Eklampsi Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Eklampsi Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
Eklampsi Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Eklampsi Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Eklampsi Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır? Bu nöbetlerin hamilelik öncesi beyinle ilgili herhangi bir hastalığı yoktur, ancak hamilelik sırasında ortaya çıkması muhtemeldir. Preeklampsi, gebeliğin hipertansiyonu ve idrarda protein fazlalığı olarak açıklanır. Eklampsi nadir olmakla birlikte, normal şartlarda tahılların erken teşhis için hastalığın olası semptomlarına dikkat etmesi ve zamanında tedavi etmesi gerekir.

Eklampsi, erken yakalanırsa genellikle tedavi edilebilen bir durumdur. Ancak hastalığın semptomları normal şartlarda belirgin değilse ve gizli bir ilerleme varsa bu aşamada tedavi zorlaşır. Bu hastalığın nöbetleri koma aşamasına ilerleyebilir. Bu durum hastada kalıcı beyin hasarına dönüşebilir ve hatta bazı ileri vakalarda bebeği anne karnında kaybedebilir.

Hamilelik sırasında eklampsinin neden olduğu nöbetler de nispeten hafif olabilir. Hastalığın tam olarak tespit edilemediği durumlarda maalesef hastalık geç ilerledikçe nöbetler daha şiddetli hale gelebilir. Diğer olası semptomlar arasında şiddetli nöbetler, kas ağrısı, güçlü ajitasyon ve bilinç kaybı sayılabilir.

Preeklampsi eklampsiye neden olduğunda hamile kadının kan basıncı yükselecek ve idrardaki protein de yükselecektir. Bununla birlikte bazı hamile kadınlarda bu semptomlar hiç olmayacak ve durum sessizce ilerleyecektir. Bu nedenle gebelikte yapılan kan testinde bu detay mutlaka doğrulanmalıdır.

Eklampsi Neden Olur?

Anne adayında preeklampsi varsa ve uygun tedavi almıyorsa hastalık beyni de etkileyerek eklampsiye neden olabilir. Bu iki sorunun nedeni yüksek tansiyondur. Hepimizin bildiği gibi genetik yatkınlıklar, yetersiz beslenme, beyin ve sinir sistemi sorunları bu hastalığa neden olabilir. Belli tedavi neticesinde birtakım testler yapılarak teşhis edilir.

Eklampsi Bebeği Nasıl Etkiler?

Eklampsi plasentayı doğrudan etkiler ve bebeğin partneri olarak da adlandırılır. Kan akışı azaldıkça bebeğe giren besin ve oksijen miktarı azalır. Bu durumda, bebek doğumda düşük kilolu veya başka sağlık sorunları yaşayabilir. Bu riskleri önlemek için çoğu durumda doğum kararı verilir. Bebek doğduktan sonra plasentanın doğumu ile anne iyileşmeye başlar. Gelecekte herhangi bir sorun beklenmiyor.

Ancak bir sonraki gebelikte preeklampsi veya eklampsi riski vardır. Bu nedenle anne adayları sık sık doktora gitmeli, beslenmesine çok dikkat etmeli ve hatta vücudundaki en ufak değişiklikleri gözlemlemelidir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Size preeklampsi teşhisi konduysa veya preeklampsi öykünüz varsa, doktorunuz preeklampsinin geri gelip gelmediğini veya kötüleşip kötüleşmediğini öğrenmek için testler isteyecektir. Preeklampsinin yoksa doktorunuz nöbetlerinizin nedenini belirlemek için preeklampsi ve diğer koşulları test edecektir. Bu testler şunları içerebilir:

  • Kan Testi
  • İdrar Testleri
  • Kreatinin Testi

Preeklampsi ve eklampsiyi tedavi etmenin tek yolu bebeği doğurmanızdır. Doktorunuz size preeklampsi teşhisi koyarsa, durumunuzu bir süre izleyebilir ve ardından eklampsiye dönüşmesini önlemek için ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Rutin kontroller ve ilaçlar, kan basıncınızı bir bebeğin doğması için yeterince güvenli bir aralıkta tutmanıza yardımcı olacaktır. Bu neden gerekli rutinlerle tedaviye başlanmış olur.

Eklampsi Nedir Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin