmış ve önümüzdeki günlerde yaptırım konusu alanlarda ikili ilişkilerin gerileceği düşünülmektedir.

2020 ABD Seçimleri ve Türkiye ilişkilerine Olası Etkileri

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin