2023 Yılı Berat Kandili Ne Zaman

2023 Yılı Berat Kandili Ne Zaman
2023 Yılı Berat Kandili Ne Zaman

2023 Yılı Berat Kandili Ne Zaman?

2023 Yılı Berat Kandili Ne Zaman; Şaban ayının 15. gününe denk gelen Berat Kandili bu sene 6 Mart 2023 Pazartesi gününe denk gelmektedir. Müslümanlar için oldukça önemli ve kıymetli olan kandil geceleri, tövbe etmek af dilemek için bir fırsat olarak görülüyor. Özelikle Berat Kandili gecesi iyi ve kötü tüm yapılan ameller Allah katına arz edildiği gecedir. Bu gece ne kadar ibadet, çok tövbe eder, dua ederseniz feraha erersiniz.

MÜSLÜMAN ALEMİNİN BERAT KANDİLİ MÜBAREK OLSUN

2023 Yılı Berat Kandili Ne Zaman? Sevgili okuyucularımız, Berat Kandili Diyanet’in takvimine göre 6 Mart 2023 tarihindedir. Hepimizin Berat Kandili kutlu olsun. Kandillerin içerisinde en faziletli olduğuna inanılan ve en çok ibadetin Berat Kandilinde yapılması gerektiği büyüklerimiz tarafından söylenmekte ve artık adet haline gelmiş durumdadır.  peygamber efendimiz Hz Muhammed (sav) Berat Kandili için şöyle buyurmuştur “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb Kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla bağışlar ” (Tirmizi). Bu yüzden de Berat Kandili / gecesi Müslüman alemi için kutsal sayılmış ve diğer bütün kandillerden ayrı ve farklı tutulmuştur. Bunun diğer bir nedeni ise Berat kelimesi anlam olarak bir kişinin yükümlülüklerinden kurtulması, yani bir nevi günahlarından arınması kurtulması beraat etmesi anlamına gelmektedir. Bu yüzden Müslüman aleminin bu gece diğer günlere nazaran daha fazla dua etmesi, ibadet etmesi, günahları için af dilemesi makbul görülmüştür.

Berat Kandili/ Gecesi, bazı alimler tarafından önemi şu yönden de vurgulanmıştır: bilindiği üzere biz Müslüman aleminin namaz kılarken kıblesi Mescid-i Aksa idi. Peygamber Efendimiz (sav) bir gün cemaate namaz kıldırırken gelmiş olan vahiy ile kıblenin yönü Mescid-i Aksa’dan Kabe’ye çevrilmiştir. Bu olay ise Berat gecesi olduğunu düşünmekte ve kabul etmektedirler. Bu olay da biz Müslümanlar için çok önemlidir. Bu yüzden de Berat Kandili Müslümanlar için çok önemlidir.

Allah’tan af dileyip, istediklerini söylediklerini ve kabul olabileceğini inanmış oldukları bir gündür

Berat Kandili, Müslümanlar için önemlidir. Çünkü Allah’tan af dileyip, istediklerini söylediklerini ve kabul olabileceğini inanmış oldukları bir gündür. Bu yüzden Berat Gecesi’nin önemi  Peygamber Efendimiz tarafından da çok fazla vurgulanmış ve bu yüzden de Müslüman alemi Kur’an okuyarak, namaz kılarak, dua ederek, tesbih çekilerek geçirilmek gerektiğini düşünmüşlerdir. Çünkü bugünün önemi günahların af edilmesi olmasından dolayı ve günahların af edilmesi de Müslüman alemi için çok büyük bir önem arz etmesinden dolayı ibadetlerin çok fazla yapmak istemektedirler.

Bugün Berat Kandili için özel herhangi bir namaz veya ibadet bulunmamaktadır. Bu gece faziletli bir gecedir ama herhangi özel bir ibadet şekli bulunmamaktadır. Sizler bu gece için normal vakit namazlarını kılabilir ve Allah rızası için 2 veya 4 rekat namaz kılabilirsiniz, daha sonra Kur’an-ı Kerim okuyabilir ve Allah’ın isimlerini zikrederek tesbih çekebilirsiniz, kaza namazı kılabilirsiniz, Berat Kandili günün oruçlu geçirebilirsiniz. Daha sonra ise Allah’a dua edip günahlarınızın af edilmesi için yine dua edebilirsiniz.

İbadetlerde en önemlisi aslında halis bir niyettir. Bu yüzden kandil gecelerinde özel bir namaz veya dua yerine Allah’a bütün samimiyetiniz ile dua etmeniz aslında daha makbul olacaktır. Çünkü Allah kulunun kalbinden geçen niyeti en iyi bilendir. Bu yüzden özel bir ibadet şekli aramak yerine Allah’a samimiyet ve iyi bir niyet ile dua etmek, ibadet etmek Rabbimiz için özel olacaktır zaten.

Mübarek gece veya rahmet gecesi

Berat Kandili, Şabanın on beşinci gecesi olarak kabul edilmiş mübarek bir gecedir. Berat Kandili, Arapça olan eserlerde şu şekilde ifade edilmiştir ‘mübarek gece’ veya ‘rahmet gecesi’. İsminin anlamlarından manasının derinliğinde Berat Kandilin önemi aslında anlaşılmaktadır.

Günahlarımızın af olması biz Müslüman alemi için önemlidir. Çünkü Müslümanlar için ibadet etmek, günahların af edilmesi aslında sonsuz hayatları olan Cennet’e girebilmek içindir. Cennet’te olabilmek orada ebedi hayatımızı geçirebilmek için de günahlarımızın af edilmesi gerekmektedir. Çünkü günahlarımız af edildiği zaman Allah’ın sonsuz nimeti olan ve asıl gideceğimiz yer olan ahiret hayatındaki Cennet’e girmeye hak kazanabiliriz. Biz insanlar günahsız varlıklar değil ister istemez bilmeden veya bilerek günah işleyebiliyoruz. Bu yüzden de Allah’tan en çok günahlarımızın af edilmesi için ve ahiret hayatında olan Cennet’te mutlu yaşayabilmek Cehennem’e girmemek için dualar ediyoruz. İşte Berat Gecesi’de bu günahların af edildiği bir gece olduğu için Müslüman aleminde büyük bir önem taşımaktadır. Bu yüzden de yapılan ibadetlerin daha fazla olması gerektiği düşünülmektedir.

Hikmet ve sırlarla dolu kandil geceleri bol bol dua ve istiğfar edilmelidir. Günahların affolduğu bu mübarek gecelerde yapılacak pek çok ibadet vardır. Berat gecesi müslümanlara bahsedilmiş pek çok bilmek ve sır vardır. Bunların kıymetini bilenler kurtuluşa erenlerdir. Berat gecesinde müslümanlar adına gerçekleşen olaylar ise şunlardır:

• Berat kandili gecesinde yapılan ibadetler, edilen duaların mükafatı oldukça büyüktür.

• İlahi rahmetin yoğun olduğu gecelerden biridir.

• Mağfiret gecelerinden biri olma özelliğini taşır. Bu gecede edilen tövbeler Allah’ın katında daha feyizlidir.

• Bu mübarek Berat Kandili gecesinde peygamber efendimize şefaat hakkının tümü teslim edilmiştir.

Berat Kandilinde Yapılacak İbadetler

Kandil gecesi yapılacak faziletli ibadetler nelerdir? Berat Kandili gecesi Allah’ın nimetlerinin, bağışlama kudretinin oluk oluk aktığı bir gecedir. Bu özel geceyi en iyi şekilde dolu dolu yaşayan müslümanlar Allah katındaki sevabını da mutlaka alacaktır. Bu mübarek gecede yapılacak faziletli ibadetlerden bazıları ise şunlardır;

• Kandilinin sabahını oruçlu olarak geçirmek oldukça faziletlidir. Günahların affedildiği bir senelik kader ve kısmet yazılarının Allah katında yazıldığı bu geceye oruçlu olarak girmek müslümanı Allah’a yaklaştıran bir ibadettir.

• Bu gece kılınacak nafile ve kaza namazlarının feyzi oldukça yüksektir. Borcunuz olan namazlar için kılabileceğiniz kadar kaza namazı kılabilirsiniz.

• Bu kutlu, mübarek Berat Kandili gecesi yapacağınız en faziletli ibadetlerin başında elbette ki Kur’an okumak gelmektedir.

• Bu gece 4 kere Yasin okumak oldukça etfal dir. Yasin suresinin ilkini sağlıklı, sihhatli ve ibadet dolu bir ömür için, ikincisini ise bol, helal ve hayırlı rızık için, üçüncü Yasin suresini kaza ve belanın deffi için, sonuncu Yasin suresini ise Allah katında verilecek beratın sağ taraftan verilmesi için niyet ederek okunmalıdır.

• Bu mübarek kandil gecesinde kabir ziyareti yapmayı ihmal etmeyiniz. Ölmüş yakınlarınız, sevdikleriniz için bağışlanma ve af dilemek için bir fırsat olan bu gecede ölmüş yakınlarınızı da unutmamalısınız.

• Durumu olmayan yoksullara yardım etmek, yetimleri sevindirmek, namazdan sonra Allah’ın yüce isimleri zikir çekilebilir.

 

2023 Yılı Berat Kandili Ne Zaman

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin