Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir
Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir

Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir? Normalde insan vücuduna zarar vermeyen maddelere bağışıklık sisteminin reaksiyon göstermesine alerji denir. Alerjiye neden olan maddeler ise genellikle hayvan tüyleri, polen, ağaçlar ve tozlardır. Alerji kişiden kişiye bulaşmaz, bir enfeksiyon hastalığı değildir. Alerji aynı zamanda kalıtsal bir özellik gösterebilir. Alerji açık renkli insanlarda daha sık görülmektedir.

Eğer bir maddeye alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda bir doktora görünmenizde fayda vardır. Çünkü alerji tedavisine geç kalınması ciddi sorunlara yol açabilir. Peki, alerji için hangi doktora gidilir? Alerji için hastaneye gittiğiniz zaman cildiye (dermatoloji) bölümüne başvurmanız gerekir. Doktorunuz size alerji testi uygulayarak hangi maddelere karşı alerjiniz olduğunu tespit edecektir.

Alerji Neden Olur?

Alerji bireyin normalde zararsız olan bir maddeyi bağışıklık sisteminin zararlı bir madde olarak algılamasıdır. Bağışıklık sistemi bu madde ile karşılaşınca antikor üretir. Birey tekrar bu maddeyle karşılaştığında ise alerji belirtileri görülür.

Ailesinde kurdeşen, egzama ya da saman nezlesi olan kişilerde ve astım hastalarında alerjik reaksiyonlar görülme ihtimali daha yüksektir. Her bireyde görülen alerjik reaksiyonun boyutu farklıdır. Kiminde çok fazla belirti vermezken kiminde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Alerjiye neden olan maddeler genellikle şunlardır;

  • Hayvanların tüyleri ve derileri
  • Evlerde bulunan tozlar
  • Çeşitli gıda maddeleri (süt, kuruyemiş, yumurta, domates, soya gibi)
  • Çiçek ve ağaç polenleri
  • Bazı ilaçlar
  • Arı sokması
  • Mantarlar ve küf sporları
  • Sahte kolye ve takılar
  • Lastik ve kauçuk maddeler

Alerji Nasıl Önlenir?

Her alerjinin gösterdiği reaksiyon farklı olacaktır. Neye alerjinizin olduğunu bilmiyorsanız en kısa zamanda bir alerji testi yaptırmanız gerekir. Alerjiden korunmak için yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Alerjinizin neye karşı olduğunu biliyorsanız o maddeden mutlaka uzak durmanız gerekir. Örneğin, yumurtaya alerjiniz varsa asla yumurta tüketmemelisiniz. Sadece yumurta değil yumurta ile hazırlanmış tüm yiyeceklerden uzak durmalısınız. Süt ürünlerine alerjiniz varsa tüm süt ürünlerinden uzak durmalısınız.

Eğer ciddi bir alerjiye sahipseniz mutlaka tıbbi uyarı bilekliği takmalısınız. Bu sayede herhangi bir yerde alerjik reaksiyon gösterdiğinizde çevrenizdeki kişiler kolayca nedenini anlayacak ve ona göre müdahale edecektir.

Tuzla Gazetesi

Alerji İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin