Altın Döviz iniş Çıkışlarını Etkileyen Faktörler

Altın Döviz iniş Çıkışlarını Etkileyen Faktörler
Altın Döviz iniş Çıkışlarını Etkileyen Faktörler

Altın Döviz iniş Çıkışlarını Etkileyen Faktörler

Altın Döviz iniş Çıkışlarını Etkileyen Faktörler başlıklı makalemizde bugün bahsedeceğiz. Altın döviz fiyatlarının iniş ve çıkışlarını etkileyen birçok faktörden oluşur. Bu faktörler arasında; ekonomik göstergeler, merkez bankalarının para politikaları, siyasi durumlar, ticaret savaşları, endüstriyel kullanım ve fiziksel talepler, diğer emtia fiyatları, enflasyon beklentileri gibi faktörler bulunur.2000 yılına kadar döviz büroları aracılığıyla yapılan döviz yatırımları artık her evde bilgisayar ve internetin devreye girmesi sayesinde döviz bürolarına gitmeden, piyasaların kapalı olduğu Cuma gününe kadar 5 gün 24 saat evden veya işyerinden yapılabilmektedir.

Teknolojik ilerlemenin sağladığı bu kolaylığın yanı sıra, artık bir yatırım seçeneği olarak dolar, sterlin ve euro gibi belli başlı para birimleri yerine dünyada kullanılan tüm para birimleri, değerli metaller ve emtialarla işlem yapabiliyorsunuz.

Altın Döviz iniş Çıkışlarını Etkileyen Faktörler nelerdir

Altın Döviz iniş Çıkışlarını Etkileyen Faktörler nedir? Döviz kuru, bir ülkenin göreceli ekonomik durumunu anlamanın en önemli yollarından biridir. Bir ülkenin döviz kuru, o ülkenin ekonomik istikrarı hakkında bilgi sağlar; Bu nedenle her ülke tarafından sürekli kontrol edilen bir şeydir. Yurtdışına para göndermeyi, yurtdışından para almayı veya yatırım yapmayı düşünüyorsanız, ülkenin döviz kuruna dikkat edin.

En basit şekliyle, bir ülkenin para birimini başka bir ülkenin para birimine dönüştürmek için kullanılan kur, döviz kuru olarak ifade edilir. Döviz kuru, belirli bir para birimi için arz ve talebin gücü ile günlük olarak değişebilir. Bu nedenle, yurt dışında para alışverişi yaparken döviz kurunun neye bağlı olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Döviz Kuru Nedir?

Bir para birimini yabancı ülkelerin para birimi olarak tanımlayabiliriz. Döviz kuru, herhangi bir ülkenin para biriminin başka bir ülkenin para birimi cinsinden ifade edilen fiyatı olarak adlandırılır.
Döviz işlemleri alış ve satış kuru olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Alış kuru, döviz veya nakit satın alırken kullanılan fiyattır. Bu, bir döviz bürosunda veya bankada bir TL karşılığında döviz satın aldığınızda buna ifa denildiği anlamına gelir. Satış oranı, döviz veya nakit satmak için kullanılan fiyatı gösterir.

Türkiye merkezli 3 farklı şekilde uygulanmaktadır.

Bunlar Merkez Bankası, bankalar ve özel finans kurumları, serbest piyasa oranları. Merkez Bankası döviz kurlarına üç şekilde müdahale eder:

  • Esnek piyasa döviz kuru: Merkez bankasının piyasa müdahalesi öncesinde döviz kurunun serbest dalgalanmasına izin verdiği sistemdir.
  • Sabit döviz kuru sistemi: Merkez Bankası’nın müdahale yoluyla para birimini sabit bir dengeye getirdiği sistem.
  • Kontrollü Döviz Kuru Sistemi: Merkez Bankasının kur dalgalanmalarını kontrol etmeyi amaçladığı bir sistemdir.

1- Enflasyon

Ülkemizdeki  enflasyon oranlarını araştıran kurum TÜİK’ tir. Piyasa enflasyonundaki değişiklikler döviz kurlarını da etkiler. Düşük enflasyon oranlarına sahip bir ülkenin para birimi, yüksek enflasyon oranlarına sahip bir ülkenin para biriminden daha değerli olacaktır. Enflasyon düşükse, mal ve hizmetlerin maliyeti daha yavaş artacaktır. Enflasyon oranlarını sürekli düşük tutan bir ülkenin para birimi yükselecek, enflasyonu yüksek bir ülkenin döviz kuru düşecek ve bu da yüksek faiz oranlarını beraberinde getirecektir.

2- Faiz

Faiz oranlarındaki değişiklikler, bir para biriminin değerini ve bir ülkenin para biriminin dolar oranını etkiler. Forex oranları, faiz oranları ve enflasyon ilişkilidir. Daha yüksek faiz oranları daha iyi getiri sağladıkça, yabancı yatırımcıları çekecek, dolayısıyla ülkeye daha fazla yabancı para akacak ve ülkenin kur oranını yükseltecektir.

3- Ülkenin Cari Hesabı – Ödemeler

Bir ülkenin cari hesabı, o ülkenin ticaret dengesini ve denizaşırı yatırımlardan kazanılan parayı yansıtır. Cari hesap, ihracat, ithalat, borç gibi her türlü işlemi kapsar. İthalatın ihracattan daha yüksek olması nedeniyle cari açıklar ülke para biriminin düşmesine neden oluyor. Bu nedenle ödemeler dengesi yerel para birimini etkiler.

4- Kamu Borçları

Kamu borcu, ülkenin yönetici devletinin sahip olduğu bir borçtur. Enflasyon, kamu borcunun yüksek olduğu bir ülkede yabancı para girişinin daha az olacağı için ortaya çıkar. Tahminler ülkenin borca ​​gireceğini gösteriyorsa yabancı yatırımcılar tahvillerini açık piyasada satarlar. Sonuç olarak, ülkenin döviz kuru düşer.

5- Ticaret Hadleri

Cari işlemler hesabı ve ödemeler dengesi ile ilgili bir kavram olan ticaret şartları, bir ülkenin ithalat ve ihracat fiyatlarının oranıdır. İhraç edilen ürünlerin fiyatı ithal ürünlerin fiyatından daha hızlı yükseldikçe, ülkenin ticaret koşulları artıyor. Bu, daha yüksek kazançlara ve dolayısıyla sabit bir para birimine, dolayısıyla para biriminin değerinde artışa yol açar. Bu döviz kurunu yükseltir.

6- Politik Durumlar

Bir ülkenin siyasi geçmişi ve ekonomik performansı da para biriminin gücünü etkiler. Daha düşük siyasi kargaşa riski olan ülkeler, yabancı yatırımcılar için daha caziptir. Bu nedenle, yabancı yatırım potansiyeli daha güçlü siyasi istikrara sahip ülkelere doğru kaymaktadır. Bir ülkede yabancı para birimindeki artış, ülkenin yerel para biriminin değerini artırır. Sağlam bir ticaret politikasına sahip bir ülke, para biriminin değeri hakkında hiçbir şüphe bırakmaz. Ancak siyasi kargaşaya gebe bir ülkede döviz kurları düşecektir.

7- Spekülasyon

Bir ülkenin para biriminin değer kazanması bekleniyorsa, kar potansiyeli nedeniyle o para birimine olan talep artacaktır. Sonuç olarak, yerel para biriminin değeri artar ve ülkenin yerel para birimi değer kazanır. Aksine, bir ülkenin para biriminin değerinin düşmesi bekleniyorsa, yerel para birimi değer kaybedecek ve ülkenin para birimi düşecektir.

Sonuç olarak, yukarıda kur dalgalanmalarına neden olan en önemli faktörleri listeledik. Bu faktörlerin mevcut durumunu bilmek, planlamak için en iyi zamanı bulmanıza yardımcı olacaktır. Potansiyel düşüşlere maruz kalmamak için bu faktörlerin döviz kurları üzerindeki etkisinin kesinlikle farkında olmalısınız.

8- Durgunluk

Bir ülke durgunluk yaşadığında, faiz oranlarının düşmesi ve ülkeye yabancı sermayenin girme şansının düşmesi muhtemeldir. Yani bir ülke durgunluk dönemine girdiğinde, faiz oranları düştükçe o ülkeye döviz girişi de azalır. Sonuç olarak, yerel para birimi zayıflıyor ve döviz kurları düşüyor.

9- Sermaye

Sermaye akışları da döviz kurlarını etkileyen faktörlerden biridir. Burada önemli olan sermaye hareketliliğinin kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi olduğudur. Kısa vadeli sermaye akışları ekonomiler için bir sorun olabilirken, uzun vadeli sermaye akışlarının bir ülkenin ekonomisi üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Bu bakımdan sermaye akımlarının döviz kurları üzerinde de önemli bir etkisi vardır.

Tuzla Gazetesi Güncel Ekonomi Haberleri 2023

Altın Döviz iniş Çıkışlarını Etkileyen Faktörler

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin